Modrásek

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o praktických zkušenostech s měniči Modrásek o výkonu 5kW a 10kW, zejména o hlučnosti, vlastní spotřebě a možnostech využití v ostrovních systémech. Zajímají je také výhody a nevýhody při paralelním provozu s jinými měniči a možnosti zvýšení výkonu bez nutnosti okamžité výměny zařízení. Diskuze zahrnuje i nastavení systému, řízení nabíjení baterií a problémy s frekvencí a stabilitou invertorů.
JirkaE
Reputace:393
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Modrásek

Nový příspěvek od JirkaE »

Vzhledem k počtu lidí, kteří to zkusili a vývoji směr Trucki který taky popsalo více lidí (v té době) - tj. napojit se uvnitř mezi displejem a deskou se obávám že ne.
Dokonce je podezřívám, že je rs232 zapojené jinak - protože ať sem zkusil cokoliv, data sem ven nedostal žádná, přes standartní RS232-USB převodník.
U Tebe a při této kombinaci sem nic jiného nevymyslel - ten Modrásek by se asi musel oklamat a ,,jeho nula" musí být posunutá až na moment, kdy jde MP2 přes 2000W.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
glottis
Reputace:554
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od glottis »

Radar píše: čtv črc 16, 2026 6:21 am
Valdano píše: úte črc 07, 2026 7:56 pm
Menu modráska to je naprostá bída a rozhodně v něm není žádná možnost nastavení převodního poměru pro CT. Ten bude nastaven ve firmware napevno. Veškeré možnosti nastavení jsou na obrázku. Jiné možnosti tam nejsou. Takže se natvrdo počítá jen s CT sondou, která je součástí dodávky spolu s modráskem a dávat tam nějakou jinou znamená riziko, že to bude z hlediska měření pak úplně mimo i když i s tou dodávanou to zřejmě nebude nijak extra přesné.
Ještě je možná cestou použít FW s možností volby External Limiteru v menu... V návodech toto bylo... Pak to přes tu Rs232 přece musí nějak komunikovat...
Nove kusy uz externi limiter nemaji a nikde se to ani nedalo sehnat poradne. po datech to spolu nekomunikovalo. Kdyz jsem to kdysi zkoumal, byl to nejaky zvlastni pwm protokol. Kdyz mel menic pridat, strida se zmenila nejak, pak se zase vyrovnala, ubrat tak obracene.
Valdano
Reputace:308
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Přesně tak. Staré verze modráska, které podporovaly externí limiter měly k tomu účelu samostatný HW vstup. Externí limiter s modráskem nekomunikoval přes RS232, ale posílal PWM signál viz níže video, ve kterém to autor videa popisuje. Nová verze modráska ten vstup pro externí limiter už nemá a tudíž už ani není použitelný ten starý FW.

Radar
Reputace:57

Nový příspěvek od Radar »

Potvrzeno.
Victron Multiplus s aktivovaným PV INVERTER SUPPORT assistant PŘI NABITÉ BATERII a detekci výkonu/mikropřetoku na AC OUT zvýší frekvenci a Modráka odstaví... pak ji pomalu vrací a on se nastartuje.
Bezpečnostně a systémově naprosto OK, funkčně pro posílení výstupu AC OUT grid free měničem nepoužitelné.
Máte-li totiž plně nabitou baterii, systém jej bude odstavovat, což vede opět k nárůstu výkonu krytého z MP + následované sepnutí sítě (AC IGNORE mód) skrze riziko/anebo reálné přetížení Multiplus ...

Pokud tohoto asistenta nepoužijete/deaktivujete, dít se nebude, ale podle mě to není dobré pro Multiplus a systém jako celek ...
Přílohy
screen2.png
screen2.png (31.79 KiB) Zobrazeno 135 x
screen1.png
screen1.png (24.01 KiB) Zobrazeno 135 x
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
Radar

Připojuji ještě jeden screen a poupravuji výše uvedené ...:

Průběh frekvence MULTIPLUS s aktivovaným PV INVERTER SUPPORT Assistant v daném časovém okně
První dva zachycené vzrůsty frekvence asistentem byly s připojeným Modrákem na AC OUT, další jsou s ODPOJENÝM GRID FREE od AC OUT

... vyplývá z toho, že systém PŘI NABITÉ BATERII pracuje s frekvencí na AC OUT nikoliv dle podle toho, zda na výstupu reálně detekuje nějaký výkon do baterie v rámci AC Couplingu, ale protože počítá s ongridem na AC OUT, dělá to podle mé domněnky preventivně, i když tam žádný činný výkon není ...

