E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady ohledně domácího nabíjení elektromobilů kombinací distribuční sítě a fotovoltaických systémů. Uživatelé sdílejí tipy na řízení výkonu, využití solární energie, optimalizaci nabíjení a otázky týkající se topení v elektromobilech. Cílem je najít efektivní a ekonomické způsoby, jak co nejlépe využít dostupné zdroje energie pro nabíjení e-aut doma.
vk_1
Reputace: 58

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od vk_1 »

Tak on to "umí" i ten starý, kontakty na desce tam na to jsou. Je potřeba zakoupit dva stykače, aby to šlo připínat zvlášť.

Návod tady:
evcs-phasenumschaltung.pdf
(1.16 MiB) Staženo 27 x
Ale pochopitelně, dodělávat jejich produkt je trochu naprd, chybí tam taky odpovídající chránič. Kupoval jsem k tomu Schneider A9Z51440 za 280 EUR.
ChlapeczDediny
Reputace: 152
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Ronn píše: úte úno 17, 2026 11:09 pm
EV detekují mnoho věcí/poruch a jedna z nich je i fázový posun, takže jedna konkrétní fáze muže být jen jednou... Třeba Tesla nabíjí 3x230V @ 16A (11kW)
Frekvenční měnič používaný pro třífázové motory na 1F by nepomohl? Nemohl by třem měničům na vstupu dělat tři fáze s posunem?
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
glottis
Reputace: 478
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Nemohl, protoze menice vetsinou pouzivaji az indukcnost motoru na vyfiltrovani toho pwm bordelu na sinus. A jsou to dalsi ztraty. Vetsina aut bude mit na 1F tech 32A. Kdo potrebuje vic musi jit do 3F. Ale 7,2kw neni uplne malo.
JirkaE
Reputace: 299
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Souhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Jde jen o to léto, o cca 6 měsíců a vytěžování toho navíc.

Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A :lol:
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)

Včera jsem přijel ze stavby těsně po 18h... A do rána je to zpět v baterce.

Screenshot_20260219_065727_Ford.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
glottis
Reputace: 478
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

ono i málo kdo má panelů, aby mu to dalo 11 kW. Já mám 13 kWp, na různé světové strany, a špičky jsou tak 8 kW, když to fakt jde dobře. Snad jen ten, co má opravdu hodně panelů na čistý jih. Mě běžné nabíjení Tesly je tak 3,6–7,2 kW za slunce.
Dagus
Reputace: 227
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

JirkaE píše: čtv úno 19, 2026 7:06 am
Souhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Jde jen o to léto, o cca 6 měsíců a vytěžování toho navíc.

Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A :lol:
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)

Včera jsem přijel ze stavby těsně po 18h... A do rána je to zpět v baterce.

Screenshot_20260219_065727_Ford.jpg
Já ten victron wallbox mám nastaven tak, že přes zimu jedu kalsicky podle spotu a NT nejlepší časy v noci. V létě přepnu na 1f a od rána se prostě nebojí aku když je nabita nad určitou hranici, připne se automaticky vytěžování wallboxem a když fve dává víc jak 3.6kW tak se nabíjí auto i aku doma. Potom v ideálním světě je večer aku domácí nabita a nabíjení auta už pokračuje jen z aku dokud se na aku nesjede na min hranici pro ukončení(nebo nabité auto). Na tohle všechno stačí jen ten victron wallbox, netřeba noc bastlit, jen to nastavíš a je to. Když potřebuješ rychle nabíjet, přepneš ve vrm z auto na planované nebo manual a jedeš v noci, nebo hned. Jediné co tomu chybí k dokonalosti, tak je to komunikace soc auto do systému l, kdyby jsi chtěl ještě líp ladit a přepínat mody podle soc auta a ranní potřeby.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
JirkaE

Nejenom asi těch panelů, taky kapacita měniče - nechci omezovat domácnost jen kvůli tomu, že se nabijí auto 7kW 😂 taky se pak nesmí prát, ohřívat voda, vařit a může se jen svítit 😂😂😂 což přes den moc praktické není.

Na malé dojezdy asi dobrý - ale konkurovat přes noc kapacitou použitelnými 30kWh z 38kWh uložiště - baterce auta asi není možné = Pokud si nechám rezervu 30% tak těch 21kWh vycucnu se 7kW nabíječku za 3h = je jedno pokud si dobíjím denně a pomalu 10-16A a nijak tím neohrožuju celkový výkon měničů.

Nejezdím žádné velké štreky a pokud jo, je to plánované předem a mohu si to nabít do plna z DS.

Ten Victron jsem nejdříve kvůli ceně vylučoval (raději dát ty prachy za nové panely) - ale vidím - co čtu od Vás - jen samá pozitiva v nastavení a komunikaci, tedy asi tím směrem vydám také 👍👍👍

Díky 😉 👍
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
Dagus
Reputace: 227
Lokalita: Liberec
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32

Nový příspěvek od Dagus »

No právě na tu automatiku si mění proud 6-az max 32A dynamicky podle volného výkonu systému. Takže pokud máš vždy volné 6A na střídači, nebo ds v krizi, tak tím domácnost neomezuješ. Je to dokonalé v tomto směru, auto nic neřeší, jen se mu mění proud 6-16A třeba u mě a večer třeba sebere auto 15kWh z 32kWh úložiště, aby bylo druhý den vůbec kam co dávat. V létě by to bylo jinak večer 100% ráno třeba 90% a druhý jasný den budou panely jen zahálet. Takhle hezky použiješ kapacitu úložiště, aby jsis na druhý den uvolnil místo na fotony co za dopoledne/poledne padají. Na to auto to chce alespoň 32kWh aku, aby se mohlo večer hezky docukat. Přeci jen v průměru jsi schopen každý slušný den sebeat třeba 20kWh a to je 100km co přesně chceš.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Franta2776
Reputace: 542

