❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
-
wattman
- Reputace: 12
Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
Pouzivam asi 13 let Mitsubishi split 5kW, hlavne jaro a podzim (120m2, asi 4.5kW ztraty pri -15C). V pokojich defakto neni potreba vubec topit, tam jsou infrapanely a jedou par hodin v roce, jinak je na spani horko. Kdyz uz je hodne pod nulou tak krbovky.
V techto dnech si to vezme tak 7kWh denne a to je jeste k dobru par kWh ze solaru.
V techto dnech si to vezme tak 7kWh denne a to je jeste k dobru par kWh ze solaru.
-
wattman
- Reputace: 12
Re: ❄️🔥 Topení klimatizací v zimě? Ano! Jak přitápím 3kW jednotkou rychleji než TČ!
Na noc vypinam, taky to divne cykluje pri snizene teplote a tolik to tady nevychladne, aby to muselo bezet.Soban píše: pát lis 21, 2025 2:33 pmNa noc pouze snížíme teplotu, ventilátor je stabilně na 2 rychlost, to je přijatelné jak pro hluk tak foukání tepla (zatím).
-
Kajap
- Reputace: -3
- Lokalita: Okoli
-
Soban
- Reputace: 297
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jasně takže jsem se moc nesek když jsem tvrdil že je to OK do -10°C kdy ještě něco navíc získáváš.....
Uvidíme jaká bude zima, ale pokud do těch -10 až -15°C tak by to mělo být pořád ziskové.....
Je mi jasné že při těch -30°C už to asi moc tepla z venku nemůže přenést......
Uvidíme jaká bude zima, ale pokud do těch -10 až -15°C tak by to mělo být pořád ziskové.....
Je mi jasné že při těch -30°C už to asi moc tepla z venku nemůže přenést......
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 
- betmen
- Reputace: 150
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Soban, pozeram, ze ten Sinclair ma celkom dost vysoku spotrebu v porovnani s obyc zakladnou HR radou od Mitsubishi. aky tam je kompresor?
u mna HR35 (3,5kW) nastavene na 22,5℃ ide pri týchto vonkajsich teplotach (v tychto dnoch 2-6℃) zhruba za 260-300W. kurim dve severne miestnoati (z toho je jedna spalna, kde je prijemnych 19-20℃ na spanie) a druha ma pozadovanych 22,5℃
na grafoch je vidiet celkovu spotrebu za shelly na DS a druhe na menici. samotna standby spotreba domu je na urovni 120-140W. zvysok je klima.
tie spicky v noci su rozmrazovanie vonkajsej jednotky.
samotna appka zobrazuje daku spotrebu, ale neviem ci je to merany real, alebo iba odhad.
u mna HR35 (3,5kW) nastavene na 22,5℃ ide pri týchto vonkajsich teplotach (v tychto dnoch 2-6℃) zhruba za 260-300W. kurim dve severne miestnoati (z toho je jedna spalna, kde je prijemnych 19-20℃ na spanie) a druha ma pozadovanych 22,5℃
na grafoch je vidiet celkovu spotrebu za shelly na DS a druhe na menici. samotna standby spotreba domu je na urovni 120-140W. zvysok je klima.
tie spicky v noci su rozmrazovanie vonkajsej jednotky.
samotna appka zobrazuje daku spotrebu, ale neviem ci je to merany real, alebo iba odhad.
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
Kajap
Tak si tu spotrebu porovnej pokud muzes.
Me taky apka klimy ukazovala mene, jak merak pred klimou. Nevim zda kvuli tomu aby to lip vypadalo v akce nebo treba jen merak (levna tuya wifi zasuvka) blbe vzorkuje …
Shelly od generace3 by mela mit velmi presny mereni, zase generace 3 ma velmi slaby wifi, snad vyreseno v generaci 4
Me se tam take nejak nezda na tom sinclairu - jak muze byt A+++ (SCOP>=5,1) s takovou spotrebou? Nestudoval jsem to zatim. Ale je to asi nejvic lowcost znacka hned po MSOPBU-12HRFN8 (Midea Oasis Plus Nordic) - kde výrobce/obchodníci uvádějí SCOP = 5,30 (A+++) a nevim nakolik je to realny?
Ps: midea dela vsechny ty Grundigy a jiny klimosko vyprodavany hromadne vloni na allegru apod.
Me taky apka klimy ukazovala mene, jak merak pred klimou. Nevim zda kvuli tomu aby to lip vypadalo v akce nebo treba jen merak (levna tuya wifi zasuvka) blbe vzorkuje …
Shelly od generace3 by mela mit velmi presny mereni, zase generace 3 ma velmi slaby wifi, snad vyreseno v generaci 4
Me se tam take nejak nezda na tom sinclairu - jak muze byt A+++ (SCOP>=5,1) s takovou spotrebou? Nestudoval jsem to zatim. Ale je to asi nejvic lowcost znacka hned po MSOPBU-12HRFN8 (Midea Oasis Plus Nordic) - kde výrobce/obchodníci uvádějí SCOP = 5,30 (A+++) a nevim nakolik je to realny?
