Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Diskutuje o rozšíření panelů, zvětšení úložiště energie v bateriích i vodě a využití DC ohřevu vody. Žádá o kritiku a rady od zkušených uživatelů, zejména ohledně optimálního zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a správného nastavení systému pro dlouhodobý provoz.
- JirkaE
- Reputace:333
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Jen jsem to zkusil, kvůli kamarádovi - není to pro mě cesta - která by mě zajímala - ale povedlo se mě MPPT-Regulátor Sapro přidat do HA i udělat on-line veřejný web. Obě verze lze - s tou paní chytrou (AI) - poměrně snadno udělat...
Originál je pouze v místní síti pro prohlížeč.
Z webu samozřejmě není možnost měnit nastavení - pouze se dívat.
Web zdarma, cloud zdarma, HA jsem vytáhl a oprášil ze šuplíku... Ostatní jen trochu práce s AI u PC.
Občas to vypadne kvůli špatný wifi a dosahu - ale možné to je a běží - a jasně že by to šlo i vylepšit pro oko
https://sapro.pythonanywhere.com
Originál je pouze v místní síti pro prohlížeč.
Z webu samozřejmě není možnost měnit nastavení - pouze se dívat.
Web zdarma, cloud zdarma, HA jsem vytáhl a oprášil ze šuplíku... Ostatní jen trochu práce s AI u PC.
Občas to vypadne kvůli špatný wifi a dosahu - ale možné to je a běží - a jasně že by to šlo i vylepšit pro oko
https://sapro.pythonanywhere.com
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Malé zjištění - asi z mojí neznalosti problematiky obecně.
Pokud nemá webové provedení Regulátoru diváka - přímo na IP adrese v domácí síti, přestane vysílat data a naopak, pouhé kliknutí na tu záložku - spustí opět vysílání i do HA a ven na web.
Protože sem v tomto ohledu naprosto negramotný - tak se zeptám profíků - jestli tohle jde nějak obejít aby to běželo ,,ven" nepřetržitě - nějaká finta, která by simulovala prohlížeč a ,,diváka"
Pokud nemá webové provedení Regulátoru diváka - přímo na IP adrese v domácí síti, přestane vysílat data a naopak, pouhé kliknutí na tu záložku - spustí opět vysílání i do HA a ven na web.
Protože sem v tomto ohledu naprosto negramotný - tak se zeptám profíků - jestli tohle jde nějak obejít aby to běželo ,,ven" nepřetržitě - nějaká finta, která by simulovala prohlížeč a ,,diváka"
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
- glottis
- Reputace:495
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A jak jsi to integroval? Třeba u victronu při použití jednoho přístupu co používal mqtt, museli se posílat keepalive požadavky, jinak to přestal posílat
- JirkaE
Aktuálně to běží do složky na ploše - aktuální data se neustále přepisují - to je v Python.
Pak to jde přes mqtt do HA i na web.
Victron mě běží komplet, dle instrukcí jsem našel naprosto kompletní vypis všeho, co bylo možné nacucnout z Cerba - je to přes 100 možných údajů, které jdou vyčítat nepřetržitě.
U toho Sapra je to specifikum, že si dělá svůj vlastní web přímo a jak není aktivní - přestane do něj ta data posílat - zdá se že to nepůjde jinak, než automatickou aktualizací té stránky a ta stránka musí někde nepřetržitě běžet. Vyzkoušel jsem už asi 50 způsobů a ta data prostě nejdou ven, poku ten web Sapra přes IP adresu neběží = těžce středověká varianta s pravidelnou aktualizací stránky - ale funguje to - ZATÍM

Jinak jsem neodolal a udělal Regulátoru Sapro i ten nový vzhled
Pak to jde přes mqtt do HA i na web.
Victron mě běží komplet, dle instrukcí jsem našel naprosto kompletní vypis všeho, co bylo možné nacucnout z Cerba - je to přes 100 možných údajů, které jdou vyčítat nepřetržitě.
U toho Sapra je to specifikum, že si dělá svůj vlastní web přímo a jak není aktivní - přestane do něj ta data posílat - zdá se že to nepůjde jinak, než automatickou aktualizací té stránky a ta stránka musí někde nepřetržitě běžet. Vyzkoušel jsem už asi 50 způsobů a ta data prostě nejdou ven, poku ten web Sapra přes IP adresu neběží = těžce středověká varianta s pravidelnou aktualizací stránky - ale funguje to - ZATÍM
Jinak jsem neodolal a udělal Regulátoru Sapro i ten nový vzhled
- Nortonko
- Reputace:28
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
pre victron + mqtt používam toto: https://github.com/tomer-w/victron_mqtt resp. priamo pre HA je: https://github.com/tomer-w/ha-victron-mqtt
- JirkaE
Přidal jsem wifi zásuvku Tuya a vyčítání i AC spotřeby, ale stejně je nakonec závěr takový - že DC měření mimo Sapro je lepší cesta, to spojení s wifi Sapra zlobí a je komplikované a nespolehlivé = tuhle cestu vůbec nedoporučuju - jdu od toho a ani kamarádovi nedám - přidal bych mu jen práci a starosti.
Spotřeba březen :
Nebo na webu on-line přehledu spotřeby i s porovnáním minulého roku
Březen byl už mnohem lepší
Z FV pouze parkrát a jen jako test - vytěžování do auta bude možné až s větším výkonem FV - nebo jen 4-5 měsíců v létě.
S lacinou 1F mrchou z ALI lze vytěžovat a zapínat ji i vypínat aniž by komunikace s autem začala stávkovat - ale nejde měnit výkon.
Záložní zdroj :
Vyzkoušel jsem poprve ,,naplno" i záložní zdroj, proti výpadku a blackoutu
9A nabíječka LiFePo4 z číny nás udržela v ostrovním režimu se zcela oddělenou sítí (bez připojeného AC IN)
Není to efektivní = je to víc ztrátové - ale barák to udrželo přes noc bez problémů - bez výpadku a bez hlášení od Victron
Pračka a pak i bramboráky dotáhli včera baterku před polednem bez sluníčka až na 20% SOC
(umím si představit takový ,,sychr" i v zásuvce našeho e-transita
- JirkaE
Je to kompletně hotový a všechny mušky vychytaný - měřím AC ze sítě i DC z FV - ale... To spojení je nadále na
Musí to běžet fyzicky na PC aby to odesílalo data
https://sapro.pythonanywhere.com/
- JirkaE
První frustrace v Česku kdy je naplánovaná nabíječka obsazena 2 jinými e-auty, obě mají 100% zasuvka v autě a majitelé nikde.... 