Pro ty co uvažují zapojit na Modráka panely a poslat další výkon v rámci AC Couplingu na AC OUT je to dobrá zpráva.
Pro ty co uvažují cestou grid free takto posílit výkon Multiplus, pak ano, lze to jednoduše s CT sondou na AC OUT, ale ne s asistentem
a s potenciálním rizikem.. Asistent vám grid free odstaví. Provoz bez něj lze, ale v případě poruchy CT sondy anebo čehokoliv uvnitř přístroje, což už tu bylo, je riziko přebíjení baterie.
V každém případě by v AC cestě měla být ochrana - stykač, který to natvrdo odstaví, kdyby něco..

Nemám vysledované, zda se to děje už v závěrečné fázi absorbce (zřejmě ano), anebo až ve float, asi záleží na zbytkovém proudu, který do baterie v rámci dané fáze nabíjení teče... Tyto data nevidím, protože mi systém řídí BMS a vidím jen status "external control". Odhaduji pouze z vyčítaného grafu průběhu nabíjecího proudu do baterie v daném čase ...
Přílohy
screen3.png
Naposledy upravil(a) Radar dne stř črc 29, 2026 2:56 pm, celkem upraveno 1 x.
Radar

Ještě k dříve popsané poruše Modráka: odešly dva IGBT tranzistory; podezření je na přepětí... Jelikož já jsem ongrid a síť nebyla připojena, vypadá to na kolísání napětí v systému-krátký peak a nízká impedance ostrovního systému oproti DS tomu napomáhá :-(
cipis
Moderátor
Reputace:1029
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

Neco mas nekde spatne nastavene, pokud je nabita baterie, tak uz prece musi byt odstavene mppt. A omezovani vykonu dle frekvence musis mit nastavene na vyssi napeti, nez je konzervativni napeto nabite baterie. Ja mam nastavene 28,8V na baterce, ale odstavuji mikroinvertory az pri 29,4V. Takze nikdy nedojde k tomu, co popisujes, ze by mohlo nastat. Pri dosazeni 28,8V se zacnou odstavovat mppt regly, ale mikroinvertory jedou porad dal. Nikdy jsem se zatim nedostal k tomu, aby mi je MP vypnul.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
gupa
Reputace:181
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Překlad helpu z VeConfigure u tohoto asistenta.
VítejteTento asistent reguluje výstupní frekvenci střídavého proudu (AC) pro systémy s AC-vázanými fotovoltaickými střídači (PV Inverters): fotovoltaickými střídači připojenými k výstupu měničů Multi nebo Quattro.DŮLEŽITÉ: Nezapomeňte si přečíst a dodržovat níže uvedené požadavky!! (na konci úvodu)ÚVOD:Měnič/nabíječ Multi lze použít ve spojení se solárním měničem připojeným k síti (PV Inverter) k vytvoření ostrovního systému.Za normálních okolností bude veškerá přebytečná energie (= solární energie minus spotřeba) proudit do baterie.To může způsobit přebití baterií!Aby se tomu zabránilo, měl by být výkon solárního měniče omezen nebo by se měl vypnout, když je napětí baterie příliš vysoké.Většinu značek a typů fotovoltaických střídačů lze omezit ve výkonu úpravou výstupní frekvence měniče Multi. Změnou frekvence tak lze regulovat proces „nabíjení“.Správné nastavení si ověřte u výrobce fotovoltaického střídače.Pokud je tento asistent použit, změna „systémové frekvence“ na hlavní stránce nemá žádný vliv na frekvenci střídače. (Stále to však může mít vliv na přijatelný rozsah frekvencí přepínače přenosu, viz soubor nápovědy.)POŽADAVKY:DŮLEŽITÉ: Tento asistent musí být umístěn na poslední pozici v seznamu!Nahrajte prosím asistenta do všech jednotek Multi v systému. Asistent sám indikuje, zda je v konkrétním zařízení nutný, či nikoli.Při kombinaci s asistenty, kteří mají vliv na to, zda je přijat vstupní střídavý proud (AC), je nutné tyto asistenty nahrát do jednotek Multi ve fázi L1.Vícefázový systém musí být symetrický, což znamená:Každá fáze musí mít nainstalován stejný solární výkon.Každá fáze musí mít stejný počet jednotek Multi/Quattro.Každý vstup se musí přepínat jako skupina (viz VE.Bus System Configurator).(Při použití „VE.Bus Quick Setup“ je většina podmínek splněna automaticky. Pouze solární výkon musí být vyvážen na fázi.)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Radar

No jo, ale co špatně ...? ABS i FLOAT mám nastaveny stejně jak v MP tak v obo MPPT i v BMS.
BMS řídí nabíjení, takže je tam v system settings charge control nastavena BMS a systém se řídí dle ní - "External control"...

