Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA

Souhrn tématu

Diskuze se věnuje plánované fotovoltaické elektrárně na platformě Victron s měniči 3x3000VA v třífázové konfiguraci. Probírá se architektura systému, použití panelů, baterií a řízení přes Cerbo GX MK2. Uživatelé sdílejí zkušenosti s AC Coupling, nastavením DVCC a integrací modrých měničů, přičemž řeší optimalizaci výkonu a bezpečnostní aspekty.
Migel
Reputace:354
Lokalita: Pod Karpatmi

Re: Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA

Příspěvek od Migel »

Strojnika za mna robi nodered😎
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne

48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania :repair:(rozširovania)
Franta2776
Reputace:640

Příspěvek od Franta2776 »

Kromĕ strojnika ještĕ programátora😂
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano
Reputace:298
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Valdano »

Jen pro zajímavost.

V režimu "Internal Limiter" modrásek očekává na příslušném vstupu analogový signál z proudového transformátoru (CT sondy). Ten funguje tak, že v závislosti na procházejícím proudu hlavním domovním vodičem generuje malé střídavé napětí. Pokud sondu fyzicky odpojíte (vytáhnete jack), měnič na vstupu naměří 0 V (nulový proud). Logika limiteru si to vyhodnotí tak, že dům má aktuálně nulový odběr. Aby nezpůsobil přetok do distribuční soustavy (DS), stáhne svůj výkon na nulu.

Vstup pro limiter v měniči je extrémně citlivý. Pokud odpojíte sondu například rozpojením kabelu, ale ponecháte do měniče zapojený dlouhý kus vodiče (nebo samotný jack konektor s kouskem drátu), tento vodič začne fungovat jako "anténa". Jakmile tato "anténa" zachytí elektromagnetický šum z okolí (např. spínané zdroje, indukce z okolních AC kabelů), na vstupu se objeví napětí. Měnič si toto napětí vyhodnotí jako obrovský odběr domu a vyžene svůj výkon na maximum, což způsobí přetok.

Z toho důvodu se místo pouhého odpojení CT sondy používá relé, které po odpojení CT sondy vstup limiteru v měniči zkratuje (spojí živý vodič se zemí) nebo k němu připojí odpor. Tím se zajistí, že na vstupu bude skutečně čistá nula bez rizika nachytání rušení.

Modrásek má na desce komunikační port, na kterém podporuje komunikaci protokolem Modbus RTU. Přes patřičný převodník a domácí automatizaci (např. Home Assistant) lze měniči poslat přímo příkaz k vypnutí a lze průběžně měnit výkon měniče po komunikaci i bez odpojování CT sondy. Na tomto serveru je starší téma ohledně komunikace s modráskem.

Glottis v tom starším tématu, na které odkazuji zmiňuje, že dělal prototyp s ESP32 pro napojení do Home assistant.

Jen pro zajímavost na GitHubu v tomto projektu je ukázka intergrace/zapojení komunikačního rozhraní do modráska a je tam nedávná aktualizace z roku 2025. Je tam i popis ovládání modráska z Home Assistant.
Migel

Příspěvek od Migel »

Vstup pro limiter v měniči je extrémně citlivý. Pokud odpojíte sondu například rozpojením kabelu, ale ponecháte do měniče zapojený dlouhý kus vodiče (nebo samotný jack konektor s kouskem drátu), tento vodič začne fungovat jako "anténa". Jakmile tato "anténa" zachytí elektromagnetický šum z okolí (např. spínané zdroje, indukce z okolních AC kabelů), na vstupu se objeví napětí. Měnič si toto napětí vyhodnotí jako obrovský odběr domu a vyžene svůj výkon na maximum, což způsobí přetok.
Rele na spinanie CT sondy mam priamo v menici prave preto, aby som uplne limitoval mozne induktivne parazitne napetie na vodicoch do menica.
Kablik sondy je preruseny priamo pri doske v menici.
8fda9f1c-89cd-4639-ad77-7086132c7dec.jpeg
9e4c08ea-3cbf-4352-b54b-c8a9ed3c1b24.jpeg
ee2183fb-cd7a-4951-b850-7c4e7b6d4b3a.jpeg
Pri tomto zapojeni nepozorujem ziadne problemy co sa spinania a prevadzky menicov tyka.