Po 15min hledání jsem to vzdal a jel na další - rychle nalezenou - ovšem zde chcipnul pes a holky se šli hledat nějaký obchod.
Auta nabitá a zásuvky se v aplikaci zobrazuji jako volné, ačkoliv jsou zastrčené v autech
šmejdi 
Po 15min hledání jsem to vzdal a jel na další - rychle nalezenou - ovšem zde chcipnul pes a holky se šli hledat nějaký obchod.
Auta nabitá a zásuvky se v aplikaci zobrazuji jako volné, ačkoliv jsou zastrčené v autech
- TomHC
- Reputace:841
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Welcome to a real EV world 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- MikroCZ
- Reputace:12
- Lokalita: STredni čechy
- Výkon panelů [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Jirko, divné, vetšinou je tam poplatek za obsazenost. Pochopil sem, že to je za stání při 100proc '(nebo to chápu blbě a je to za obsazení při nabíjení jako komplet..? ) Měl sem teda EV jen na pár týdnů, a nabíjel hlavně v práci 'beznákladově' .JirkaE píše: čtv dub 02, 2026 12:24 pmPrvní frustrace v Česku kdy je naplánovaná nabíječka obsazena 2 jinými e-auty, obě mají 100% zasuvka v autě a majitelé nikde....
Auta nabitá a zásuvky se v aplikaci zobrazuji jako volné, ačkoliv jsou zastrčené v autechšmejdi
- Franta2776
- Reputace:577
Ono to Jirko ukazuje blbiny i v Holandsku. Mě třeba svítila nabíječka v Amstrdamu 22kW červeně(porucha).Nikdo na ní, byla prázdná. Říkám si vyzkouším a hle ona dávala bez ratifikace.Takto fungovala celý týden, co jsme tam byli.
Tak má vypadat podpora elektromobility, přijedu na návštěvu nesmradlavým autem a mám celý týden nabíjení přes noc 100m od hotelu grátis

Tak má vypadat podpora elektromobility, přijedu na návštěvu nesmradlavým autem a mám celý týden nabíjení přes noc 100m od hotelu grátis
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Ghost86
- Reputace:4
- Lokalita: SK - Kysuce
Jirka, vies das tip na tu nabijacku z Ciny? Citim ze cosi zalozne by som mal matJirkaE píše: stř dub 01, 2026 7:12 am
9A nabíječka LiFePo4 z číny nás udržela v ostrovním režimu se zcela oddělenou sítí (bez připojeného AC IN)
- TomHC
- Reputace:841
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Pravdu máš, ale býva to tam lacnejšie ako verejné parkoviskáMikroCZ píše: čtv dub 02, 2026 1:46 pmnebo to chápu blbě a je to za obsazení při nabíjení jako komplet..?
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Jako první jsem to obešel, abych se podíval kolik jim zbývá procent.
Kliknutím na displeji je zcela jasné, ze je někdo na 100% a odpojeny.
Nevím, v mojí aplikaci E.On-Drive svítí 0,09Euro za minutu, za blokování, což je 0,9Euro za 10min, já tam byl asi tak 20min než jsme odjeli už to je bonus pro každého 2Eura navíc = nevím - nechápu to.
Mě přijde Hláška na mobil na nastavené hranici 80% dalsi na 90% a vypne se mě nabijeni, pak už to nabiji strašně pomalu.
Kliknutím na displeji je zcela jasné, ze je někdo na 100% a odpojeny.
Nevím, v mojí aplikaci E.On-Drive svítí 0,09Euro za minutu, za blokování, což je 0,9Euro za 10min, já tam byl asi tak 20min než jsme odjeli už to je bonus pro každého 2Eura navíc = nevím - nechápu to.
Mě přijde Hláška na mobil na nastavené hranici 80% dalsi na 90% a vypne se mě nabijeni, pak už to nabiji strašně pomalu.
- JirkaE
Je to úplně obyčejná mrcha z Ali 450W tedy cca 9A, pošlu jak se vrátím domů, nemám na mobilu přístup na Ali
Je jich tam mnoho verzí, při spotřebě domácnosti do 300W je to asi ideální.