Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Hledá rady ohledně rozšíření panelů, zvětšení bateriového i vodního uložiště a efektivního využití energie, například přímým ohřevem vody na DC spirálu. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů, využití Victron systémů a správném nabíjení baterií ze sítě. Fórum nabízí cenné postřehy od zkušených uživatelů, kteří pomáhají řešit technické detaily a optimalizovat provoz FVE.
-
Radar
- Reputace: 49
Re: Jirkova FVE
Jde o to, zda, a to už jsme řešili ve vlákně jiného uživatele, jestli je schopen modrásek se odpojit tím, že Multi moduluje frekvenci. Obvykle stačí zvednout někam k 52Hz. Mikromenice to mívají v dokumentaci. Modrásek ani slovo o tom co toleruje.
Ale hlavně cipis zmiňuje, že bez PV invertor assistantu z AC OUT Multi nepojme, byť krátký, technický přetok zpět do baterie...
Tam pak může docházet ke krátkodobému přetěžování obou měničů. Pokud to tak je, tak to nebude svědčit ani Modrákovi, ani Multiplusu...
Ale hlavně cipis zmiňuje, že bez PV invertor assistantu z AC OUT Multi nepojme, byť krátký, technický přetok zpět do baterie...
Tam pak může docházet ke krátkodobému přetěžování obou měničů. Pokud to tak je, tak to nebude svědčit ani Modrákovi, ani Multiplusu...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie LIFEPO4 16S, EEL V4 DIY BOX 280Ah (JK INVERTER BMS)
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 899
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A ani zatezi.
Jirka:
Tam jde o prechodove jevy. To, ze tam neni nic videt, ze reguluje CT sonda, tak jeste neznamena, ze tam nejake spicky nejsou.
A prve ty spicky by mel pokryt MP tim, ze zvladne reverz menice, kdyz ma zapleho asistenta. Tj. si ten FV konvertor ublinkne a MP to ublinknuti napere do baterky.
To, ze modrasek neumi regulovat podle frekvence, tak na tom nic nemeni. Nez mu zareaguje zpetna vazba CT sondou, tak ten prebytek zvladne zpracovat MP. Kdyz ma zapleho asistenta. Kdyz ne, tak se muze neco stat MP, modraskovi ci zatezi.
A pokud ma modrasek kontrolu kmitoctu, jakoze by ji mit mel (pro nespravnem by se mel vypnout), tak tohle muze fungovat jako pojistka, kdyz z nejakeho duvodu prestane fungovat modraskovi zpetna vazba pomoci CT sondy. Tj. modrasek si zacne ublinkavat, z CT ma neco jineho nebo se v nem neco posralo, no a pere maximum. Tak by MP zareagoval, pobral prebytky a nacpal je do baterky, a kdyby to bylo moc, tak vyjede s kmitoctem nahoru, az vypne modrasek, protoze bude mimo pracovni rozsah.
Jirka:
Tam jde o prechodove jevy. To, ze tam neni nic videt, ze reguluje CT sonda, tak jeste neznamena, ze tam nejake spicky nejsou.
A prve ty spicky by mel pokryt MP tim, ze zvladne reverz menice, kdyz ma zapleho asistenta. Tj. si ten FV konvertor ublinkne a MP to ublinknuti napere do baterky.
To, ze modrasek neumi regulovat podle frekvence, tak na tom nic nemeni. Nez mu zareaguje zpetna vazba CT sondou, tak ten prebytek zvladne zpracovat MP. Kdyz ma zapleho asistenta. Kdyz ne, tak se muze neco stat MP, modraskovi ci zatezi.
A pokud ma modrasek kontrolu kmitoctu, jakoze by ji mit mel (pro nespravnem by se mel vypnout), tak tohle muze fungovat jako pojistka, kdyz z nejakeho duvodu prestane fungovat modraskovi zpetna vazba pomoci CT sondy. Tj. modrasek si zacne ublinkavat, z CT ma neco jineho nebo se v nem neco posralo, no a pere maximum. Tak by MP zareagoval, pobral prebytky a nacpal je do baterky, a kdyby to bylo moc, tak vyjede s kmitoctem nahoru, az vypne modrasek, protoze bude mimo pracovni rozsah.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Franta2776
- Reputace: 499
Já letos protočil v kombinaci MP+modrásek za 6 měsíců 2MW.Ale nabíjím tím jenom EV a žádný problémy jsem nezaznamenal.Výkon v tandemu kolisá od 1300-5500W modrásek jede naplno reguluje ho sonda.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Radar
- Reputace: 49
A na tomto předpokladu jsem to zapojil. Bez assistanta. VRM zaznamenává krátkodobé propady na AC OUT do mínusu ... Ale pokud je jisté, že to multi bez něj prostě do baterky nepošle, je to špatně Asistenta přidat je ten poslední problém. Musí se ověřit frekvence kde se GTI vypne.
Pro mě je priorita ten tok technických přetoků do baterky. Vypnutí při zpětném toku je lepší podle mě zajistit dřív, noderedem a vypnutím stykače a galvanicky ho oddělit. Pro mě lepší, protože v některých situacích mám síť na AC OUT. (Pro Jirku je to OT)
Pro mě je priorita ten tok technických přetoků do baterky. Vypnutí při zpětném toku je lepší podle mě zajistit dřív, noderedem a vypnutím stykače a galvanicky ho oddělit. Pro mě lepší, protože v některých situacích mám síť na AC OUT. (Pro Jirku je to OT)
poloostrov v módu AC IGNORE