Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí své zkušenosti s napětím v distribuční síti, které se pohybuje mezi 209 a 240 V v závislosti na zátěži a ročním období. Diskutují o vlivu podpětí na domácí spotřebiče, zejména na elektrické trouby, a navrhují jednoduché způsoby regulace výkonu pomocí triakových regulátorů. Zmiňují také rozdíly v kvalitě a stáří spotřebičů a jejich vliv na výslednou funkčnost při kolísání napětí.
-
Mex
- Reputace: 325
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
No ale ten bimetal je snad právě ta zpětná vazba, ne?rva píše: čtv úno 05, 2026 7:33 amNo a to takové jednoduché trouby ani žádný termostat nemají. Jejich "teplota" se nastavuje točítkem - předpružením bimetalu, přes který prochází proud do topné spirály. Tam žádná zpětná vazba od teploty v troubě není.
Zrovna nedávno jsem s tím experimentoval.
Koupil jsem si teploměr do trouby a chtěl jsem zjistit, jak ta trouba teplotu drží.
Je to nějaká od dost stará a obyčejná trouba Elektrolux, byla před těmi cca 20 lety levná.
A vyloženě jsem čuměl, jak ta regulace fungovala dobře. Teplota držela jako přilepená.
Takový výsledek jsem nečekal.
-
kodl69
- Reputace: 1037
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
Viděl jsem hodně, ale tohle fakt ne. Dycky je to kapilátrovej termostat, a je tak levnej, že není důvod vymejšlet něco jinýho: https://www.elny.cz/univerzalni-regulac ... nje-p2023/ a to jsem ani nehledal nejlevnější verzi, na ali je to do 100Kč.No a to takové jednoduché trouby ani žádný termostat nemají. Jejich "teplota" se nastavuje točítkem - předpružením bimetalu, přes který prochází proud do topné spirály. Tam žádná zpětná vazba od teploty v troubě není.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.