Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuzí o rozšiřování a optimalizaci domácí fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidání panelů a zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě, využití Victron zařízení a automatizaci ohřevu vody přímo z DC. Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, aby svou FVE vylepšil a lépe zefektivnil provoz.
- JirkaE
- Reputace:392
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
glottis píše: stř črc 22, 2026 12:28 pm
Myslel jsem to spis kvuli teplu z ssr nez kvuli uspore. Kdyz je prebytek, jsou ztraty jedno.
Ano, ale na jaře a na podzim a v zimě, kdy přebytek není, nejsou jedno (alespoň mě ne) ani ty ztráty a ani to opotřebení měničů - ale ruzumím jak to myslíš.
U mě to OKC bude kotel, který prioritně bude ohřívat už vodou skrz výměník ty bojlery na pitnou vodu a vracet se bude skrz akumulačku a vše jen z přebytků - dokud svítí...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Mex
- Reputace:435
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Díky za info.JirkaE píše: stř črc 22, 2026 10:18 amDlužná odpověď pro Mexe - opletená hadička je k čerpadýlku na cirkulaci - ne nemám s tím žádný problém nijak sem o tom nepřemýšlel - tlak do bojlerů je snížený redukčákem, mám před prvním a před třetím bojlerem pojišťovací ventil, nebojím se ani tlaku z řádu a ani tlaku z rozpínání.
Nepřemýšlel jsem o to, hadičky identické jsou běžně na každé stojánkové baterii na studené i horké - proč by měli být problém zde ???
Pokud tam máš redukčák, tak asi OK.
Tyhle opletené hadičky, a to zejména jejich pevná část, jsou velmi častou příčinou záplav.
Bohužel i já mám osobní zkušenost
Právě proto, že jsou ke všem pákovkám, splachovačům a všemu.
Když jsem se o tom bavil s pojišťovákem, který řešil mou kauzu, tak jsem se ptal, jestli chce tu prasklou hadičku vidět.
Říkal, že ne. Že mi věří, že už ji viděl tolikrát, protože je to nejčastější příčina vytopených bytů.
Tak proto se chystám pod bojler dát raději nerezový vlnovec, i když to asi bude pár korun navíc.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- JirkaE
Mex píše: stř črc 22, 2026 1:16 pmTyhle opletené hadičky, a to zejména jejich pevná část, jsou velmi častou příčinou záplav.
Asi tou nejhlavnější otázkou je onen pojem - velmi častá příčina záplav... ( často jako třeba zásah bleskem ? )
Máme doma 5 stojánkových baterii se stejnými hadičkami - a tam se nerezový vlnovec zcela jistě dát nedá.
Držet barák na 6Bar a doufat že se nic nestane a koukat se na desítky litrů teplý vody za celý rok skrz pojišťováky = jeden redukčák a problém a riziko je pryč u všeho najednou ...
Taky doufat že tam někdo nepustí víc než 6Bar -
Vodovody a kanalizace z obliga, nebylo to výš než povolená tolerance
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- JirkaE
Tohle je můj největší problém nyní... Někomu může v dnešní době přijít komické
Taky úplně nechápu - jak múže pomoc změna operátora - když fyzicky nikdo nepřijde, kabel jde ze stejný bedny a u jednoho operátora nejde zvednout rychlost a druhý garantuje 3x vyšší a jde to ze stejný bedny, po stejným kabelu a bez jakéhokoliv fyzického přepojení
Najednou nám přestane jít třeba ve 22h televize (skylink-online-přes internet) na 3 minuty zmizí připojení... A pak se to samo rozběhne.
Rozběhne sám internet - film se musí restartovat
VRM podle mě hlásí až výpadky delší ..
Za 6 dní změna operátora - i když to nechápu - tak 6 dní už to vydržím...
Moje trpělivost je ale velká, pamatuju časy, když sem nahrával a ukládal na magnetofonový pásek = třeba i 3x, vedle PC které mělo menší kapacitu než kalkulačka co dnes dávají zadarmo k většímu nákupu v samošce...

Taky úplně nechápu - jak múže pomoc změna operátora - když fyzicky nikdo nepřijde, kabel jde ze stejný bedny a u jednoho operátora nejde zvednout rychlost a druhý garantuje 3x vyšší a jde to ze stejný bedny, po stejným kabelu a bez jakéhokoliv fyzického přepojení
Najednou nám přestane jít třeba ve 22h televize (skylink-online-přes internet) na 3 minuty zmizí připojení... A pak se to samo rozběhne.
Rozběhne sám internet - film se musí restartovat
VRM podle mě hlásí až výpadky delší ..
Za 6 dní změna operátora - i když to nechápu - tak 6 dní už to vydržím...
Moje trpělivost je ale velká, pamatuju časy, když sem nahrával a ukládal na magnetofonový pásek = třeba i 3x, vedle PC které mělo menší kapacitu než kalkulačka co dnes dávají zadarmo k většímu nákupu v samošce...
:
- glottis
- Reputace:552
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Zcela jiste da. Prodavaj se primo k baterii, pokud nemas nejakou exotiku. Do bytu, kde ted jsem velmi malo jsem to nakoupil od merabellJirkaE píše: stř črc 22, 2026 2:29 pmMex píše: stř črc 22, 2026 1:16 pmTyhle opletené hadičky, a to zejména jejich pevná část, jsou velmi častou příčinou záplav.
Asi tou nejhlavnější otázkou je onen pojem - velmi častá příčina záplav... ( často jako třeba zásah bleskem ? )
Máme doma 5 stojánkových baterii se stejnými hadičkami - a tam se nerezový vlnovec zcela jistě dát nedá.
Držet barák na 6Bar a doufat že se nic nestane a koukat se na desítky litrů teplý vody za celý rok skrz pojišťováky = jeden redukčák a problém a riziko je pryč u všeho najednou ...
Taky doufat že tam někdo nepustí víc než 6Bar -jako se stalo nedávno u dcery a půlky vesnice bez redukčáků v noci a chlap zrovna na noční - jak jinak... = teklo to skrz pojišťováky rovnou do baráků...
Vodovody a kanalizace z obliga, nebylo to výš než povolená tolerance
https://www.alza.cz/privodni-hadice-k-b ... prod=12490