Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt postupného rozšiřování a optimalizace fotovoltaické elektrárny s důrazem na praktické zkušenosti a rady od komunity. Autor plánuje přidat panely, zvětšit bateriové i vodní uložiště a využívat DC ohřev vody bez přeměny na AC. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů Victron a správném nabíjení baterií ze sítě, přičemž využívá integraci s domácí automatizací přes MQTT a Cerbo pro lepší přehled o výrobě a spotřebě energie.
- JirkaE
- Reputace:330
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Jen jsem to zkusil, kvůli kamarádovi - není to pro mě cesta - která by mě zajímala - ale povedlo se mě MPPT-Regulátor Sapro přidat do HA i udělat on-line veřejný web. Obě verze lze - s tou paní chytrou (AI) - poměrně snadno udělat...
Originál je pouze v místní síti pro prohlížeč.
Z webu samozřejmě není možnost měnit nastavení - pouze se dívat.
Web zdarma, cloud zdarma, HA jsem vytáhl a oprášil ze šuplíku... Ostatní jen trochu práce s AI u PC.
Občas to vypadne kvůli špatný wifi a dosahu - ale možné to je a běží - a jasně že by to šlo i vylepšit pro oko
https://sapro.pythonanywhere.com
Originál je pouze v místní síti pro prohlížeč.
Z webu samozřejmě není možnost měnit nastavení - pouze se dívat.
Web zdarma, cloud zdarma, HA jsem vytáhl a oprášil ze šuplíku... Ostatní jen trochu práce s AI u PC.
Občas to vypadne kvůli špatný wifi a dosahu - ale možné to je a běží - a jasně že by to šlo i vylepšit pro oko
https://sapro.pythonanywhere.com
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- JirkaE
Malé zjištění - asi z mojí neznalosti problematiky obecně.
Pokud nemá webové provedení Regulátoru diváka - přímo na IP adrese v domácí síti, přestane vysílat data a naopak, pouhé kliknutí na tu záložku - spustí opět vysílání i do HA a ven na web.
Protože sem v tomto ohledu naprosto negramotný - tak se zeptám profíků - jestli tohle jde nějak obejít aby to běželo ,,ven" nepřetržitě - nějaká finta, která by simulovala prohlížeč a ,,diváka"
Pokud nemá webové provedení Regulátoru diváka - přímo na IP adrese v domácí síti, přestane vysílat data a naopak, pouhé kliknutí na tu záložku - spustí opět vysílání i do HA a ven na web.
Protože sem v tomto ohledu naprosto negramotný - tak se zeptám profíků - jestli tohle jde nějak obejít aby to běželo ,,ven" nepřetržitě - nějaká finta, která by simulovala prohlížeč a ,,diváka"
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
- glottis
- Reputace:494
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
A jak jsi to integroval? Třeba u victronu při použití jednoho přístupu co používal mqtt, museli se posílat keepalive požadavky, jinak to přestal posílat
- JirkaE
Aktuálně to běží do složky na ploše - aktuální data se neustále přepisují - to je v Python.
Pak to jde přes mqtt do HA i na web.
Victron mě běží komplet, dle instrukcí jsem našel naprosto kompletní vypis všeho, co bylo možné nacucnout z Cerba - je to přes 100 možných údajů, které jdou vyčítat nepřetržitě.
U toho Sapra je to specifikum, že si dělá svůj vlastní web přímo a jak není aktivní - přestane do něj ta data posílat - zdá se že to nepůjde jinak, než automatickou aktualizací té stránky a ta stránka musí někde nepřetržitě běžet. Vyzkoušel jsem už asi 50 způsobů a ta data prostě nejdou ven, poku ten web Sapra přes IP adresu neběží = těžce středověká varianta s pravidelnou aktualizací stránky - ale funguje to - ZATÍM

Jinak jsem neodolal a udělal Regulátoru Sapro i ten nový vzhled
Pak to jde přes mqtt do HA i na web.
Victron mě běží komplet, dle instrukcí jsem našel naprosto kompletní vypis všeho, co bylo možné nacucnout z Cerba - je to přes 100 možných údajů, které jdou vyčítat nepřetržitě.
U toho Sapra je to specifikum, že si dělá svůj vlastní web přímo a jak není aktivní - přestane do něj ta data posílat - zdá se že to nepůjde jinak, než automatickou aktualizací té stránky a ta stránka musí někde nepřetržitě běžet. Vyzkoušel jsem už asi 50 způsobů a ta data prostě nejdou ven, poku ten web Sapra přes IP adresu neběží = těžce středověká varianta s pravidelnou aktualizací stránky - ale funguje to - ZATÍM
Jinak jsem neodolal a udělal Regulátoru Sapro i ten nový vzhled
- Nortonko
- Reputace:28
- Lokalita: Horná Nitra
- Výkon panelů [Wp]: 5330
- Kapacita baterie [kWh]: 6
pre victron + mqtt používam toto: https://github.com/tomer-w/victron_mqtt resp. priamo pre HA je: https://github.com/tomer-w/ha-victron-mqtt