Ps: midea dela vsechny ty Grundigy a jiny klimosko vyprodavany hromadne vloni na allegru apod.
- betmen
- Reputace: 150
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Kajap, prave preto som dal tie moje grafy.
shelly a vystup z menica +- sedi s udajom v apke.
134kW za 21dni = 6,38kWh/den = 265W/hod (nevypinam ju, bezi 24/7)
to je dovod, preco si myslim a nepozdava sa mi ta vysoka spotreba na Sobanovej klime. obe su R32 chladivo. je sice pravda, ze Mitsubishi ma iba 600g a Sinclair ma 1Kg.
ale az taky technologicky rozdiel hadam medzi nimi nie je, aby Mitsu isla za necelych 300W a Sinc za 750W...
navyse to moje HR ma SCOP podla papiera 4 a v kureni je iba A+
a ked tak pozeram 19.11 isla u nas nocna teplota v 2m dokonca kusok do minusu.
shelly a vystup z menica +- sedi s udajom v apke.
134kW za 21dni = 6,38kWh/den = 265W/hod (nevypinam ju, bezi 24/7)
to je dovod, preco si myslim a nepozdava sa mi ta vysoka spotreba na Sobanovej klime. obe su R32 chladivo. je sice pravda, ze Mitsubishi ma iba 600g a Sinclair ma 1Kg.
ale az taky technologicky rozdiel hadam medzi nimi nie je, aby Mitsu isla za necelych 300W a Sinc za 750W...
navyse to moje HR ma SCOP podla papiera 4 a v kureni je iba A+
a ked tak pozeram 19.11 isla u nas nocna teplota v 2m dokonca kusok do minusu.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
Kajap
A on to někde tady píše že to má trvalé 600 W? Jo všimnul jsem si že píše něco o 10 kW hodinách za den tak i to je celkem dost na jednu klimu - si myslím i v nezateplenym baraku - třeba jsou špaletový starý okna?
Ale když místnost vyhřívá dlouhodobě na konstantní teplotu třeba 21°C - tak už ta akumulace do stěn je úplně stejná. Z FVE krmit klimu v zimě asi moc nejde bo krátký den…
Ale zajímalo by mě jestli by někdo dokázal naakumulovat přes den třeba na pětadvacet a noci když nesvítí tak nakolik by to vyklesalo. Nakolik by ho takový řešení přišlo korun.
Teď pominu fakt že By to asi bylo dost nekomfortní takové výkyvy teploty pro člověka, Ale mám v projektu zděnou chatu nezateplenou z porobetonu, tak by mě zajímalo jestli by se to vyplatilo na temperování nebo by to dalo i těch 25° třeba…
unicast píše: pon lis 17, 2025 8:14 pmKlimatizace není rychlejší než tepelné čerpadlo, protože klimatizace je tepelné čerpadlo
A jak rychle klimatizace tu místnost vyhřeje, tak rychle ta místnost taky vystydne, protože se prohřeje jen vzduch, ale zdi už tak moc ne a akumulace toho tepla bude velmi malá. Takže ano, topit může, ale pokud to má jet jen z FV, tak to má hodně velké limity. Něco to ušetří, ale má-li to být primární zdroj tepla, tak to je potřeba krmit převážně elektřinou z DS.
Ale když místnost vyhřívá dlouhodobě na konstantní teplotu třeba 21°C - tak už ta akumulace do stěn je úplně stejná. Z FVE krmit klimu v zimě asi moc nejde bo krátký den…
Ale zajímalo by mě jestli by někdo dokázal naakumulovat přes den třeba na pětadvacet a noci když nesvítí tak nakolik by to vyklesalo. Nakolik by ho takový řešení přišlo korun.
Teď pominu fakt že By to asi bylo dost nekomfortní takové výkyvy teploty pro člověka, Ale mám v projektu zděnou chatu nezateplenou z porobetonu, tak by mě zajímalo jestli by se to vyplatilo na temperování nebo by to dalo i těch 25° třeba…
-
romanf
- Reputace: 28
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
- Chci prodávat energii: NE
Ja mám naplnenú VB odkiaľ cucám za 0,07 eur (1,70kč) / kWh takže v týchto chladnejších dňoch nastavím časovač v obývačke na 5AM a keď si o 7 idem robiť prvú kávu už je tam príjemne
V spálni mám nastavenú jednotku na 19C nonstop, ani neviem kedy beží
Občas keď to večer preženiem s nakladaním do krbu, tak ešte ráno je v obývačke znesiteľne, tzn okolo 21
Obvodové a nosné steny sú 38 Porotherm
V spálni mám nastavenú jednotku na 19C nonstop, ani neviem kedy beží
Občas keď to večer preženiem s nakladaním do krbu, tak ešte ráno je v obývačke znesiteľne, tzn okolo 21
Obvodové a nosné steny sú 38 Porotherm