E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy, jak efektivně využívat solární energii, řeší otázky řízení nabíjení, topení v autech a optimalizaci spotřeby. Fórum je ideální pro všechny, kdo chtějí lépe pochopit a zefektivnit nabíjení svého e-auta doma.
-
vk_1
- Reputace: 58
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Tak on to "umí" i ten starý, kontakty na desce tam na to jsou. Je potřeba zakoupit dva stykače, aby to šlo připínat zvlášť.
Návod tady: Ale pochopitelně, dodělávat jejich produkt je trochu naprd, chybí tam taky odpovídající chránič. Kupoval jsem k tomu Schneider A9Z51440 za 280 EUR.
Návod tady: Ale pochopitelně, dodělávat jejich produkt je trochu naprd, chybí tam taky odpovídající chránič. Kupoval jsem k tomu Schneider A9Z51440 za 280 EUR.
-
ChlapeczDediny
- Reputace: 152
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Frekvenční měnič používaný pro třífázové motory na 1F by nepomohl? Nemohl by třem měničům na vstupu dělat tři fáze s posunem?Ronn píše: úte úno 17, 2026 11:09 pmEV detekují mnoho věcí/poruch a jedna z nich je i fázový posun, takže jedna konkrétní fáze muže být jen jednou... Třeba Tesla nabíjí 3x230V @ 16A (11kW)
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
glottis
- Reputace: 478
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Nemohl, protoze menice vetsinou pouzivaji az indukcnost motoru na vyfiltrovani toho pwm bordelu na sinus. A jsou to dalsi ztraty. Vetsina aut bude mit na 1F tech 32A. Kdo potrebuje vic musi jit do 3F. Ale 7,2kw neni uplne malo.
- JirkaE
- Reputace: 299
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Souhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Jde jen o to léto, o cca 6 měsíců a vytěžování toho navíc.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)
Včera jsem přijel ze stavby těsně po 18h... A do rána je to zpět v baterce.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
glottis
- Reputace: 478
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ono i málo kdo má panelů, aby mu to dalo 11 kW. Já mám 13 kWp, na různé světové strany, a špičky jsou tak 8 kW, když to fakt jde dobře. Snad jen ten, co má opravdu hodně panelů na čistý jih. Mě běžné nabíjení Tesly je tak 3,6–7,2 kW za slunce.
-
Dagus
- Reputace: 227
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Já ten victron wallbox mám nastaven tak, že přes zimu jedu kalsicky podle spotu a NT nejlepší časy v noci. V létě přepnu na 1f a od rána se prostě nebojí aku když je nabita nad určitou hranici, připne se automaticky vytěžování wallboxem a když fve dává víc jak 3.6kW tak se nabíjí auto i aku doma. Potom v ideálním světě je večer aku domácí nabita a nabíjení auta už pokračuje jen z aku dokud se na aku nesjede na min hranici pro ukončení(nebo nabité auto). Na tohle všechno stačí jen ten victron wallbox, netřeba noc bastlit, jen to nastavíš a je to. Když potřebuješ rychle nabíjet, přepneš ve vrm z auto na planované nebo manual a jedeš v noci, nebo hned. Jediné co tomu chybí k dokonalosti, tak je to komunikace soc auto do systému l, kdyby jsi chtěl ještě líp ladit a přepínat mody podle soc auta a ranní potřeby.JirkaE píše: čtv úno 19, 2026 7:06 amSouhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A![]()
Screenshot_20260219_065727_Ford.jpg
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
- JirkaE
Nejenom asi těch panelů, taky kapacita měniče - nechci omezovat domácnost jen kvůli tomu, že se nabijí auto 7kW
taky se pak nesmí prát, ohřívat voda, vařit a může se jen svítit 

což přes den moc praktické není.
Na malé dojezdy asi dobrý - ale konkurovat přes noc kapacitou použitelnými 30kWh z 38kWh uložiště - baterce auta asi není možné = Pokud si nechám rezervu 30% tak těch 21kWh vycucnu se 7kW nabíječku za 3h = je jedno pokud si dobíjím denně a pomalu 10-16A a nijak tím neohrožuju celkový výkon měničů.
