Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita
- horamil
- Reputace: 0
- Lokalita: Říčany
- Výkon panelů [Wp]: 9000
- Kapacita baterie [kWh]: 11,6
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: ANO
Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita
Tepelná čerpadla vzduch–voda dnes patří mezi nejrozšířenější systémy moderního vytápění. Stále se však objevuje jedno velmi časté tvrzení:
„Když přijde velký mráz, tepelné čerpadlo přestane být efektivní a funguje jen jako drahý elektrokotel.“
Pokud chcete detailní vysvětlení a reálné měření, mrkněte na celé video zde:
Je to ale pravda? Nebo jde jen o nepochopený mýtus, který se předává mezi lidmi?
V novém videu jsem se na tento problém podíval detailněji — s daty, měřením a reálnou spotřebou v zimních podmínkách.
Co se děje s tepelným čerpadlem během mrazů?
Když teploty hluboko klesnou, mění se fyzikální podmínky, ve kterých čerpadlo pracuje.
Konkrétně:
venkovní vzduch obsahuje méně tepelné energie,
kompresor musí pracovat s větším rozdílem teplot,
zvyšuje se spotřeba energie,
COP (účinnost) klesá.
To je zcela normální – ale neznamená to, že čerpadlo „nefunguje“.
Elektrokotel? Ano i ne – záleží na konstrukci TČ
Některé typy tepelných čerpadel (hlavně levnější modely) při silném mrazu častěji spínají elektrickou patronu.
Jiné systémy — často kvalitnější nebo správně nadimenzované — dokážou pracovat i při nízkých teplotách bez nutnosti přitápět elektrokotlem.
V praxi je to tedy různé a záleží mimo jiné na:
výkonové rezervě čerpadla,
typu kompresoru,
velikosti domu,
kvalitě izolace,
nastavení regulace a teplotních křivek,
topném systému (podlahovka vs. radiátory).
Skutečná spotřeba při mrazu: čísla místo dojmů
Ve videu ukazuji reálné hodnoty provozu při nízkých teplotách — ne teoretické tabulky.
Co se dozvíte:
kolik elektřiny si tepelné čerpadlo opravdu vezme,
jak často spíná patrona,
jak se chová teplotní křivka,
jaké jsou náklady při delších mrazech,
a jestli výsledná účinnost stojí za to.
Pro mnoho majitelů může být překvapivé, že i v mrazech dokáže TČ pracovat překvapivě efektivně, pokud je dobře nastavené a dimenzované.
Video k tématu
Závěr: Mrazivé dny jsou testem — ale ne katastrofou
Tepelné čerpadlo v zimě pracuje jinak než v létě, ale rozhodně to neznamená, že se mění v pouhý elektrokotel.
Kvalita technologie, správný výkon, vhodné nastavení a dobrá izolace domu rozhodují mnohem více než samotná teplota venku.
Správně navržené tepelné čerpadlo zvládne i velmi nízké teploty — s přijatelnou spotřebou a stále velmi dobrými provozními náklady.
„Když přijde velký mráz, tepelné čerpadlo přestane být efektivní a funguje jen jako drahý elektrokotel.“
Pokud chcete detailní vysvětlení a reálné měření, mrkněte na celé video zde:
Je to ale pravda? Nebo jde jen o nepochopený mýtus, který se předává mezi lidmi?
V novém videu jsem se na tento problém podíval detailněji — s daty, měřením a reálnou spotřebou v zimních podmínkách.
Co se děje s tepelným čerpadlem během mrazů?
Když teploty hluboko klesnou, mění se fyzikální podmínky, ve kterých čerpadlo pracuje.
Konkrétně:
venkovní vzduch obsahuje méně tepelné energie,
kompresor musí pracovat s větším rozdílem teplot,
zvyšuje se spotřeba energie,
COP (účinnost) klesá.
To je zcela normální – ale neznamená to, že čerpadlo „nefunguje“.
Elektrokotel? Ano i ne – záleží na konstrukci TČ
Některé typy tepelných čerpadel (hlavně levnější modely) při silném mrazu častěji spínají elektrickou patronu.
Jiné systémy — často kvalitnější nebo správně nadimenzované — dokážou pracovat i při nízkých teplotách bez nutnosti přitápět elektrokotlem.
V praxi je to tedy různé a záleží mimo jiné na:
výkonové rezervě čerpadla,
typu kompresoru,
velikosti domu,
kvalitě izolace,
nastavení regulace a teplotních křivek,
topném systému (podlahovka vs. radiátory).
