Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Souhrn tématu

Uživatel popisuje destrukci keramického topného tělesa v boileru Dražice OKCE 160 NTR/2 po pěti letech provozu s využitím Wattrouteru a SSR relé pro řízení výkonu. Diskutuje možné příčiny poškození, jako jsou mechanické namáhání keramických válců při nerovnoměrném zatížení, vliv PWM spínání a tepelných změn odporu topného drátu. Zajímá ho, zda je nutné upravit konfiguraci Wattrouteru pro rovnoměrné zatěžování fází a minimalizaci vibrací, které mohou způsobovat opotřebení a vznik černého prachu z drátu spirály.
greatlama
Reputace:0

Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Nový příspěvek od greatlama »

Ahoj,

po cca pěti letech provozu mi chcíplo topné těleso v boileru Dražice OKCE 160 NTR/2.

Boiler jsem přestavoval na 3 fáze, výměnou jak tělesa, tak termostatu (Nadeta: TOPNÉ TĚLESO KERAMICKÉ 2400W 3x230V každá větev 800W 6 článků 38cm). Výkon tělesa i jeho rozměry jsou stejné jako před přestavbou. Termostat běžně nespíná - nahrívání řídím z PLC.

Co mě překavapilo byl rozsah destrukce tělesa. Popraskané keramické válečky, přepálené všechny tři větve.

A teď proč to celé píšu - nahřívání boileru jde přes wattrouter a ssr relé (vytěžování přebytků) a já mám trochu podezření, že by to s tím mohlo souviset.

V hlavě mi hlodají dvě věci
1) jak se těleso vyrovná s tím, když v různých větvích pálím různý výkon, nedochází k mechanickému namáhání keramických válců?

2) jak se odporový drát a keramika vyrovnává s PWM generovanou watrouterem? Spíná v nule a pouští do tělesa vždy celou sinusovku nebo několik a pak se zase chvíli pauza. Při pálení malého výkonu je uchem slyšet "pobzukávání" v rytmu spínání PWM, pravděpodobně vibrace drátu spirály vlivem průchodu proudu.

3) podobně jako v 2, ale vliv tepelné změny odporu. pokud pálím malý výkon, bude těleso chladnější a bude tedy mít i menší odpor, může tam tedy proletět větší proud. (nevím z jakého materiálu je drát, ani jakou má pracovní teplotu, takže nevím jak moc je rozdíl velký).

Jinými slovy by mě zajímalo jeslti si topné těleso nechá líbít téměř vše, nebo jestli by bylo vhodné upravit konfiguraci wattrouteru (symetrický proud fázemi, minimalní výkon...)

P.S. Z tělesa se sype jemnej černej prach, kterej by mohl ukazovat na bod 2, ošoupaní drátu vlivem vibrací...
20260505_212605.jpg
20260505_212616.jpg
20260505_212827.jpg
20260505_212754.jpg
20260505_212734.jpg
20260505_212636.jpg
20260505_212627.jpg
cipis
Moderátor
Reputace:994
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Nový příspěvek od cipis »

U všech těchto těles píšou výrobci, že je třeba zatěžovat rovnoměrně.

Nicméně jak jsem vyměňoval klasickou 2kW za zakázkovou 2x1kW, tak ta původní byla po letech provozu také popraskaná. Spirála ale nepřerušená, do poslední chvíle hřála.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Mex
Reputace:388
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Destrukce topné patrony boileru vs Wattrouter

Nový příspěvek od Mex »

cipis píše:
U všech těchto těles píšou výrobci, že je třeba zatěžovat rovnoměrně.
Opravdu je to tam napsané?
Nevšiml jsem si toho.

To je teda nepříjemné, protože já přesně v takovém režimu chci bojler provozovat.
3f topné těleso, kde v rámci vytěžování zapnu jednu, dvě nebo všechny 3 spirály.