Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

horamil
Reputace: 0
Lokalita: Říčany
Výkon panelů [Wp]: 9000
Kapacita baterie [kWh]: 11,6
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: ANO

Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Nový příspěvek od horamil »

Tepelná čerpadla vzduch–voda dnes patří mezi nejrozšířenější systémy moderního vytápění. Stále se však objevuje jedno velmi časté tvrzení:
„Když přijde velký mráz, tepelné čerpadlo přestane být efektivní a funguje jen jako drahý elektrokotel.“

Pokud chcete detailní vysvětlení a reálné měření, mrkněte na celé video zde:

Je to ale pravda? Nebo jde jen o nepochopený mýtus, který se předává mezi lidmi?
V novém videu jsem se na tento problém podíval detailněji — s daty, měřením a reálnou spotřebou v zimních podmínkách.

Co se děje s tepelným čerpadlem během mrazů?

Když teploty hluboko klesnou, mění se fyzikální podmínky, ve kterých čerpadlo pracuje.
Konkrétně:

venkovní vzduch obsahuje méně tepelné energie,

kompresor musí pracovat s větším rozdílem teplot,

zvyšuje se spotřeba energie,

COP (účinnost) klesá.

To je zcela normální – ale neznamená to, že čerpadlo „nefunguje“.

Elektrokotel? Ano i ne – záleží na konstrukci TČ

Některé typy tepelných čerpadel (hlavně levnější modely) při silném mrazu častěji spínají elektrickou patronu.
Jiné systémy — často kvalitnější nebo správně nadimenzované — dokážou pracovat i při nízkých teplotách bez nutnosti přitápět elektrokotlem.

V praxi je to tedy různé a záleží mimo jiné na:

výkonové rezervě čerpadla,

typu kompresoru,

velikosti domu,

kvalitě izolace,

nastavení regulace a teplotních křivek,

topném systému (podlahovka vs. radiátory).

Skutečná spotřeba při mrazu: čísla místo dojmů

Ve videu ukazuji reálné hodnoty provozu při nízkých teplotách — ne teoretické tabulky.
Co se dozvíte:

kolik elektřiny si tepelné čerpadlo opravdu vezme,

jak často spíná patrona,

jak se chová teplotní křivka,

jaké jsou náklady při delších mrazech,

a jestli výsledná účinnost stojí za to.

Pro mnoho majitelů může být překvapivé, že i v mrazech dokáže TČ pracovat překvapivě efektivně, pokud je dobře nastavené a dimenzované.

Video k tématu

Závěr: Mrazivé dny jsou testem — ale ne katastrofou

Tepelné čerpadlo v zimě pracuje jinak než v létě, ale rozhodně to neznamená, že se mění v pouhý elektrokotel.
Kvalita technologie, správný výkon, vhodné nastavení a dobrá izolace domu rozhodují mnohem více než samotná teplota venku.

Správně navržené tepelné čerpadlo zvládne i velmi nízké teploty — s přijatelnou spotřebou a stále velmi dobrými provozními náklady.
unicast
Reputace: 386
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Nový příspěvek od unicast »

Jsem toho názoru, že účelem tohoto fóra není zvyšování sledovanosti něčích videí.
betmen
Reputace: 150
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita

Nový příspěvek od betmen »

tiez som si vsimol, ze chalan ma 3 prispevky z 3 iba reklamu na svoj YT kanal.
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
TomHC
Reputace: 646
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Pritom by stačil jeden odsek, jedna tabuľka alebo graf a zbytočne pozerať / počúvať 15 minút.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér ===> podporte ma ak som pomohol!
cipis
Moderátor
Reputace: 880
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15

Nový příspěvek od cipis »

To máte chlapci těžké ... Je to k tématu? Je. Nutí vás někdo, se na to dívat? Ne. Brání vám někdo natočit svá videa k tématu? Ne.

Ano, vypadá to divně, tři příspěvky, tři videa, ale nemyslím si, že je to na smazání.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Ja to delam zatim tak, ze jsem si zkusil vytapet primotopy (500, 750, 1250, 2000W) a podle toho jsem v realite overil TZ v praxi i bez vypoctu :-D

Aktualne jde sehnat elektrina za 1,8 Kc/kWh takze investice nutno dost dobre spocitat zda se spis nevyplati pockat..

K videu: prumerny COP - nejmenuje se to spise SCOP?

Je dulezity spocitat zda se vyplati jit do lepsiho SCOP, s ohledem na cenu energie kdy se vyplati priplatit a kdy ne.
vk_1
Reputace: 55

Nový příspěvek od vk_1 »

1,8 Kc/kWh ? To je asi jen silovka a bez DPH
Kajap
Reputace: -3
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Samozrejme - aby si to mohl kazdy porovnat se svym nakupem a vykupem, kompletni cena s danemi oze proste vsim pro me vyjde na 3,3026 Kc v NT - 20 hodin denne a 3,92629 ve zbytku… u Pre by to bylo jeste o dost mene (nizsi poplatky)
(do konce roku, nove regulovane ceny na 26 jeste nejsou vydany) a ted pocitej navratnost FVE.

