Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem fotovoltaické elektrárny (FVE), plánuje její rozšíření o další panely a větší úložiště energie. Hledá rady a kritiku od zkušených uživatelů, zejména ohledně optimálního zapojení měničů, nabíjení baterií ze sítě a efektivního využití energie pro ohřev vody přímo na DC spirálu. Diskutuje také možnosti kombinace levného měniče s Victron systémem pro lepší přehled o výrobě a spotřebě.
- Valdano
- Reputace:300
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Ještě "neházejte flintu do žita". Zkuste kontaktovat autora toho videa (Christian Waller viz už uvedený odkaz na kontakt) ať vám pošle ten upravený firmware co použil, poradí postup pro přeprogramování řídících desek modrásků co máte i kde k tomu sehnat vhodný programátor nebo pokud ho už nepoužívá tak by vám mohl odprodat ten svůj programátor co k tomu tehdy použil (viz už uvedený obrázek pod videem) a ten snad až tak drahý nebude. Potom si ty své modrásky můžete sám přeprogramovat tím upraveným firmware a pak už by vám to mělo šlapat přes ten vnější port stejně dobře jako jemu na konci toho videa. Náklady by pak byly jen cena za ten starý programátor a čas který tomu věnujete.
- Radar
- Reputace:55
Vše to pochází odtud: https://trucki.de/
Já předpokládal, že to bude otázka FW nebo nějakého nutného vnitřního zásahu
V momentě, kdyby ta data byla na RS232 konektoru standardně v základu dostupná, tak s USB převodníkem do Cerba a trochou hraní se to dostane do NODE RED, kde je MODBUS knihovna dostupná. Výkonem MP by se pak jednoduchou logikou řídil výkon GTI a řada věcí by se tím vyřešila.
Jak se ale ukazuje, jako většinou je tomu tak i v tomto případě, má to svůj háček
Já předpokládal, že to bude otázka FW nebo nějakého nutného vnitřního zásahu
V momentě, kdyby ta data byla na RS232 konektoru standardně v základu dostupná, tak s USB převodníkem do Cerba a trochou hraní se to dostane do NODE RED, kde je MODBUS knihovna dostupná. Výkonem MP by se pak jednoduchou logikou řídil výkon GTI a řada věcí by se tím vyřešila.
Jak se ale ukazuje, jako většinou je tomu tak i v tomto případě, má to svůj háček
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
- Reputace:376
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Jo, to byl dobrý nápad, napsal jsem včera oběma.
- Na Truski webu mě poradili a rozepsali varianty. Verze s wifi je jen o trošku dražší ale nic dalšího nepotřebuje - verze s RS232 je levnější ale zas potřebuju ty adaptery tedy vyjde obojí plus-mínus stejně.
- Christian z Der Kanal - ještě neodpověděl - předpokládám že to by to pro něho muselo být nějak zajímavé, aby reagoval, za ty roky je to tvrdý biznis a víc než polovina všech videi je označeno jako placená reklama.
Vzdát se něčeho tak cenného a pustit to ven - to bude asi pod slibem mlčení a nezveřejnění...
Tohle je nejsnažší cesta a vlastně díky tomu, že nepotřebuju pak kabel a ten adapter tak i nejlevnější cesta.
Přidat tu desku do Modráska je na cca 30min práce, jen proházet ty kabely, do existujících direk dát šroubky, včetně připojení k wifi a pak už jen nacucnout do Nodered...
Ale za tři takové desky (348Eur) - za jejich cenu - bych měl 2 nové Modrásky, nebo jeden nový Regl, nebo 7 panelů...
To mě za to nestojí = výkon to nezvýší - víc energie to neuloží - je to moc peněz
Když přidám ten třetí MP2 co už doma mám a posunu hranice sepnutí v Nodered, tak už to nikdy přes výkon MP2 nepůjde a síť se stane stabilnější a bez problémů...
