Tepelne cerpadlo WLTR(Woltair)

Souhrn tématu

Diskuze o tepelném čerpadle WLTR (Woltair) se zaměřuje na problémy s relé oběhového čerpadla, jeho opravy a možnosti PWM řízení pro snížení příkonu a hluku. Uživatelé sdílejí zkušenosti s provozem, nastavením a optimalizací vytápění včetně vlivu doplňkového ohřevu kompresoru. Téma také řeší vlastní regulaci a integraci s domácí automatizací pro lepší efektivitu a komfort.
sindyk
Reputace: 80
Lokalita: Semily
Výkon panelů [Wp]: 3800
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Tepelne cerpadlo WLTR(Woltair)

Nový příspěvek od sindyk »

Chystám se na to, jen jsem to nechtěl rozhazovat v topný sezoně. Má to PWM řízení, někde výše jsem tu dával info k podobnému modelu čerpadla stejného výrobce, je tam popsané PWM rozhraní.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
TomHC
Reputace: 801
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Tiež som sa na to PWM riadenie vykašľal a ešte som to v tejto zime prepol na plyn 😴
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
soami
Reputace: 107
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Možná už jsem to někdy dřív psal, ale v mém TČ (Gree) je přes PWM řešené i standardní spínání/vypínání oběhu. Takže oběhové čerpadlo je trvale pod napětím a on/off je jen přes PWM. Takže pokud to tak je i u wltr, tak vlastním řízením je třeba řešit i samotné spínání/vypínání/protočení oběhu. Já to řeším přes vlastní řízení, spínáním TČ přes kontakt "termostat" - z PLC, které funguje jako nadřazená regulace. Tzn. nejdřív z PLC přes PWM spínám oběh a pokud je průtok >x l/hod, spínám termostat TČ. Zároveň je u mě nutné řešit doběh několik minut po vypnutí termostatu/TČ, jinak to spadne do chyby oběhu kvůli přerušenému spínači průtoku v TČ. U Gree je to chyba, kterou lze resetovat jen na ovládacím panelu. Samotné připojení PWM je u čínských oběhových čerpadel naprosto shodné s PWM grundfos/wilo, s ovládacím napětím do 5-24V. Takže např. https://www.grundfos.com/cz/support/how ... a-ALPHA1-L
TomHC

Po oteplení som zase prepol na Woltair, celkový COP trochu kazí "Crankshaft heating belt" pri teplotách pod 8°C. Idle berie TČ 11W, s tým ohrevom kompresora cca 50W. Plus každú pol hodinu sa zapne čerpadlo na 2 minúty, aby zmeralo teplotu vody v okruhu.

Teploty a ohrev rieši akože-ekviterm v HA, pri týchto vonkajších teplotách by bolo lepšie nahriať cez deň s dobrým COP a v noci nechať oddychovať.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
TomHC

Woltair ma zase nasral, už známe relé obehového čerpadla sa zase raz zalepilo, tak prišiel čas na ghetto opravu :wood: Použil som relé s 10A na kontakt a spojil ich paralelne, prívod ide od poistky (ten ide na všetky relé v rade) a na vývod išiel faston pin, ovládanie relé od flyback SMD diódy.
Přílohy
woltair-obehovka.png
20260302_095314.jpg
gupa
Reputace: 169
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

To spíná i kondenzátor pro rozběh, možná trochu vyschl, se mi nezdá žeby tato relé pro čerpadlo nějak trpěla, když jsem je viděl nemocný, tak spíš hořely od fastonu který byl ke spirále elektrokotle. Ale nějaké čerpadýlko pro oběh je okolo 90W. Divné.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!