Padajici chranic

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje problému s padajícím proudovým chráničem, který je pravděpodobně způsoben únikem proudu přes EMI filtry nebo staré varistory v elektronických zařízeních na pracovním stole a za UPS. Uživatelé sdílejí zkušenosti s měřením reziduálního proudu, možnými příčinami a tipy na řešení, včetně výměny chrániče za typ s vyšším jmenovitým proudem. Doporučuje se také kontrola a případná výměna vadných součástek, jako jsou varistory nebo kondenzátory, které mohou způsobovat spínací špičky a následné vypínání chrániče.
luky
Reputace: 101
Lokalita: za Berounem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 12

Re: Padajici chranic

Nový příspěvek od luky »

glottis píše: čtv led 22, 2026 8:23 pm
Problem je, ze to padne treba dvakrat do roka. Nejcasteji treba pri vypadku proudu a jeho naslednemu obnoveni.
Něco podobného jsem před časem řešil. Padal chránič, ale ampérmetrem jsem nic nezměřil. V mnohé elektronice je na vstupu kondenzátor L-PE a N-PE. Ve výsledku při nabíjení (po výpadku) to dá dost proudu na to, aby to chránič shodilo. Řešení je spotřebiče rozhodit na víc chráničů.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A, Orion 30A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 5kWp, LiFe 48V/120+120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + EPever
unicast
Reputace: 422
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Mezi ty kondenzátory a PE dát ještě 1 kΩ odpor a problém to taky vyřeší.
gupa
Reputace: 164
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

To je divný, proč by spínaný zdroj vyhazoval proudový chránič po shození sítě. Možná je probitý interferenční kondenzátor, nebo izolace na cívkách nebo tam je prostá vlhkost.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Teoreticky i ok filtr asi udela spicku?

https://cdn.xingosoftware.com/elektor/i ... -fig-3.png

Po zapojeni tam na tech kondenzatorech nastane prechodovy dej a asi se muze stat, ze po PEN pak neco probehne, halvne kdyz tech filtru je vic. Muze zalezet na aktualnim napeti v siti a v jaky moment se to pripne.
gupa
Reputace: 164
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Jo tak teď to chápu, ne po odpojení ale při nabíhání nabíjení po odpojení. No tak to je slabý NTC. Tak dát stejné paralelně dva náběhové NTC odpory a proud bude putovat pomaleji k elektrolytům. To občas jde vidět dvojitě tuto součástku. Odběhl jsem se podívat jak to řeší třeba zdroj pro náběh velkého zdroje pro dialýzu, tam je odpor s bimetalem a vedle toho relé. Ten bimetal je třeba u rozpojování rozběhové fáze u kompresorových chladniček a mrazáků. Po zahřátí přepne nebo vypne na kontaktech.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
glottis
Reputace: 465
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Tak rodina jela pryc, tak jsem se hecnul a neco meril. Udelal jsem si prodluzku, kde jsem zapojil zlutozeleny pres mjultimetr.

Podezreli jsou dva okruhy.

1. Vse na pracovnim stole, lab zdroje, osciloskop, pajky a kdo vi co jeste. Na tomhle jsem nameril leak asi 1,8mA. Asi 0,6mA osciloskop a 0,6mA odsavacka cinu. Zbytek pak tak nejak vsechno mozne.

2. Vse za UPS, tedy muj komp a rozvadec ... switch, firewall, synology, proxmox, dve PDU s prepetovkou. A na tehle casti 6,8mA. To mi prijde uz docela dost a prekvapillo me to. Co co pak presne dela se mi ted zjistovat nechce. Bych to musel povipinat. Ale nekdy to udelam.

Celkem asi 8,5mA tedy a to uz muze asi nekdy, pri nejake spatne souhre pri neco spustit. Pri kolika chranice padaji?

Zatim jsem udelal to, ze jsem stul zapojil na jine zasuvky, na jinem chranici nez PC. Porad k tomu jsou jeste dalsi zasuvky v dome. Casem si asi udelam separatni chranic na zasuvky, kde mam UPS a zkusim zjistit, kudy to leakuje.
kodl69
Reputace: 1029
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

pokud je chránič v pořádku, nesmí vypadnout na míň než polovinu jmen. diferenciálního proudu. Obyvykle měřím od 21 do 25.5mA, 18mA nebo 27 mA už jsou spíš vyjímky, kde už začínám tušit problém...
Zkus analyzovat ty věci za UPS, ty prodlužky můžou mít vystárlý varistory a pak už stačí drobek přepětí a chránič je venku (a to stejný platí pro UPS a jakejkoliv spínanej zdroj). Ostatně když budeš mít nějakej varistor venku, tak můžeš změřit jeho mA bod, tj napětí, při kerým jím protíká 1mA. pro 277VAC je to cca 390V. Pokud naměříš něco pod 320V, je varistor za koncem životnosti. Samozřejmě tohle nedoporučuju dělat s připojeným zbytkem zdroje, to by mu nemuselo udělat dobře...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
Reputace: 1029
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

To gupa: tu špičku pro ten zdroj udělá něco jinýho, nějaká indukční zátěž, a zdroj díky varistorům odvede proud do PE. Viz můj příspěvek se zářivkama...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Radar
Reputace: 54

Nový příspěvek od Radar »

Mně chránič vyhazuje vypnutí a zapnutí Multiplusů. Ne ten hlavní, co je před okruhy (SCHRACK, typ A), ale nový Eaton 3f (typ A), co mám před třemi 1F jističi a zásuvkami nachystanými na AC OUT pro připojení tří Modrásků ... :-(.
Ty tam teď nejsou a jsou tam píchlé dva zdroje (pro RPi a LAN switch), na třetím je AP TP Link pro rozšíření wifi.
Zřejmě se tam něco děje v momentě vypnutí, zapnutí :-(. Poruchu kusu nevylučuju, ale jak jsem psal, je nový :-(
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V5 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)