Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
Souhrn tématu
Uživatelé sdílejí své zkušenosti s napětím v distribuční síti, včetně konkrétních měření napětí v různých situacích, například poklesu napětí při zapnutí konvice. Diskutují také o možných příčinách, jako je přechodový odpor PEN vodiče, a vlivu napětí na funkci domácích spotřebičů, například termostatů v troubách. Fórum nabízí praktické rady a technické postřehy k problematice napětí v síti a jeho měření.
-
Mex
- Reputace: 325
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Napětí v distribuční síti – zkušenosti a měření
No ale ten bimetal je snad právě ta zpětná vazba, ne?rva píše: čtv úno 05, 2026 7:33 amNo a to takové jednoduché trouby ani žádný termostat nemají. Jejich "teplota" se nastavuje točítkem - předpružením bimetalu, přes který prochází proud do topné spirály. Tam žádná zpětná vazba od teploty v troubě není.
Zrovna nedávno jsem s tím experimentoval.
Koupil jsem si teploměr do trouby a chtěl jsem zjistit, jak ta trouba teplotu drží.
Je to nějaká od dost stará a obyčejná trouba Elektrolux, byla před těmi cca 20 lety levná.
A vyloženě jsem čuměl, jak ta regulace fungovala dobře. Teplota držela jako přilepená.
Takový výsledek jsem nečekal.
-
kodl69
- Reputace: 1038
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Viděl jsem hodně, ale tohle fakt ne. Dycky je to kapilátrovej termostat, a je tak levnej, že není důvod vymejšlet něco jinýho: https://www.elny.cz/univerzalni-regulac ... nje-p2023/ a to jsem ani nehledal nejlevnější verzi, na ali je to do 100Kč.No a to takové jednoduché trouby ani žádný termostat nemají. Jejich "teplota" se nastavuje točítkem - předpružením bimetalu, přes který prochází proud do topné spirály. Tam žádná zpětná vazba od teploty v troubě není.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
rva
- Reputace: 904
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ten jednoduchý "termostat" je v těch malých stolních troubách a není umístěn uvnitř trouby. Jeho funkce je taková, že proud prochází bimetalem a ten se tím ohřeje a rozpojí obvod. Nastavovací kolečko tedy funguje jen tak, že když točím jedním směrem bude obvod déle uzavřen. Tady mám jeden před výměnou vyšroubovaný z čelní desky troubičky.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
- JirkaE
- Reputace: 297
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Nechci dělat reklamu na ,,vtipný" komentář Ampéraka, ale tohle zajimavý je, patří to do tématu o napětí v síti a co to pak udělá s některými nabíječkami...
Apropos se mě univezálnost této nabíječky taky líbí
Video nastaveno na konkrétní moment - kdy je napětí v síti na....

ale zajímavé je video pro mě celé
Apropos se mě univezálnost této nabíječky taky líbí
Video nastaveno na konkrétní moment - kdy je napětí v síti na....
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
pibi
- Reputace: 361
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Vypadá to na přechodový odpor PEN vodiče. Pořádné domácí uzemění by tomu asi pomohlo.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Kostěj
- Reputace: 110
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
To je přece nesmysl. Ten bimetal je u takových jednoduchých termostatů ohříván teplem trouby/žehličky. Bimetal přes keramický váleček tlačí na mžikový kontakt spínače. Tady je to docela dobře vidět - bimetalový pásek je ten první zleva a tím masivním nosníkem se přenáší teplo na něj. Regulační šroubek nastavuje předpětí mžikového spínače a tím teplotu.rva píše: pát úno 06, 2026 5:52 amTen jednoduchý "termostat" je v těch malých stolních troubách a není umístěn uvnitř trouby. Jeho funkce je taková, že proud prochází bimetalem a ten se tím ohřeje a rozpojí obvod. Nastavovací kolečko tedy funguje jen tak, že když točím jedním směrem bude obvod déle uzavřen. Tady mám jeden před výměnou vyšroubovaný z čelní desky troubičky.
- Přílohy
-
- termostat.jpg (32.41 KiB) Zobrazeno 9 x
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.