Tepelne cerpadlo WLTR(Woltair)
Souhrn tématu
V diskusi o tepelném čerpadle WLTR (Woltair) uživatelé sdílejí zkušenosti s PWM řízením oběhového čerpadla, jeho spínáním a hlučností v topném systému. Probírá se i nutnost vlastního řízení a řešení doběhu po vypnutí, aby nedocházelo k chybám. Někteří zmiňují alternativy a porovnávají spotřebu s jinými značkami, zároveň řeší měření průtoku a spolehlivost komponent.
- sindyk
- Reputace: 79
- Lokalita: Semily
- Výkon panelů [Wp]: 3800
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Tepelne cerpadlo WLTR(Woltair)
Chystám se na to, jen jsem to nechtěl rozhazovat v topný sezoně. Má to PWM řízení, někde výše jsem tu dával info k podobnému modelu čerpadla stejného výrobce, je tam popsané PWM rozhraní.
3800 Wp (10s Elerix 380 Wp) | Deye SUN-8K-SG04LP3-EU | Wattery Premium UP 16 kWh
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
Domovské vlákno: FVE Pojizeří, povinná četba: Victron Wiring Unlimited
- TomHC
- Reputace: 782
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Tiež som sa na to PWM riadenie vykašľal a ešte som to v tejto zime prepol na plyn 
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
soami
- Reputace: 105
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
Možná už jsem to někdy dřív psal, ale v mém TČ (Gree) je přes PWM řešené i standardní spínání/vypínání oběhu. Takže oběhové čerpadlo je trvale pod napětím a on/off je jen přes PWM. Takže pokud to tak je i u wltr, tak vlastním řízením je třeba řešit i samotné spínání/vypínání/protočení oběhu. Já to řeším přes vlastní řízení, spínáním TČ přes kontakt "termostat" - z PLC, které funguje jako nadřazená regulace. Tzn. nejdřív z PLC přes PWM spínám oběh a pokud je průtok >x l/hod, spínám termostat TČ. Zároveň je u mě nutné řešit doběh několik minut po vypnutí termostatu/TČ, jinak to spadne do chyby oběhu kvůli přerušenému spínači průtoku v TČ. U Gree je to chyba, kterou lze resetovat jen na ovládacím panelu. Samotné připojení PWM je u čínských oběhových čerpadel naprosto shodné s PWM grundfos/wilo, s ovládacím napětím do 5-24V. Takže např. https://www.grundfos.com/cz/support/how ... a-ALPHA1-L