- Na Truski webu mě poradili a rozepsali varianty. Verze s wifi je jen o trošku dražší ale nic dalšího nepotřebuje - verze s RS232 je levnější ale zas potřebuju ty adaptery tedy vyjde obojí plus-mínus stejně.
- Christian z Der Kanal - ještě neodpověděl - předpokládám že to by to pro něho muselo být nějak zajímavé, aby reagoval, za ty roky je to tvrdý biznis a víc než polovina všech videi je označeno jako placená reklama.
Vzdát se něčeho tak cenného a pustit to ven - to bude asi pod slibem mlčení a nezveřejnění...
Tohle je nejsnažší cesta a vlastně díky tomu, že nepotřebuju pak kabel a ten adapter tak i nejlevnější cesta.
Přidat tu desku do Modráska je na cca 30min práce, jen proházet ty kabely, do existujících direk dát šroubky, včetně připojení k wifi a pak už jen nacucnout do Nodered...
Ale za tři takové desky (348Eur) - za jejich cenu - bych měl 2 nové Modrásky, nebo jeden nový Regl, nebo 7 panelů...
To mě za to nestojí = výkon to nezvýší - víc energie to neuloží - je to moc peněz
Když přidám ten třetí MP2 co už doma mám a posunu hranice sepnutí v Nodered, tak už to nikdy přes výkon MP2 nepůjde a síť se stane stabilnější a bez problémů...
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pát črc 10, 2026 6:31 am, celkem upraveno 1 x.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Radar
- Reputace:55
Jirko, nevím kde nakupuješ, jak jsi tu psal dříve (nová grid free za cenu zde v CZ bazarových kousků), ale asi sám cítíš, že upgrade takové "polohračky"
o smysl dávající datovou komunikaci za cenu zdvojnásobení její ceny je nonsense :-/
o smysl dávající datovou komunikaci za cenu zdvojnásobení její ceny je nonsense :-/
poloostrov v módu AC IGNORE
- JirkaE
- Reputace:376
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Ano - přesně tak, jen sem to ještě neměl dopsané - mám teprve první kávu a sem pomalejšíRadar píše: pát črc 10, 2026 6:25 amJirko, nevím kde nakupuješ, jak jsi tu psal dříve (nová grid free za cenu zde v CZ bazarových kousků), ale asi sám cítíš, že upgrade takové "polohračky"
Tady je video - jak se to tam přidává a postup je stejný pro všechny 3 varianty, s wifi, RS232, nebo verze přímo pro Shelly
ALE za ty prachy to nechci - to mě za to nestojí - je to jen pro toho, kdo to opravdu potřebuje - to já nejsem
Ten kdo má 2000W měnič a Modráska k tomu - tam to smysl má - aby se to zapínalo jen na ten výkon nad 2000W a pod 2000W Modrásek jen spí.
Edit : Ale na to stačí druhý kabel na MP2 se stálou potřebou, nebo posunout tu hranici na CT-sondě samotné a spínat až na větším výkonu MP2 nebo jiného měniče
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Valdano
- Reputace:300
- Lokalita: Česká Lípa
Zkuste s Truckim smlouvat o ceně a třeba vám sleví. Slibte mu, že na oplátku uděláte skvělou recenzi na YouTube a nebo mu nabídněte nějakou jinou protislužbu, která by pro něj mohla být zajímavá natolik, že by vám byl ochoten slevit i výrazněji. Nebo třeba by se mu mohlo hodit něco (myšleno kromě peněz) co máte a zrovna to nepotřebujete a tak byste mu to mohl nabídnout na výměnu. Zkrátka něco ve stylu "nechci slevu zadarmo".JirkaE píše: pát črc 10, 2026 6:21 amTohle je nejsnažší cesta a vlastně díky tomu, že nepotřebuju pak kabel a ten adapter tak i nejlevnější cesta.
Přidat tu desku do Modráska je na cca 30min práce...
Ale za tři takové desky (348Eur) - To mě za to nestojí - je to moc peněz