Leda, kdybych FVE nahodil na jednom kde je do 10 OM, tak diky tomu ze to neprojde pres HDS, tak by bylo sdileni (za ktere uz vsichni platime od lonska) jen za cenu siloviny, je to tak?
ferdinand
Reputace: 6

Nový příspěvek od ferdinand »

Děkuji za video. Pro mně podrobné a užitečné informace. 👍
vk_1
Reputace: 55

Nový příspěvek od vk_1 »

Kajap píše: sob lis 22, 2025 3:04 pm
diky tomu ze to neprojde pres HDS, tak by bylo sdileni (za ktere uz vsichni platime od lonska) jen za cenu siloviny, je to tak?
Ano, když to je připojené "na jeden sloupek" pak je to sdílené bez distribučních poplatků. Ale nezkoumal jsem, jak se tam projeví ostatní poplatky a daně. Třeba to upřesní někdo, kdo to takhle reálně provozuje.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Na pořízení dražší, ale bez problému s nízkými teplotami bude TČ země/voda.
soami
Reputace: 100
Lokalita: Posázaví

Nový příspěvek od soami »

Země/voda je na pořízení násobně dražší a je třeba mít vhodný pozemek. Podle lokality a typu zimy se celková bilance a SCOP proti vzduch/voda nemusí výrazně lišit - tzn. rozdíl v investičních nákladech se nikdy nevrátí. Pokud se tady provozují TČ Grundig za 20tis se SCOP 3, tak si každý může spočítat, za kolik let se mu vrátí rozdíl u TČ země/voda se SCOP 4,5 a pořizovacími náklady 400tis za TČ + 200tis. za trubky v zemi. Stejně jako voda/voda, které je na tom s účinností nejlépe. Ale tam jsou problémy ještě větší - pokud se to dělá legálně - voda, povolení na vrty, na vodu, čerpací zkoušky, ovlivnění okolních studní, ovlivnění spodních vod, cena atd.
Vzduch/voda je OK - akorát je nutné správně navrhnout otopný systém a správně TČ dimenzovat a provozovat. Často na to instalační firmy kašlou, navrhnou a instalují to blbě a jelikož tomu nerozumí, tak to ještě špatně nastaví.
eman
Reputace: 281
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Můj Haier je děsná herka a i při -11°C má pořád COP přes 2,7. Video mě nezajímá, je tam jen kvůli reklamě a blábolit o TČ už není v módě. Jinak jsem před časem někde viděl hezky zpracovanou tabulku, jak většina značkových TČ za šílený peníze, jsou jenom přeznačkované Samsungy nebo Midea. Kluk tam měl i přesné typy. Firmy si jenom nechají nalakovat pěkný kryt, nahrají vlastní grafiku do regulace a 200tis+ je doma. IVT prodávali pod vlastní značkou Samsungy, které byly v prodeji za třetinovou cenu.

Země/voda není tak drahá záležitost, ale je problém naně získat povolení...v případě vrtu. TČ se dá koupit od Žeravíka za 100tis. nebo zase číňan a vystrojený vrt je kolem 200tis za 100m. Výhoda je, že se dá využít i k letní regeneraci z FVE.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
ElektroEzs
Reputace: 80
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Za me spokojenost tepelko vzduch/voda. Venku -4 a COP pres 3. Mam Grundiga za 18tis.
Přílohy
IMG_7108.jpeg
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
soami

Ty neodmrazuješ? Já jen, že ti COP nikde nejde do mínusu😃
ElektroEzs
Reputace: 80
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 8340
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Nový příspěvek od ElektroEzs »

Ten propad je odmrazeni nevim proc nejde az na 0. Ale kdyz vezmu za ten usek vyrobu z kalolimetru a vydelim spotrebou ze Shelly jsem na 3,1 COP
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
soami

Tak pokud to počítáš jako delší úsek - třeba denní, tak jasně - tam se to průměruje. Pokud bys počítal okamžitý, tak to bude vypadat třeba takto: u nás je -9st...😃Logování po 10s.
cop.png
Franta2776
Reputace: 467

Nový příspěvek od Franta2776 »

Kde to bydliš??U nás na Hané+1.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
soami

To je tím údolím - jak zajde slunko, začne studený vzduch "stékat" dolů do údolí - ale co se dívám na meteostanice, tak teploty jsou podobné v celých Čechách. Až za Jihlavou je zlom a na Moravě je tepleji. Aktuálně je -8,6 - do rána to určitě spadne na -12 - je jasno a bezvětří.