Skutečná spotřeba při mrazu: čísla místo dojmů
Ve videu ukazuji reálné hodnoty provozu při nízkých teplotách — ne teoretické tabulky.
Co se dozvíte:
kolik elektřiny si tepelné čerpadlo opravdu vezme,
jak často spíná patrona,
jak se chová teplotní křivka,
jaké jsou náklady při delších mrazech,
a jestli výsledná účinnost stojí za to.
Pro mnoho majitelů může být překvapivé, že i v mrazech dokáže TČ pracovat překvapivě efektivně, pokud je dobře nastavené a dimenzované.
Video k tématu
Závěr: Mrazivé dny jsou testem — ale ne katastrofou
Tepelné čerpadlo v zimě pracuje jinak než v létě, ale rozhodně to neznamená, že se mění v pouhý elektrokotel.
Kvalita technologie, správný výkon, vhodné nastavení a dobrá izolace domu rozhodují mnohem více než samotná teplota venku.
Správně navržené tepelné čerpadlo zvládne i velmi nízké teploty — s přijatelnou spotřebou a stále velmi dobrými provozními náklady.
-
unicast
- Reputace: 385
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita
Jsem toho názoru, že účelem tohoto fóra není zvyšování sledovanosti něčích videí.
- betmen
- Reputace: 150
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 7320
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Re: Jak si skutečně vede tepelné čerpadlo vzduch–voda v mrazech? Mýtus vs. realita
tiez som si vsimol, ze chalan ma 3 prispevky z 3 iba reklamu na svoj YT kanal.
stacionárny dom :
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
2kWp - Siton210, 2x 100L Drazice
7,3kWp (JV - 3,7kWp, J - 1,2kWp, SZ - 2,4kWp) - Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 60Ah LiFePo + 75Ah olovo
- TomHC
- Reputace: 646
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
Pritom by stačil jeden odsek, jedna tabuľka alebo graf a zbytočne pozerať / počúvať 15 minút.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér ===> podporte ma ak som pomohol!
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 880
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
- Chci prodávat energii: NE
To máte chlapci těžké ... Je to k tématu? Je. Nutí vás někdo, se na to dívat? Ne. Brání vám někdo natočit svá videa k tématu? Ne.
Ano, vypadá to divně, tři příspěvky, tři videa, ale nemyslím si, že je to na smazání.
Ano, vypadá to divně, tři příspěvky, tři videa, ale nemyslím si, že je to na smazání.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Kajap
- Reputace: -3
- Lokalita: Okoli
Ja to delam zatim tak, ze jsem si zkusil vytapet primotopy (500, 750, 1250, 2000W) a podle toho jsem v realite overil TZ v praxi i bez vypoctu 
Aktualne jde sehnat elektrina za 1,8 Kc/kWh takze investice nutno dost dobre spocitat zda se spis nevyplati pockat..
K videu: prumerny COP - nejmenuje se to spise SCOP?
Je dulezity spocitat zda se vyplati jit do lepsiho SCOP, s ohledem na cenu energie kdy se vyplati priplatit a kdy ne.
Aktualne jde sehnat elektrina za 1,8 Kc/kWh takze investice nutno dost dobre spocitat zda se spis nevyplati pockat..
K videu: prumerny COP - nejmenuje se to spise SCOP?
Je dulezity spocitat zda se vyplati jit do lepsiho SCOP, s ohledem na cenu energie kdy se vyplati priplatit a kdy ne.
-
vk_1
- Reputace: 55
1,8 Kc/kWh ? To je asi jen silovka a bez DPH
-
Kajap
- Reputace: -3
- Lokalita: Okoli
Samozrejme, kompletni cena s danemi oze proste vsim pro me je 3,3026 Kc v NT 20 hodin denne a 3,92629 ve zbytku… a ted pocitej navratnost FVE.
Leda, kdybych FVE nahodil na jednom kde je do 10 OM, tak diky tomu ze to neprojde pres HDS, tak by bylo sdileni (za ktere uz vsichni platime od lonska) jen za cenu siloviny, je to tak?
ale vymyslet a spocitat to tak to nikdo nezaplati
Leda, kdybych FVE nahodil na jednom kde je do 10 OM, tak diky tomu ze to neprojde pres HDS, tak by bylo sdileni (za ktere uz vsichni platime od lonska) jen za cenu siloviny, je to tak?
ale vymyslet a spocitat to tak to nikdo nezaplati