Indukční vařič vs nádobí

Souhrn tématu

Uživatel testoval indukční dvojvařič Sencor SCP 4501BK a porovnával ho s plynovým vařičem. Zjistil, že nádobí s nemagnetickým dnem vyžaduje redukční podložku, která však může způsobit nerovnoměrný ohřev a problémy s přenosem tepla. Hrnce se sendvičovým magnetickým dnem jsou vhodnější, ale i zde může dojít k poškození dna vlivem indukčního ohřevu. Testy ukázaly, že přechod na indukci není vždy jednoduchý a vyžaduje správný výběr nádobí i pochopení vlastností vařiče.
luge
Reputace:40

Re: Indukční vařič vs nádobí

Nový příspěvek od luge »

Jj.Pri elektrolux sa dá laborovať s nastavením výkonu indukcie od 1500W do 7350W jednoducho na displeji dosky.
Kajap
Reputace:6
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Kdybys to zapojil mezi 2 fáze, tedy opravdu na 400V, tak to pravděpodobně okamžitě shoří…

To je asi nejčastější závada indukčních desek hned po zapojení (spálení uživatelem co zapojuje elektriku ale nechápe jak to funguje).
Flatman
Reputace:3
Lokalita: Okoli Prahy
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Flatman »

Záleží na fabrikátu. Electrolux nabizi jak jednofázové 230V, tak i dvoufazove 400V.
leoshavla
Reputace:91

Nový příspěvek od leoshavla »

To označení zapojení na 400V je takové zavádějící 🤔
Měli by to spíš označovat
2x230V + společné N
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah :)
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A :D
unicast
Reputace:537
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

V té indukční desce je vždy spínaný zdroj. Udělat spínaný zdroj tak, aby snesl na vstupu až 600 V, není žádný problém, je to jenom otázka zvolených součástek, takže deska, kterou lze zapojit mezi dvě fáze, není vyloženě nereálná věc. Spíš mírně nepraktická, ale to už je jiné téma.
Kajap
Reputace:6
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Flatman píše: stř srp 12, 2026 4:43 pm
Záleží na fabrikátu. Electrolux nabizi jak jednofázové 230V, tak i dvoufazove 400V.
Ještě jsem to neviděl, můžeš prosím odkázat na nějaký konkrétní domácí výrobek tohoto ražení? Kde se opravdu pracuje se 400V (mezifázově) v běžný prodejní síti?

Spousta lidí si to plete že tam jsou “3 fáze”, když je kompletní volně stojící sporák s troubou … ale pořád to bylo 230… a když někdo zapojí do N fázi (tedy 400V), tak něco shoří :-D
gupa
Reputace:186
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

kybos píše: úte kvě 21, 2024 3:56 pm
Obě moje děti vaří na indukci ale když koupí nějaké nádobí a ono na indukci nefunguje tak jak si představovali, prostě ho vyhodí a koupí si jiné. Když nefunguje podle jejich představ varná deska, bez rozpaků ji vyhodí a koupí si novou. Můžou si to dovolit, jsou na vrcholu produktivního věku, jsou moderní spotřební typy, nelimitují je finance a nebudou se zabývat nějakými nedodělky a zmetky protože čas je pro ně dražší. Já mám tuhle etapu života za sebou a mám teď času dost a chci spíš pochopit podstatu problému a kvalitně jej vyřešit. Nejsem vyloženě spotřební typ a když si něco koupím, tak mám představu, že mi to bude fungovat dokonale a nejmíň do smrti.
Tak včem je problém," hele moje děti potřebuji indukci a hrnce".
Narozeniny Vánoce víte kdy.

Pokud jsou hodné a dobře vychované, tak papá je tímto požadavkem pro ně na nějakou dobu vyřízen co se týká dárků. Což je vlastně dva v jednom.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.