48V 760Ah/35kWh Li-ion
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Relé na vámi uvedeném obrázku má přepínací kontakt. I když Vám to funguje tak vhodnější zapojení je viz přiložený obrázek.
.
zapojeni_ct_pres_rele.png
.
Když už to stejně ovládáte externí elektronikou tak nejlepší by samozřejmě bylo jít cestou komunikace a řídit přímo výstupní výkon modráska viz už výše odkazovaný projekt na GitHubu a pak není potřeba CT sondu odpojovat.
Migel

Příspěvek od Migel »

Ano ten projekt som videl.😉
Ale nepotrebujem riadit vykonovo modraska.
Staci mi to tak, ze sa zapinaju postupne podla vykonu po jednom.
Nastavil som na kazdom modrakovi max povoleny vykon 1700W a na displeji ukazuje 1670W.
Inak to skratovanie tej sondy bude asi lepsie, kedze aj u Jirka bol problem s bilkanim svetiel a to mohlo sposobovat prave to, ze modraky dodavali viac ako samotne victrony a ked sa im odopla alebo zopla CT sonda tak tam vznikali napetove spicky, ktore mohli rozkmitat siet a prejavilo sa to blikanim svetla.
U Radara pravdepodobne odisla tiez napetova alebo riadiaca cast, ktora dostavala na hubu prave preto, ze sa spinali a odpinaly modraky ked multiplusy dodavali menej ako modraky.
U mna sa zapinaju iba vtedy ked to je potreba, to znamena, ze multiplusy vzdy dodavaju viacej ako modraky.Je tam nastavena dost velka rezerva ci uz pri pripajani alebo odpinani jednotlivych menicov.
Ale zapojenie prerobim podla toho obrazku ktory skratuje tu sondu. :handshake2:

48V 760Ah/35kWh Li-ion
JirkaE
Reputace:371
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: ned črc 05, 2026 6:27 pm
Jen pro zajímavost.

V režimu "Internal Limiter" modrásek očekává na příslušném vstupu analogový signál z proudového transformátoru (CT sondy). Ten funguje tak, že v závislosti na procházejícím proudu hlavním domovním vodičem generuje malé střídavé napětí. Pokud sondu fyzicky odpojíte (vytáhnete jack), měnič na vstupu naměří 0 V (nulový proud). Logika limiteru si to vyhodnotí tak, že dům má aktuálně nulový odběr. Aby nezpůsobil přetok do distribuční soustavy (DS), stáhne svůj výkon na nulu.

Z toho důvodu se místo pouhého odpojení CT sondy používá relé, které po odpojení CT sondy vstup limiteru v měniči zkratuje (spojí živý vodič se zemí) nebo k němu připojí odpor. Tím se zajistí, že na vstupu bude skutečně čistá nula bez rizika nachytání rušení.

Modrásek má na desce komunikační port, na kterém podporuje komunikaci protokolem Modbus RTU. Přes patřičný převodník a domácí automatizaci (např. Home Assistant) lze měniči poslat přímo příkaz k vypnutí a lze průběžně měnit výkon měniče po komunikaci i bez odpojování CT sondy. Na tomto serveru je starší téma ohledně komunikace s modráskem.

Glottis v tom starším tématu, na které odkazuji zmiňuje, že dělal prototyp s ESP32 pro napojení do Home assistant.

Jen pro zajímavost na GitHubu v tomto projektu je ukázka intergrace/zapojení komunikačního rozhraní do modráska a je tam nedávná aktualizace z roku 2025. Je tam i popis ovládání modráska z Home Assistant.
Samozřejmě máte pravdu - bylo by to čistý řešení bez rizika je tam ale jedno ALE.

Je to pouze teorie.

Protože sem vyzkoušel více variant a nic to prostě nedělá. Žádná anténa se nekonala a nic to negenerovalo

Jediné malé zkreslení je - to opačné - to je - že ta sonda měří o chloupek méně a tím je výkon měniče o něco menší - jenže tím že to mám stejně omezené na 1750W místo maxima 1850W nemá to žádný vliv.