Nejezdím žádné velké štreky a pokud jo, je to plánované předem a mohu si to nabít do plna z DS.
Ten Victron jsem nejdříve kvůli ceně vylučoval (raději dát ty prachy za nové panely) - ale vidím - co čtu od Vás - jen samá pozitiva v nastavení a komunikaci, tedy asi tím směrem vydám také

Díky

Na malé dojezdy asi dobrý - ale konkurovat přes noc kapacitou použitelnými 30kWh z 38kWh uložiště - baterce auta asi není možné = Pokud si nechám rezervu 30% tak těch 21kWh vycucnu se 7kW nabíječku za 3h = je jedno pokud si dobíjím denně a pomalu 10-16A a nijak tím neohrožuju celkový výkon měničů.
Nejezdím žádné velké štreky a pokud jo, je to plánované předem a mohu si to nabít do plna z DS.
Ten Victron jsem nejdříve kvůli ceně vylučoval (raději dát ty prachy za nové panely) - ale vidím - co čtu od Vás - jen samá pozitiva v nastavení a komunikaci, tedy asi tím směrem vydám také
Díky
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Dagus
- Reputace: 227
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
No právě na tu automatiku si mění proud 6-az max 32A dynamicky podle volného výkonu systému. Takže pokud máš vždy volné 6A na střídači, nebo ds v krizi, tak tím domácnost neomezuješ. Je to dokonalé v tomto směru, auto nic neřeší, jen se mu mění proud 6-16A třeba u mě a večer třeba sebere auto 15kWh z 32kWh úložiště, aby bylo druhý den vůbec kam co dávat. V létě by to bylo jinak večer 100% ráno třeba 90% a druhý jasný den budou panely jen zahálet. Takhle hezky použiješ kapacitu úložiště, aby jsis na druhý den uvolnil místo na fotony co za dopoledne/poledne padají. Na to auto to chce alespoň 32kWh aku, aby se mohlo večer hezky docukat. Přeci jen v průměru jsi schopen každý slušný den sebeat třeba 20kWh a to je 100km co přesně chceš.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
-
Franta2776
- Reputace: 542
Ještĕ k tomu Victronu.Obĉas potřebuji rychleji nabít např přijedu v noci a ráno odjezd.Tak jsem si na ruční přepínač na wallbox přivedl DS 3fáze.11kW nabíjení.Zkoušel jsem jednu fázi odpojit a nabíjet na 2 fáze.Že bych EV živil ze dvou mĕničů.Ten wallbox to nepustí a i když má připojený 2 fáze tak nabíjí pouze z jedné fáze max 16A.Pokud vidi 2 fáze nevyužije ani plnou kapacitu 32A.
Potom to sype:)
Potom to sype:)
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne čtv úno 19, 2026 4:54 pm, celkem upraveno 3 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- TomHC
- Reputace: 790
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Ja som zatiaľ nepísal... Ja mám tú home-brew EVSE dosku a výkon riadim cez Home assistant. Teraz v zime mám vo wallboxe prepínač sietí v polohe grid only, v sezóne na fve only, ale samostatný menič podľa potreby viem prepnúť do bypassu a nabíjať aj zo siete.
V HA mám cez integráciu aj dáta z auta, takže vidím SoC, dojazd... Takže pomocou automatizácie v HA si to celé uriadim. HA poskytuje info o stave fve batérie, predpokladané solárne zisky, aktuálne zaťaženie meničov...
Za mňa je toto cesta - úplná voľnosť - len to nie je pre každého.
V HA mám cez integráciu aj dáta z auta, takže vidím SoC, dojazd... Takže pomocou automatizácie v HA si to celé uriadim. HA poskytuje info o stave fve batérie, predpokladané solárne zisky, aktuálne zaťaženie meničov...
