Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a zlepšení fotovoltaického systému s využitím Victron komponentů a inovativního ohřevu vody přímo z DC. Autor sdílí své zkušenosti, plánuje přidání panelů a větší bateriové uložiště, a žádá o rady ohledně optimálního provozu a nabíjení baterií. Diskuze zahrnuje i otázky ohledně připojení k síti, správy fází a ochrany systému, což pomáhá lépe pochopit komplexní provoz plnotučné FVE.
JirkaE
Reputace:408
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

mini vytěžování dvě spirály 48-55VDC.png

Mini vytěžování - které by ale mohlo i stačit :D
(plechová hlava mě moje hajdalácké obrázkové schemátko trochu poupravila)

Dneska sem namontoval i do prvního, prioritního starého tatramatu mokrou 1/2" spirálu 60V 800W, po té, co ve druhém běží už delší čas ta suchá 55V/660W. Namontoval sem to do otvoru pro cirkulaci.

Výkon je trošku níž než sem počítal ale i tak to dělá denně pěkné sumy a ohřeje vodu i bez měničů rovnou ze střechy tak, aby šlo stále něco do baterky.
Prioritu má analogový termostat - doplňkový je ovládání v Nodered, které vypne DC pomocí BatteryProtect pokud teplota překročí o 5°C analogové termostaty u obou bojlerů.
Úspora provozu měniče je nyní cca 8,5kWh denně a samotný výkon 2kW k dispozici pro jiné spotřebiče :)

Trošku sem (po upozornění) znejistěl ochranou DC - a už na tom pracuju.

Spirálu sem dal do plastové krabičky a dole nechal malý otvor kvůli případnému kondenzátu.
2kW spirály zůstavají dál v Shelly 4-zásuvce ale podmínky mají takové že se pustí opravdu až v nouzi = při velkém přebytku, nebo po 16h pokud bude špatný den na výkon FV a v zimě je pak bude pouštět Nodered podle ceny energie na trhu

20260830_155337.jpg
Snímek obrazovky 2026-08-31 000629.png
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)