Přerušil sem kabel na CT-sondě, a vyzkoušel sem malé klubo UTP kabelu a nic.
Pak zkusil velké klubo UTP a taky nic...
Nyní to běží na 3m tam a 3m zpět nestíněného kabelu 0,75mm2 do relé a zpět a u třech Modrásků a nic.

CT-sonda samotná ve vrabčím hnízně různě propletených AC vodičů - protože malý rozvaděč dole, má prostě málo místa.
Je tam prostě NULA ačkoliv to vede skrz AC kabely i DC kabely - nic tu CT-sondu neruší a zapne se až na povel z Cerba - přes relé - při výkonu XX Watt z Multiplus.

Neumim si představit, kolik bych musel v okolí kabelů vygenerovat, abych se trefil do plného výkonu Modráska ale i kdyby se to tak stalo tak to s povoleným asistentem může valit maximálně do baterky ale ne do přetoků, když to máme všichni tři připojené v ostrovním provozu

Radarovi tak jako tak tento způsob zapojení nevyhovoval, i když ho přinesl - což je vlastně logické, musel by to překročení výkonu napasovat až opravdu na hranu a stejně by měl problém nastavit bod vypnutí, protože výkon Modráska je jen nepatrně menší než výkon Multiplusu2-3000.

Podle mě je problém vypínání toho AC přívodu a pravděpodobně nějaké anomálie při vypnutí, třeba že Modrásek zrovna zvyšuje výkon a v ten moment je brutálně odpojená AC strana a podobně...

Ani já nepotřebuju řídit Modráska výkonově, to udělá právě ta CT-sonda i mě stačí pouhé ON-OFF nad nějaký výkon Multiplusů a i když se vypne i ten poslední ze tří Modrásků, tak z Multiplusu stále jde nějaký výkon, nejméně naše trvalá zátěž a ta pohltí i ten mini přetok toho Modráska, který při velkém poklesu napětí vyrábí a jde do té sítě chviličku dál - proto ani toho asistenta zapnutého nemám.

Idea to zkratovat jako je na obrázku je ale dobrá a protože používám rele NO/NC jde to velmi snadno a dodělám to tam :yes:

Jinak mám ještě 2 kusy v záruce = nechci to otevírat a cokoliv tam bastlovat 😉
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
Valdano

Příspěvek od Valdano »

JirkaE píše:
Je to pouze teorie. Protože sem vyzkoušel více variant a nic to prostě nedělá. Žádná anténa se nekonala a nic to negenerovalo.
Není to jen teorie. Někomu se to s modráskem reálně stávalo jak zmiňuje třeba ve starším tématu glottis.
glottis píše: pát dub 29, 2022 11:01 am
Zkusenost pro ostatni :) odpojeni limiteru neni zaruka vypnuti menice. Vcera to nezafungovalo a naopak menic zacal jet na plno. Pred dalsim zkousenim si musim udelat druhou vrstvu ochrany a menice odpojit fyzicky pokud se to stane.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Reálně se to stalo Glottisovi jednou a není to nijak zdůvodněné, ale přičina tam nějaká byla, četli jsme to všichni.
To by měla vyřešit ta zkratovaná CT-sonda

Můj porouchaný měnič, který šel pak na reklamaci zas dodával nepřetržitě 50W - než se pak po restartu odporoučel úplně.
Poruchový stav jsem ale pravděpodobně vyvolal já - jen nevím jak a spekulace sem vyslovil nahlas.

A svůj názor - že to může dělat jen to vypínání a zapínání AC strany - sem už napsal.

Pokud se to natvrdo vypne třeba v moment, kdy Modrásek navyšuje výkon, musí se to nějak uvnitř měniče projevit - když za normálních okolností, nebo vypnutím sondou - snižuje výkon velmi pomalu a v ten moment dělá ty přetoky a taky se postupně ,,dochladí"
Pokud ta zbývající energie dojíždějícího měniče nemá kam odejít myslím - tak se někde začne ,,bobtnat" vypnutím natvrdo se taky měnič přestane chladit.

U mě to odrovnalo nejen AC výstup ale i smart zásuvku 16A ve které to bylo zapojené.