Nový příspěvek od Franta2776 »

Ještĕ k tomu Victronu.Obĉas potřebuji rychleji nabít např přijedu v noci a ráno odjezd.Tak jsem si na ruční přepínač na wallbox přivedl DS 3fáze.11kW nabíjení.Zkoušel jsem jednu fázi odpojit a nabíjet na 2 fáze.Že bych EV živil ze dvou mĕničů.Ten wallbox to nepustí a i když má připojený 2 fáze tak nabíjí pouze z jedné fáze max 16A.Pokud vidi 2 fáze nevyužije ani plnou kapacitu 32A.

Potom to sype:)
Screenshot_20260219_165049_Chrome.jpg
Naposledy upravil(a) Franta2776 dne čtv úno 19, 2026 4:54 pm, celkem upraveno 3 x.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
TomHC
Reputace: 790
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820

Nový příspěvek od TomHC »

Ja som zatiaľ nepísal... Ja mám tú home-brew EVSE dosku a výkon riadim cez Home assistant. Teraz v zime mám vo wallboxe prepínač sietí v polohe grid only, v sezóne na fve only, ale samostatný menič podľa potreby viem prepnúť do bypassu a nabíjať aj zo siete.

V HA mám cez integráciu aj dáta z auta, takže vidím SoC, dojazd... Takže pomocou automatizácie v HA si to celé uriadim. HA poskytuje info o stave fve batérie, predpokladané solárne zisky, aktuálne zaťaženie meničov...

Za mňa je toto cesta - úplná voľnosť - len to nie je pre každého.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
JirkaE

Franta2776 píše: čtv úno 19, 2026 4:47 pm
Ještĕ k tomu Victronu.Obĉas potřebuji rychleji nabít např přijedu v noci a ráno odjezd.Tak jsem si na ruční přepínač na wallbox přivedl DS 3fáze.11kW nabíjení.Zkoušel jsem jednu fázi odpojit a nabíjet na 2 fáze.Že bych EV živil ze dvou mĕničů.Ten wallbox to nepustí a i když má připojený 2 fáze tak nabíjí pouze z jedné fáze max 16A.Pokud vidi 2 fáze nevyužije ani plnou kapacitu 32A.
Franto a ty 3F měříš také Victronem ? Nebo to už je přes ten přepínač sítí právě úplně mimo FV ? Jedna poloha přepínače - 1F FV a druhá poloha 3F DS

Já jsem si samozřejmě dotáhl do dílny až před FV-Cimru i zcela nový 5x6m CYKY = už jsem s tím tak někjak počítal - že by se mohl hodit, v celém tom balíku nových kabelů, tak nemám problém nyní s jakoukoliv variantou.
Pokud nenajde použití, jde tak i v budoucnu posílit po těch kabelech přívod z FV - kdybych zvýšil ještě výkon - ale není proč...

To Dagus : ano, zní to celé takhle super, to řízení, takhle jak to popisují zatím všichni, ten Victron - to zní velmi dobře :yes:

To TomHC : HA zmiňuje více lidí, ano, to použití chápu a je to taky zajímavá varianta se všemi možnostmi které to nabízí, jenžejá HA nemám, respektive je v šuplíku a je to odloženo na neurčito, takže musím vyjít s tím co je nyní k dispozici, nebo co dokážu rozhýbat i sam a to už teď i relativně rychle.

Ještě jedna otázka k těm e-autům a topení.

Dal jsem si na Vaše rady topení do sedaček. Je to skvělý, měl jsem i v diesel verzi, tedy je to stejný. Jenže to topení stejně úplně nechápu.

Mám topení sedaček, pak topení a pak klimu. Co je teda nejvýhodnější ?
Koeficient klimatizace je přece nejvýhodnější varianta, nebo to u auta neplatí, že ten kompresor tu energii tak trošku svým koeficientem násobí a zvýhodní ?

Na displeji mám nastavenou teplotu, i když klimu vypnu, tak co tam teda topí ? A kolik to žere ? Které topení je to nejvýhodnější versus spotřeba ?

Nebo opačně - co mám zapnout a co vypnout, abych měl tu spotřebu na 100km co nejmenší ? :lol: :lol:

Zítra jedeme do ČR - bude to křest pro auto ale hlavně asi pro nás... To nabíjení a vše kolem :fuuu:

TomHC
Reputace: 790
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820

Nový příspěvek od TomHC »

Z toho kúrenia som aj ja jeleň 😲 ak má EV vo výbave TČ, a vypnem v menu A/C, tak neviem čím vlastne kúri. Ale podľa spotreby elektriny nevidím okamžitý rozdiel medzi A/C a bez nej. 🔮
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
JirkaE

Z toho co jsem vyčetl z manuálu a co píše AI , když vypnu A/C a zůstane nastavená teplota - tak dál běží odporové topení = auto dál topí = ještě horší žrout než A/C - tepelné čerpadlo :dontknow:

Snímek obrazovky_19-2-2026_18203_chatgpt.com.jpeg