Za mňa je toto cesta - úplná voľnosť - len to nie je pre každého.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Franto a ty 3F měříš také Victronem ? Nebo to už je přes ten přepínač sítí právě úplně mimo FV ? Jedna poloha přepínače - 1F FV a druhá poloha 3F DSFranta2776 píše: čtv úno 19, 2026 4:47 pmJeštĕ k tomu Victronu.Obĉas potřebuji rychleji nabít např přijedu v noci a ráno odjezd.Tak jsem si na ruční přepínač na wallbox přivedl DS 3fáze.11kW nabíjení.Zkoušel jsem jednu fázi odpojit a nabíjet na 2 fáze.Že bych EV živil ze dvou mĕničů.Ten wallbox to nepustí a i když má připojený 2 fáze tak nabíjí pouze z jedné fáze max 16A.Pokud vidi 2 fáze nevyužije ani plnou kapacitu 32A.
Já jsem si samozřejmě dotáhl do dílny až před FV-Cimru i zcela nový 5x6m CYKY = už jsem s tím tak někjak počítal - že by se mohl hodit, v celém tom balíku nových kabelů, tak nemám problém nyní s jakoukoliv variantou.
Pokud nenajde použití, jde tak i v budoucnu posílit po těch kabelech přívod z FV - kdybych zvýšil ještě výkon - ale není proč...
To Dagus : ano, zní to celé takhle super, to řízení, takhle jak to popisují zatím všichni, ten Victron - to zní velmi dobře
To TomHC : HA zmiňuje více lidí, ano, to použití chápu a je to taky zajímavá varianta se všemi možnostmi které to nabízí, jenžejá HA nemám, respektive je v šuplíku a je to odloženo na neurčito, takže musím vyjít s tím co je nyní k dispozici, nebo co dokážu rozhýbat i sam a to už teď i relativně rychle.
Ještě jedna otázka k těm e-autům a topení.
Dal jsem si na Vaše rady topení do sedaček. Je to skvělý, měl jsem i v diesel verzi, tedy je to stejný. Jenže to topení stejně úplně nechápu.
Mám topení sedaček, pak topení a pak klimu. Co je teda nejvýhodnější ?
Koeficient klimatizace je přece nejvýhodnější varianta, nebo to u auta neplatí, že ten kompresor tu energii tak trošku svým koeficientem násobí a zvýhodní ?
Na displeji mám nastavenou teplotu, i když klimu vypnu, tak co tam teda topí ? A kolik to žere ? Které topení je to nejvýhodnější versus spotřeba ?
Nebo opačně - co mám zapnout a co vypnout, abych měl tu spotřebu na 100km co nejmenší ?
Zítra jedeme do ČR - bude to křest pro auto ale hlavně asi pro nás... To nabíjení a vše kolem
- TomHC
- Reputace: 790
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
Z toho kúrenia som aj ja jeleň
ak má EV vo výbave TČ, a vypnem v menu A/C, tak neviem čím vlastne kúri. Ale podľa spotreby elektriny nevidím okamžitý rozdiel medzi A/C a bez nej. 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Z toho co jsem vyčetl z manuálu a co píše AI , když vypnu A/C a zůstane nastavená teplota - tak dál běží odporové topení = auto dál topí = ještě horší žrout než A/C - tepelné čerpadlo 
To topení jsem v MENU opravdu našel - je tam nějaký elektrický radiátor
Takže vypnout automatiku a A/C je vlastně chyba
To topení jsem v MENU opravdu našel - je tam nějaký elektrický radiátor
-
PetrDubi
- Reputace: 323
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Já si myslím (možná se mýlím), že dobrá spotřeba by byla nižší teplota na topení (třeba 16-18°C) a k tomu vyhřívání sedaček.