Vypínání AC strany ze servisních důvodů nebo sychr ANO ale ne jako způsob ovládání a každodenní vypínání - mě odešel za cca půl roku - Radarovi cca po roce, pokud si dobře pamatuji - dokončoval loni červen-červenec - já spustil 1.8.25 a do půl roku ten nejnovější Modrásek odešel s tímto vypínáním den co den.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

Valdano

Příspěvek od Valdano »

JirkaE píše:
To by měla vyřešit ta zkratovaná CT-sonda
Podotýkám, že mnou uvedené zapojení nezkratuje CT sondu, ale vstup měniče pro CT sondu. Odpojený přívod od CT-sondy zůstává nezapojen tj. není zkratován.
JirkaE píše:
A svůj názor - že to může dělat jen to vypínání a zapínání AC strany - sem už napsal. Vypínání AC strany ze servisních důvodů nebo sychr ANO ale ne jako způsob ovládání a každodenní vypínání - mě odešel za cca půl roku
Po celé EU platí, že ongrid měnič se musí sám automaticky odstavit při každém výpadku primárního zdroje na AC výstupu, a to za všech okolností a pokud vím je to i jedna z podmínek certifikace měničů pro připojení k DS v Česku. Modrásek je čistý ongrid měnič a jako takový může být trvale připojen k DS a musí při výpadku vždy správně reagovat odstavením. Pokud výrobce modráska nepočítá s tím, že se měnič musí pří výpadku DS za všech okolností bezpečně odstavit aniž by při tom došlo k závadě uvnitř modráska, tak je to jeho chyba. Možná i proto modrásek stále není v seznamu certifikovaných měničů pro připojení k DS v Česku.

Mimochodem znám místa v Česku s mizerně řešenou distribucí kde dochází k opakovaným výpadkům DS i několikrát týdně. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon črc 06, 2026 7:46 am, celkem upraveno 1 x.
Radar
Reputace:55

Příspěvek od Radar »

Pánové, omlouvám se, ale buď mám krátké vedení, anebo jste mi ještě nikdo neodpověděl na otázku, jak zajištujete, aby MP dodával vždy víc než Modrák. Už jsem to tu psal.

Příklad 1
MP 3000VA dodává 2300W, tedy je před prahem přetížení, čemuž chci zabránit >>> sepne Modrák, přebere veškerý výkon do svého maxima = 1800W.
V tu chvíli nastává situace, kdy Modrák dodává 1800W a MP dodává 500W.
Tak mi, prosím, vysvětlete, jak to udělat, když to prostě s 1ks MP 3000VA na fázi zabezpečit nejde?

Příklad 2
MP 3000VA dodává 2300W, tedy je před prahem přetížení, zapne se rychlovarka 2000W, v tu chvíli sepne modrák, napřed AC, pak CT sonda, pak 15-20s trvá přifázování a náběh výkonu = téměř nevyhnutelný blackout skrze overload MP

Pokud to máte v 1F na 5000VA MP nebo více kusech MP 3000VA v paralelu, pak budiž, u mě to nelze. Prostě to výkonově nevychází
To už bude jednodušší jej do rozvodu zapnout jinam, at je mezi MP a GTI stále nějaké zátěž, jak měl myslím, Jirka
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
Radar

Příspěvek od Radar »

Valdano píše: ned črc 05, 2026 10:15 pm
Relé na vámi uvedeném obrázku má přepínací kontakt. I když Vám to funguje tak vhodnější zapojení je viz přiložený obrázek.
.
zapojeni_ct_pres_rele.png
.
Když už to stejně ovládáte externí elektronikou tak nejlepší by samozřejmě bylo jít cestou komunikace a řídit přímo výstupní výkon modráska viz už výše odkazovaný projekt na GitHubu a pak není potřeba CT sondu odpojovat.
Takže přívod od CT zkratujete (ale aby cívka zároven byla odpojena?) Nepřerušujete...?
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Radar píše:
Příklad 1
MP 3000VA dodává 2300W, tedy je před prahem přetížení, čemuž chci zabránit >>> sepne Modrák, přebere veškerý výkon do svého maxima = 1800W.
V tu chvíli nastává situace, kdy Modrák dodává 1800W a MP dodává 500W.
Tak mi, prosím, vysvětlete, jak to udělat, když to prostě s 1ks MP 3000VA na fázi zabezpečit nejde?
Dle mého názoru jediný způsob jak zajistit, aby modrásek nedržel maximum na sobě je nechat ho krátkodobě vyjet na maximum a poté mu výkon po komunikaci postupně snižovat v kombinaci se sledováním výkonu MP tak, aby MP převládl a k tomu by mělo jít využít řízení výkonu modráska po komunikaci viz už uvedený odkaz k projektu na GitHubu.

