Ostrovní FVE - výzkumná "chytrá" chata Štramberk
-
skybor
- Reputace: 195
- Lokalita: Lašská brána Beskyd
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 20kWh
Re: Ostrovní FVE - výzkumná "chytrá" chata Štramberk
Říjen 2025
Tak nám začíná přituhovat a provoz FVE zase začíná být trochu "zajímavější". V průběhu října jsem zapojil na zimu pár "provizorních" panelů navíc, ale hlavně jsem konečně zapojil třetí blok LG Chem a navýšil kapacitu AKU na cca 20kWh. Tak uvidíme, jak se to projeví v zimě.
Tak nám začíná přituhovat a provoz FVE zase začíná být trochu "zajímavější". V průběhu října jsem zapojil na zimu pár "provizorních" panelů navíc, ale hlavně jsem konečně zapojil třetí blok LG Chem a navýšil kapacitu AKU na cca 20kWh. Tak uvidíme, jak se to projeví v zimě.
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
Migel
- Reputace: 244
- Lokalita: Pod Karpatmi
Mas celkom pekne cisla na to, ze mas mensiu baterku..je vidiet ze si vies dobre rozdelit spotrebu ked svieti.
Ale ked sa pozeram kolko kWp mas na streche, tak sa chcem spytat ci vyuzivas vsetko co sa vyrobi alebo to ostava na streche.
Pytam sa preto,lebo mam mensie pole s panelmi a vacsiu vyrobu.Tak ma zaujima ci mas zle svetelne podmienky (tiene a podobne) alebo ti ostava nieco na streche.
Ale ked sa pozeram kolko kWp mas na streche, tak sa chcem spytat ci vyuzivas vsetko co sa vyrobi alebo to ostava na streche.
Pytam sa preto,lebo mam mensie pole s panelmi a vacsiu vyrobu.Tak ma zaujima ci mas zle svetelne podmienky (tiene a podobne) alebo ti ostava nieco na streche.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
-
skybor
1) Samozřejmě, že když svítí, tak zůstává hodně na střeše. V létě běžně dopoledne nabito. Větší baterka by se asi hodila, ale je otázka jestli by to až tak moc pomohlo. Ekonomicky mi to už moc velký smysl nedává.
2) 8 kWp je teď, když jsem něco málo na zimu přidal. V létě asi půjdou zase některé do garáže (než se něco pro ně postaví). A to nemluvím o bídném sklonu panelů
(hlavně na zimu).
JV - 2kWp - 40%
JJV - 2kWp - 10%
ZJZ - 2kWp - 40%
SSZ - 2kWp - 20%
Ale jsou fajn, když je zamračeno a panely berou jen rozptýlené světlo. Kyž nemáš moc velkou baterku (třeba jako ty), tak dokážou FVE systém trochu podržet. Panelů mám totiž dost narozdíl od baterek
PS: Jo a nemám plyn, takže ohřev vody a pokud to jen trochu jde tak i interiéru jen elektrika.
2) 8 kWp je teď, když jsem něco málo na zimu přidal. V létě asi půjdou zase některé do garáže (než se něco pro ně postaví). A to nemluvím o bídném sklonu panelů
JV - 2kWp - 40%
JJV - 2kWp - 10%
ZJZ - 2kWp - 40%
SSZ - 2kWp - 20%
Ale jsou fajn, když je zamračeno a panely berou jen rozptýlené světlo. Kyž nemáš moc velkou baterku (třeba jako ty), tak dokážou FVE systém trochu podržet. Panelů mám totiž dost narozdíl od baterek
PS: Jo a nemám plyn, takže ohřev vody a pokud to jen trochu jde tak i interiéru jen elektrika.
SkyFVE 8 kWp na výzkumné "chytré" chatě. 4x MPPT Epever XTRA4415N 4x40A, 3x LG Chem Li-Ion 12s 156Ah (cca 20 kWh/44V), SkyPowerBox LF 4810 1kVA, Victron MP 48/3000, REVO VM II 5.5kW + PLC Siemens Logo! + Dell Optiplex 3040 Micro (Proxmox: HA, Node-RED, InfluxDB, Grafana, Mqtt, Zigbee2Mqtt, Samba, Tailscale)
-
skybor
Zrovna dneska pěkná ukázka jak fungují ty různě natočené a různě nakloněné panely ve dnech se zataženou oblohou, kterých je přes zimní období víc než dost.
Všechny panely dávají jen cca 20% výkonu, ale něco vyrobí (dokonce ty otočené na sever dnes dávají nepatrně víc), takže nějaký smysl dát je i na neideální místo to asi má ...
Dnes v poledne:
Všechny panely dávají jen cca 20% výkonu, ale něco vyrobí (dokonce ty otočené na sever dnes dávají nepatrně víc), takže nějaký smysl dát je i na neideální místo to asi má ...
Dnes v poledne:
-
skybor
Malý FVE upgrade na zimu. Mladší silnější bráška nahradí staršího slabšího (ale ještě plně funkčního). Chtěl bych totiž nechat trvale běžet přes zimu kvůli menší vlastní spotřebě jen dva měniče (1kVA + 3kVA) a ten nejvýkonnější (5kVA) zapínat jen dle potřeby. Jen ještě nevím jak udělám jeho spouštění. Ideální by byla nějaká automatika. Možná nějaké spínání tím MP (něco už se tu řešilo) ...
Atlas a MP
Atlas a MP
-
unicast
- Reputace: 373
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Bude to další nárůst komfortu... Dneska u nás máme velehnusně, od rána leje a nevyrobila se ani kilowatthodina, ale zahřát si klimatizací kuchyň z baterek bylo k nezaplacenískybor píše: ned lis 02, 2025 7:28 am1) Samozřejmě, že když svítí, tak zůstává hodně na střeše. V létě běžně dopoledne nabito. Větší baterka by se asi hodila, ale je otázka jestli by to až tak moc pomohlo. Ekonomicky mi to už moc velký smysl nedává.