Ale viděl jsem test, kde jeli se 2 stejnýma ID4 v zimě, venku kousek pod nulou, okruh kolem 200 km a jedna měla TČ a druhá ne. Rozdíl byl 1 kWh na 100 km mezi nima. Když potom zkusili kousek bez topení, tak spotřeba byla identická, takže ten rozdíl prý nebyl moc velký. Ale u aut s TČ je to TČ místo klimatizace, má jiné chladivo a v létě prý žere víc, než ta klima, takže je otázkou jak moc se vyplatí mít TČ - asi záleží i na konkrétním autě.
Ale viděl jsem test, kde jeli se 2 stejnýma ID4 v zimě, venku kousek pod nulou, okruh kolem 200 km a jedna měla TČ a druhá ne. Rozdíl byl 1 kWh na 100 km mezi nima. Když potom zkusili kousek bez topení, tak spotřeba byla identická, takže ten rozdíl prý nebyl moc velký. Ale u aut s TČ je to TČ místo klimatizace, má jiné chladivo a v létě prý žere víc, než ta klima, takže je otázkou jak moc se vyplatí mít TČ - asi záleží i na konkrétním autě.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Mex
- Reputace: 339
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
A není to auto od auta jinak?
Třeba o Tesle (bez TČ) jsem četl, že nemá extra elektrické topení, ale topí teplem od motoru. A když by to nestačilo, tak provozuje motor v záměrně neúčinném režimu, takže funkci toho topení tam vlastně zastane motor.
Třeba o Tesle (bez TČ) jsem četl, že nemá extra elektrické topení, ale topí teplem od motoru. A když by to nestačilo, tak provozuje motor v záměrně neúčinném režimu, takže funkci toho topení tam vlastně zastane motor.
-
Franta2776
Tč se vyplati hlavnĕ na delší cesty.Mĕ žere vymrzlý auto stojíci na místĕ prvních 5xminut 8kW.Pokud se dělají přiskoky po mĕstě,tak se auto pořád a znovu vytápí i přes odporový topeni.U velké boudy můẓ̌e být výrazná pomoc naftový bufík.
Stojí pár tisíc kč.
Stojí pár tisíc kč.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- JirkaE
Mě se zatím povedlo jen jednou, že sem byl se spotřebou (tou průměrnou) na 19,9kWh - jinak se pohybuju 23-26kWh/100km
Všiml jsem si v tom přehledu v procentech, že stále velký podíl má právě to topení, i když jsem to TČ vypnul
- to znamená jediné - že tam je opravdu nějaká spirála a topí.
Jdu si s tím ještě do auta pohrát / prozkoumat ( a protože je zima, u toho si pěkně zatopím

a navíc jedu nabíječku poprve z FV )
Už jsem poslal do auta 10% baterky, co jsem pomalu za týden naspořil
Všiml jsem si v tom přehledu v procentech, že stále velký podíl má právě to topení, i když jsem to TČ vypnul
Jdu si s tím ještě do auta pohrát / prozkoumat ( a protože je zima, u toho si pěkně zatopím
Už jsem poslal do auta 10% baterky, co jsem pomalu za týden naspořil
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 936
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Naftový bufík, krása, takže jsi stejně smraďoch ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Franta2776
U velké boudy to má v mrazech smysl.Spotřeba 0,2l na hodinu.Dĕlal jsem.si ho do sprintera na 1.1kW při +5stC to za noc potřebuje 1L nafty.Spíš celou noc v teple.Akotát hučí.
- JirkaE
Tady spát nejde, vzadu - za tou plechovou přepážkou je cca 165cm plocha 
A tady jsem to vyfotil a to tu klimu každou cestu vypínám - to znamená že je to klima + topení + sedačky - ta první procenta
27%
A co znamená ta venkovní teplota vzduchu ? To je co za 9% energie ?
Jinými slovy skoro půlka energie na něco jiného než je jízda a motor samotný ???
A tady jsem to vyfotil a to tu klimu každou cestu vypínám - to znamená že je to klima + topení + sedačky - ta první procenta
A co znamená ta venkovní teplota vzduchu ? To je co za 9% energie ?
Jinými slovy skoro půlka energie na něco jiného než je jízda a motor samotný ???