Radar píše:
Příklad 2
MP 3000VA dodává 2000W, tedy je před prahem přetížení, zapne se rychlovarka 2000W, v tu chvíli sepne modrák, napřed AC, pak CT sonda, pak 15-20s trvá přifázování a náběh výkonu = téměř nevyhnutelný blackout skrze overload MP
AC výstup modráska trvale připojený k AC výstupu MP 3000VA tj. trvalé sfázování. CT sonda trvale připojena k modrásku. Řízení výkonu modráska po komunikaci s rychlou odezvou s periodou řekněme 100ms a v daném případě vydat povel pro výstupní výkon modráska na maximum. Reakce by měla být rychlá. Zvedne se výkon MP i modráska, ale je otázkou jestli se stihne pokrýt včas ta celková spotřeba a jestli MP dříve napadne na přetížení. To se zjistí leda vyzkoušením.
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon črc 06, 2026 8:13 am, celkem upraveno 1 x.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Radar píše: pon črc 06, 2026 7:49 am
Takže přívod od CT zkratujete (ale aby cívka zároven byla odpojena?) Nepřerušujete...?
Ne. Zkratuje se jen vstup měniče pro přívod CT sondy. Odpojený přívod od CT-sondy zůstává nezapojen tj. není zkratován.

To už je několikátý nesprávný popis toho zapojení. Lidi vy neumíte číst/identifikovat ani tak jednoduché zapojení ve schématu? ;)
Radar

Příspěvek od Radar »

Na ten GITHUB se ještě, spíš ze zvědavosti, podívám.

S tou nezbytnou podmínkou vždy na větší výkon MP to tak nebude.
Kdo jste studoval AC coupling Victron, je tam podmínka max výkonu ongridu 1:1 k výkonu MP, tedy MP 3000VA zvládá 3000W ongrid na svém výstupu.

Co se děje v AC COUPLINGu, když 3000W ongrid jede naplno a spotřeba je např 2000W? MP láduje 1000W do baterky a sám nic nedodává.
Nikde není žádná řeč o tom, ani to tak není technicky zabezpečeno, že by MP vždy musel dodávat do zátěže více než ongrid na jeho výstupu...
Radar

Příspěvek od Radar »

Valdano píše: pon črc 06, 2026 8:06 am
Radar píše: pon črc 06, 2026 7:49 am
Ne. Zkratuje se jen vstup měniče pro přívod CT sondy. Odpojený přívod od CT-sondy zůstává nezapojen tj. není zkratován.

To už je několikátý nesprávný popis toho zapojení. Lidi vy neumíte číst/identifikovat ani tak jednoduché zapojení ve schématu? ;)
No ano, myslel jsem to stejně, na straně GTI zkratováno, na straně CT zároveň rozpojeno.
Migel

Příspěvek od Migel »

Valdano píše: pon črc 06, 2026 8:06 am

Pochopili sme to spravne ale zle napisali.

48V 760Ah/35kWh Li-ion
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Radar píše: pon črc 06, 2026 8:11 am
Nikde není žádná řeč o tom, ani to tak není technicky zabezpečeno, že by MP vždy musel dodávat do zátěže více než ongrid na jeho výstupu...
To, že to nikde v návodech nepopisuje Victron zřejmě pramení z toho, že Victron ve svých dokumentacích k měničům primárně popisuje chování měničů Victronu s měniči Victronu a ne obecně s jakýmkoli ongrid měničem třetích stran natož pak speciálně s modráskem. ;)

MP v ostrovním režimu je primárním zdrojem, který drží určité napětí na svém AC výstupu a svůj výkon upravuje podle aktuálního odběru.