Ten popis asistenta znám, nevím co by bylo blbě :-(.
Radar

... pro kontext jsem stáhnul AC OUT frekvenci za posledních 7 dnů ... jeden den bylo pod mrakem a větší odběr, baterie zůstala pod maximem, a tak to nenastalo ...
To vylučuje, že by na to Modrásek měl vliv jen sám o sobě, a dělá to ten asistent i když na AC OUT není nic připojeno.
Vždy se to opakuje kolem poledne a pak dál odpoledne, jakmile pomine plné nabití a potřeba korekce potenciálního externího výkonu na AC OUT,
už se to neděje.
Kdybych si toho nevšiml náhodou, nezačal to zkoumat v grafech a zároveň nezaznamenal, že to Modráka odstavilo, ani bych o tom nevěděl ...

Kdyby někdo věděl, co znamená věta z gupova překladu: "změna systémové frekvence nemá vliv na frekvenci střídače", tak dejte, prosím, vědět ...
díky
Přílohy
screen4.png
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Systémové jsou 50 nebo 60Hz, změna provází komplet restart. Jsou na kartě tuším že inverter. A chápu to tak že pohyblivá frekvence je odvozena ze systémové, takže změna systémové nemá vliv, protože regulační okno je furt stejné, +- nějaká hodnota. Jestli při 50 nebo 60 je jedno.

Řekl bych, že je to blbbě nastavený, jak píše Cipis, myslím si že, pokud se odpojí ACin od DS, ale měnič se i s ongridy dostane do přetížení, protože ongridy nepracují, tak to ukazuje na to nastavení někde že je chybné.
Naposledy upravil(a) gupa dne stř črc 29, 2026 6:02 pm, celkem upraveno 3 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Radar

Jo tak potom jasné...
Pro assistant je v defaultu tuším 50,2-52,7Hz pro řízení výkonu a 53Hz pro off. To jsem nechal v defaultu, jen tam zadal výkon střídače
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Nojo, okna jsou dvě, jak je nastavený ongrid. Nebo jak má třeba pevné nastavení při kterém funguje, podle toho nastavit Victrona.
cipis
Moderátor

Ja to BMS rizeni mam vyple, MP mam nastavenou tu nabijecku na 29,4V, ale MPPT jsou na 28,8V. Takze po vypnuti mppt to uz krmi jen ty mikroinvertory, a ty nemaji sanci to dobit o tech 0,6V za tu dobu provozu, navic furt je nejaky odber.

Ono je to take o vyvazeni systemu, velikost baterky vs. velikost pole/mppt vs. vykon menicu a prikon spotrebicu.

Jinak by to teda asi chtelo i ponastavit tu rampu i vypnuti na niz, tj. v MP i tom ongrid menici, protoze mit bezne vic Hz na vystupu do baraku asi nechces.
Ja se k tomu jeste nedostal, protoze mi zatim nezacal ani omezovat, natoz vypinat ty mikroinvertory.
1 kW "nabíječka" 24 V
Radar

V MP můžu zkusit dát charger výš než mají MPPT, ale řízení dle BMS bych musel vypnout..a to nevím co udělá ...nespadne systém? DVCC mám zapnuté...tak ať vím co čekat :-)

Chtěl jsem stáhnout na dálku config file a spadlo to, nevím proč, čekal jsem restart multi až po uploadu konfigu
cipis
Moderátor

DVCC mam take vypnute. Baterky maji BMSky jen na balancovani a pripadne havarijni odpojeni. Ikdyby zabraly vsechny mppt, tak do baterek nepujde vic jak povoleny maximalni proud, tj. to nemam jak pretizit. Takze nabijeni si ridi mppt v te BT siti ci jen ciste napetove ty epevery. Merenim jsem si overil, jak to lita, je to max. 0,1V mezi minimem a maximem u ruznych zarizeni.
Mas odhadem 28 kWh v baterkach a max. 9 kWp v panelech, to take nemas sanci pretizit.
1 kW "nabíječka" 24 V