Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí zkušenosti s měřením napětí v distribuční síti, které kolísá mezi 210 a 240 V v závislosti na zatížení a vzdálenosti od trafostanice. Diskutují vliv podpětí na výkon domácích spotřebičů, zejména elektrických trub a konvic, a možnosti regulace výkonu pomocí jednoduchých zařízení. Zmiňují také rozdíly mezi staršími a novějšími spotřebiči a praktické dopady na jejich funkci.
-
Mex
- Reputace: 325
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
No ale ten bimetal je snad právě ta zpětná vazba, ne?rva píše: čtv úno 05, 2026 7:33 amNo a to takové jednoduché trouby ani žádný termostat nemají. Jejich "teplota" se nastavuje točítkem - předpružením bimetalu, přes který prochází proud do topné spirály. Tam žádná zpětná vazba od teploty v troubě není.
Zrovna nedávno jsem s tím experimentoval.
Koupil jsem si teploměr do trouby a chtěl jsem zjistit, jak ta trouba teplotu drží.
Je to nějaká od dost stará a obyčejná trouba Elektrolux, byla před těmi cca 20 lety levná.
A vyloženě jsem čuměl, jak ta regulace fungovala dobře. Teplota držela jako přilepená.
Takový výsledek jsem nečekal.