Modrásek se chová v podstatě vždy tak, že se na svém AC výstupu při generování výkonu snaží udržovat o něco vyšší napětí než je napětí primárního zdroje. Omezení výkonu řídí jednak dle CT sondy a navíc lze výkon omezit po komunikaci jak už jsem zmínil, ale to je specialita navíc.

Pokud modrásek převezme většinu spotřeby na sebe tak MP logicky na AC výstupu ubere, ale pokud jede modrásek poblíž hranice svého maxima tj. cca 1800W tak může nastávat problém, protože oba tyto měniče mají rozdílné reakce a za podobných okolností tak zřejmě občas může docházet k nepříjemnému rozkolísání výkonů obou měničů tj. jak MP tak i modráska a z toho stavu pak mohu mít problém se oba měniče vzpamatovat což tu popisoval JirkaE jako projev poblikávání žárovek.

Způsob jak to rozkolísání ustálit je buď změna spotřeby jak už zmínil JirkaE a nebo umravnit logicky toho výkonově slabšího tedy modráska dynamickým omezením jeho výkonu po komunikaci jako reakci na stav rozkolísání.
JirkaE

Příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: pon črc 06, 2026 8:44 am

Pokud modrásek převezme většinu spotřeby na sebe tak MP logicky na AC výstupu ubere, ale pokud jede modrásek poblíž hranice svého maxima tj. cca 1800W tak může nastávat problém, protože oba tyto měniče mají rozdílné reakce a za podobných okolností tak zřejmě občas může docházet k nepříjemnému rozkolísání výkonů obou měničů tj. jak MP tak i modráska a z toho stavu pak mohu mít problém se oba měniče vzpamatovat což tu popisoval JirkaE jako projev poblikávání žárovek.
Ano - to je přesný popis toho co se dělo
Radar píše: pon črc 06, 2026 7:46 am
Pánové, omlouvám se, ale buď mám krátké vedení, anebo jste mi ještě nikdo neodpověděl na otázku, jak zajištujete, aby MP dodával vždy víc než Modrák. Už jsem to tu psal.
Ano, psal sem že - je tohle u Tebe - musí být - problém.

Jirka má vývody z MP2 DVA. A Modrásky mám jen na jednom z nich - druhý jede trvale bez Modrásků a nikdy měniče nepřetíží.

CT-Sondy mám na druhém silnějším vývodu z první svorkovnice - kde se ta energie poprvé sčítá. A nafázuje se to jen když se něco z těch větších spotřebičů zapne - přes relé cca 4-6sec.

Červené světýlko přetížení se sice na chvilku rosvítí ale za chviličku zhasne.

Ale to jde jen proto - že mám dva a první zapnutí relé (prvního Modráska) mám až nevím na 3700W a to u Tebe prostě nejde.
Nejde ani tak o hranici zapínání - jako o tu vypínání - protože se u ní musí výkon Modráska odečíst, nebo když se 1700W Modráska vypne, tak zas přičíst

Pokud by ti pomáhal Modrásek POUZE třeba na 1000W - pak by to šlo použít i u Tebe - a ještě líp, pokud by si část trvalých spotřeb táhnul mimo CT-sondy. Tím myslím po druhém slabším kabelu a CT-Sondy oužíval jen na ty velký spotřebiče

Taky to jsou tři různá témata dohromady.

A vypínání AC výstupu Modráska, kdy usekne aktuální výrobu a přestane chladit s řízením nemá nic společné - ale stykač jako bezpečnostní pojistku nekritizuju - nejméně proto, kdyby se Modrásek rozbil a začal to valit nekontrolovatelně do sítě (ať už do ostrovní, nebo do DS)

Ale ne - že slouží k zapínání a vypínání podle zátěže - jednak to trvá skoro 30sec než naběhne a nastane zatím blackout - ale já si myslím že na tohle není stavěný a stačí malá shoda okolností a zničí ho to...

ALe třeba to tak není a byli to prostě jen vadné kusy - ale nemyslím si to doopravdy 😉
Naposledy upravil(a) JirkaE dne pon črc 06, 2026 9:55 am, celkem upraveno 1 x.

TomHC
Reputace:920
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od TomHC »

Jirko, tiež ti modráky dodávajú max cca 1400W kvôli prúdovému limitu na DC vstupe?
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér