Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 6:14 pm
i 24Vsystém bude dobře fungovat ale musí být dobře navržen,ostatně jako všechno.kybos píše:Pro variantu 3) a pro výkon 2kW by sice mohlo 24V stačit ale je ověřeno, že ve většině případů malý solárník u tohoto výkonu nezůstane a později se ztrátou prodává 24V komponenty a svůj systém přebudovává na 48V. Kromě toho nabíječe vychází levněji (vztaženo k přenášenému výkonu) pro 48V variantu. Měď je také drahá a pro stejný výkon jí stačí polovina pro hladinu 48V oproti 24V variantě. Ekonomická návratnost je hodně závislá na minimalizaci nákupních cen a na četnosti a ceně oprav v dlouhodobém horizontu. Proto se jakýkoliv odhad předem dělá jen velmi obtížně a reálná návratnost se vyčísluje až zpětně, minimálně po pětiletce provozu, lépe po dvou. 24V variantu bych doporučil jen jako testovací na ověření principů malé fotovoltaiky s vědomím, že se komponent pro tohle napětí bude potřeba zbavit nejlépe ještě v záruce a vnutit je dalšímu začátečníkovi, který se ještě nerozkoukal.
luky píše:..a teď koukám, že moje myšlenka řídit maximální výkon zátěže pomocí PLC a spoléhat přitom na krátkodobou přetížitelnost měniče není nová: http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4854&start=380#p138011
Takže to není úplně slepá cesta
marsal64 píše:luky píše:..a teď koukám, že moje myšlenka řídit maximální výkon zátěže pomocí PLC a spoléhat přitom na krátkodobou přetížitelnost měniče není nová: http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4854&start=380#p138011
Takže to není úplně slepá cesta
Nezbývá než si přihřát svou polívčičku: viewtopic.php?t=6694&p=138331#p138331
kodl69 píše:Díval jsem se ba fotku střechy - ty eternitový vlny popraskají hned, jak na ně někdo stoupne. Takže si k ceně fve připočítej ještě novou krytinu...
Když vidím megaprojekt, tak je mi jasný, že nastoupila solaritida a ekonomika je úplně na posledním místě...
Uživatelé procházející toto fórum: JackD, lusl69, Trendiction [Bot] a 1 návštěvník