E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na praktické zkušenosti a rady k domácímu nabíjení elektromobilů pomocí fotovoltaiky a distribuční sítě. Uživatelé sdílejí tipy, jak efektivně využívat solární energii, správně nastavovat wallboxy a optimalizovat nabíjení podle denního režimu a dostupnosti energie. Probírá se také technické řešení pro řízení nabíjení a kombinace jednofázového a třífázového napájení.
-
vk_1
- Reputace: 58
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Tak on to "umí" i ten starý, kontakty na desce tam na to jsou. Je potřeba zakoupit dva stykače, aby to šlo připínat zvlášť.
Návod tady: Ale pochopitelně, dodělávat jejich produkt je trochu naprd, chybí tam taky odpovídající chránič. Kupoval jsem k tomu Schneider A9Z51440 za 280 EUR.
Návod tady: Ale pochopitelně, dodělávat jejich produkt je trochu naprd, chybí tam taky odpovídající chránič. Kupoval jsem k tomu Schneider A9Z51440 za 280 EUR.
-
ChlapeczDediny
- Reputace: 152
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: E-AUTO - Zkušenosti a tipy k domácímu nabíjení elektromobilu z distribuční sítě a fotovoltaiky
Frekvenční měnič používaný pro třífázové motory na 1F by nepomohl? Nemohl by třem měničům na vstupu dělat tři fáze s posunem?Ronn píše: úte úno 17, 2026 11:09 pmEV detekují mnoho věcí/poruch a jedna z nich je i fázový posun, takže jedna konkrétní fáze muže být jen jednou... Třeba Tesla nabíjí 3x230V @ 16A (11kW)
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
-
glottis
- Reputace: 478
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Nemohl, protoze menice vetsinou pouzivaji az indukcnost motoru na vyfiltrovani toho pwm bordelu na sinus. A jsou to dalsi ztraty. Vetsina aut bude mit na 1F tech 32A. Kdo potrebuje vic musi jit do 3F. Ale 7,2kw neni uplne malo.
- JirkaE
- Reputace: 299
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Souhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Jde jen o to léto, o cca 6 měsíců a vytěžování toho navíc.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)
Včera jsem přijel ze stavby těsně po 18h... A do rána je to zpět v baterce.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A
(doplním ještě nějaké měření - mám za to, že tam nejde ani 9A - nějak to švindluje)
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
glottis
- Reputace: 478
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ono i málo kdo má panelů, aby mu to dalo 11 kW. Já mám 13 kWp, na různé světové strany, a špičky jsou tak 8 kW, když to fakt jde dobře. Snad jen ten, co má opravdu hodně panelů na čistý jih. Mě běžné nabíjení Tesly je tak 3,6–7,2 kW za slunce.
-
Dagus
- Reputace: 227
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Já ten victron wallbox mám nastaven tak, že přes zimu jedu kalsicky podle spotu a NT nejlepší časy v noci. V létě přepnu na 1f a od rána se prostě nebojí aku když je nabita nad určitou hranici, připne se automaticky vytěžování wallboxem a když fve dává víc jak 3.6kW tak se nabíjí auto i aku doma. Potom v ideálním světě je večer aku domácí nabita a nabíjení auta už pokračuje jen z aku dokud se na aku nesjede na min hranici pro ukončení(nebo nabité auto). Na tohle všechno stačí jen ten victron wallbox, netřeba noc bastlit, jen to nastavíš a je to. Když potřebuješ rychle nabíjet, přepneš ve vrm z auto na planované nebo manual a jedeš v noci, nebo hned. Jediné co tomu chybí k dokonalosti, tak je to komunikace soc auto do systému l, kdyby jsi chtěl ještě líp ladit a přepínat mody podle soc auta a ranní potřeby.JirkaE píše: čtv úno 19, 2026 7:06 amSouhlasím. Nemá smysl řešit cokoliv dalšího, pro běžnou spotřebu klasická řešení stačí.
Běžný den asi vypadá u každého jinak - myšleno najeté kilometry - u mě třeba takhle - kdy ježdění na stavbu a jiné běžné denní ježdění je do 100km a můj odhad je, že tohle pokryje víc než 95% z roku a nebude vypadat jinak a na to i těch 32A bohatě stačí - mě momentálně stačí i 10A![]()
Screenshot_20260219_065727_Ford.jpg
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS