Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je diskuse o plánované přestavbě a rozšíření fotovoltaického systému s cílem zvýšit výkon a efektivitu. Autor hledá rady ohledně připojení baterií, využití Victron zařízení a ohřevu vody přímo z DC. Fórum nabízí zkušenosti a kritiku od dlouholetých uživatelů FV, kteří pomáhají řešit otázky týkající se provozu, nabíjení a optimalizace spotřeby energie.
- JirkaE
- Reputace:360
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Ani sebelíp myšlené a spočítané nastavení nedokáže eliminovat některé reálné situace.
Jde o moment, kdy něco běží těsně u nastavené hrany + do toho se ,,něco" zapne a náhodou se třeba sepne i ohřev v pračce, páč se zrovna pere na 90°C...
V ten moment nestihne reagovat nastavená logika, Modrásci se rozjedou všechny tři i přes nižší výkon na Multiplusech...
A to je ten moment, kdy se síť multiplusů destabilizuje a pokud se svítí, tak světla poblikávají... Ve dne si toho nikdo nevšimne. Jen Victron poznamená.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- TomHC
- Reputace:910
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Čo periete na 90°C 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Ručníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...
Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštního
Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.
Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- unicast
- Reputace:483
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
K rozkladu bílkovin v buňkách dochází už při teplotě nad 43 ℃, takže o zbytky kůže obavy mít nemusíš. Vysoké teploty jsou ovšem potřeba na ničení některých virů a bakterií. Ale zase hodně dokáže chemie v pracích prostředcích.
- JirkaE
No já se o tom přít nechci a nebudu ani zde na foru a ani doma
kvůli pár wattům navíc 
Kdybych jel ostrov bez zálohy ze sítě - jako experiment - mluvil bych asi jinak...
Jen sem chtěl vidět co to dělá v grafech a datech a jak se to chová ,,na pozadí" a dají se tam stále najít dny a momenty - kdy to dokonalý není a Modrásci mě stejně vyběhnou přes Multiplusy...
Kdybych jel ostrov bez zálohy ze sítě - jako experiment - mluvil bych asi jinak...
Jen sem chtěl vidět co to dělá v grafech a datech a jak se to chová ,,na pozadí" a dají se tam stále najít dny a momenty - kdy to dokonalý není a Modrásci mě stejně vyběhnou přes Multiplusy...
:
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Manželka má prádelnu a musí někdy prát na 90°C pro firmy,např. pekárny.Je to spíše okrajové,ale někdy je to nutnost.Na E.on to jede vzácně,protože třičtvtě roku jede slunce a čtvrt roku dřevo.Pračky mají přívod teplé vody.JirkaE píše: ned čer 07, 2026 10:42 amRučníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...
Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštníhoje to obvykle jedna pračka za týden které moje mamka říkala ,,peru na vyvářku" - ale v tomhle já nejedu ani moje mamka - moje drahá je z jiného konce republiky... a taky je tak naučená.
Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.
Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál...
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
- JirkaE
Z wifi teploměrů od Jardy pro HA jsem udělal Victron-WIFI teploměry. Přímo do jímky na bojler s digitálním ukazatelem teploty.
Teď jsou z toho ,,smart-bojlery"

https://github.com/Jaroslav-Dvorak/Pico ... ual_cs.pdf
V Nodered se otevírají nyní desítky variant podřazeného Victron termostatu, ovládání spirál a všeho možného vytěžování. Hned tam vrazím 55V spirálu do druhé jímky a po kabelech původně k regulátoru pošlu DC z baterky.
Nadřazený bude dál klasický analogový termostat který v případě dosažení teploty provozního nebo havarijního termostatu DC vypne bez ohledu na Cerbo a Victron.
Bojler 1 musí zůstat AC ten druhou jímku nemá, je to Tatramat s 1 mokrou spirálou - nevadí, tam budu dál vytěžovat AC - v testovacím režimu.
Jde je kalibrovat, tak je srovnám s těmi čidli na TMEP.CZ
(ale možná jen něco pomaleji mění teplotu, před chvilkou proběhly sprchy dětí...)
Teď jsou z toho ,,smart-bojlery"
https://github.com/Jaroslav-Dvorak/Pico ... ual_cs.pdf
V Nodered se otevírají nyní desítky variant podřazeného Victron termostatu, ovládání spirál a všeho možného vytěžování. Hned tam vrazím 55V spirálu do druhé jímky a po kabelech původně k regulátoru pošlu DC z baterky.
Nadřazený bude dál klasický analogový termostat který v případě dosažení teploty provozního nebo havarijního termostatu DC vypne bez ohledu na Cerbo a Victron.
Bojler 1 musí zůstat AC ten druhou jímku nemá, je to Tatramat s 1 mokrou spirálou - nevadí, tam budu dál vytěžovat AC - v testovacím režimu.
Jde je kalibrovat, tak je srovnám s těmi čidli na TMEP.CZ
:
- JirkaE
Jen se snažím dopočítat a řešit reálné situace - není to ironie - jen se to snažím simulovat konkrétní a počítat.Franta2776 píše: úte čer 02, 2026 2:43 pmPotřebuješ cca 1,164Wh/L a stC.Podstatný rozdíl je v tom, že ty to chceš uložit do vody.Tzn:1kWh vyrobíš a uložíš do vody a vic z toho jak 1kWh tepla nedostaneš.Já Ti radím ulož to do baterek a dostaneš cca 3kWh tepla.Všechno v době kdy potřebuješ topit a svitu je nedostatek.
Tvůj navržený systém získá do topení 1kWh a můj 3kWh s tím, že můj má navíc širší využití přes rok.
Tvůj systém je nesmysl.
Kolik jsi nyní Franto schopný najednou odebírat, spotřebovat a ukládat - pokud vykoukne v zimě slunce a Tobě to valí 30kW najednou ?
A pak i velmi významnou druhou situaci - a stejnou otázku - že vykoukne slunce v zimě a Ty jsi i s autem někde pryč.... To se prostě může stát.
Kolik z těch 30kW dokážeš využít a použít a uložit ? (bez dostatečné zásoby vody) a za předpokladu, že ne každý může mít 100kWh a víc v baterkách a držme se nějakého reálu mezi 30-50kWh = zásoba na 2-3-4 dny (4 dny pokud topím dřevem)
Pokud dám 40kWp na střechu - a navýším výkon měniče 12,8kW a na přímý ohřev DC spirálama 10kW a součastně 8,8kW ukládám do baterky....
Tak mě vychází - že pokud vykoukne slunce v zimě a bude to vyrábět 35kW - tak ještě pořád zbývají 4kW které zůstanou na střeše, i když je zima a nedostatek = prostě je nebudu mít jak a kam dát.
Pokud se stane totéž druhý den, bude ohřátá ta jediná akumulačka kterou mám, a nabitá baterka doma i v autě - tak už to nemám kam dávat skoro nic...
Mě prostě těch 3000L dává smysl naopak veliký - protože pak zas přijde 7 dní bílé tma a co pak.... ? Nakupujeme pro TČ z DS
A když bude venku jako loni na podzim ? Dva měsíce bílá tma skoro v kuse ?
Voda je nejlevnější uložiště, narozdíl od TČ to spirály vytáhnou až na 90°C a pokud jsou uprostřed domu - tak topí a povrchem ztrátama na plášti.
Ať počítám jak počítám, tak ano, TČ při přebytku 20-30kWh/za celý den má smysl a držet ty nádrže na 55-60°C tam souhlasím, ale pořád to nic nemění na tom, že když vykoukne slunce - musím to mít kam dát - jinak to i v zimě zůstává na střeše.... Není to kam a jak dát.
Co teda počítám špatně ? Neřeším léto - jen zimu...
:
- Franta2776
- Reputace:633
Je to jinak, musíš se podívat na slílu slunečního záření a přepočítat na výkon.Výkon panelů se udává při 1000W/m2 a v zimě co sleduji za jasného dne je okolo 400-450W/m2.
Rázem je ze 30KWp okolo 12kW.Teď do toho zakalkuluj dráhu slunce a sklon pod jakým slunce na panely svítí. Mě třeba při 10% sklonu v zimě ze 4,5KWp teče 1800W. Já mám panely od jihovýchodu po západ ze sklony 10,35 a 90st.
Ty nádrže nebudeš mít skutečně už v říjnu čím ohřát, všechno poletí rovnou do topení a na BEV nebude zbývat.
Rázem je ze 30KWp okolo 12kW.Teď do toho zakalkuluj dráhu slunce a sklon pod jakým slunce na panely svítí. Mě třeba při 10% sklonu v zimě ze 4,5KWp teče 1800W. Já mám panely od jihovýchodu po západ ze sklony 10,35 a 90st.
Ty nádrže nebudeš mít skutečně už v říjnu čím ohřát, všechno poletí rovnou do topení a na BEV nebude zbývat.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
Ty metry čtverečný mě do toho teď nejdou zapasovat a přepočítat.
Pokud píšeš, že jde ze 4,5kWp 1800W za jasnýho dne tak stejný den půjde ze 40kWp 16kW - tak tomu nerozumím....
0,653kWh na 1kWp na den je to nejmíň co panely vyrobily tady u nás v průměru na den / na 1kWp.
0,653 x 40kWp = 26,12 kWh na den PRŮMĚRNĚ - je pak nejhorším možným výsledkem v zimě se 40kWp TADY NA TOM MÍSTĚ, S TOUTO STŘECHOU.
To je opravdu extrémní den - spíš to je lepší.
Průměr spotřeby e-auta je v tento moment na 12,5kWh na den.
Pro dům je potřeba 12-15kWh/den se vším dohromady - pokud topím a ohřívám vodu dřevem. (neberu extrémni dny s pečením cukroví)
S 1000L nádrží stačí dva hezký dny a nemám kam ukládat energii ať počítám jak počítám a už druhý hezký den zůstane něco na střeše - takhle se 3000L stačí přestat topit a využiju téměř vše a bez limitu měniče.
Asi nechápu jak to myslíš - to není odpověď na moji otázku, co s tím - pokud mám jen baterky a TČ a e-auto, limituje mě výkon měniče a nabíjení.
Pokud píšeš, že jde ze 4,5kWp 1800W za jasnýho dne tak stejný den půjde ze 40kWp 16kW - tak tomu nerozumím....
0,653kWh na 1kWp na den je to nejmíň co panely vyrobily tady u nás v průměru na den / na 1kWp.
0,653 x 40kWp = 26,12 kWh na den PRŮMĚRNĚ - je pak nejhorším možným výsledkem v zimě se 40kWp TADY NA TOM MÍSTĚ, S TOUTO STŘECHOU.
To je opravdu extrémní den - spíš to je lepší.
Průměr spotřeby e-auta je v tento moment na 12,5kWh na den.
Pro dům je potřeba 12-15kWh/den se vším dohromady - pokud topím a ohřívám vodu dřevem. (neberu extrémni dny s pečením cukroví)
S 1000L nádrží stačí dva hezký dny a nemám kam ukládat energii ať počítám jak počítám a už druhý hezký den zůstane něco na střeše - takhle se 3000L stačí přestat topit a využiju téměř vše a bez limitu měniče.
Asi nechápu jak to myslíš - to není odpověď na moji otázku, co s tím - pokud mám jen baterky a TČ a e-auto, limituje mě výkon měniče a nabíjení.
:
- Franta2776
Musiš vzít v potaz ten úhel a já nikde nepsal kWh,ale kW.
To zářeni se vykazuje na m2 kolmé plochy ke slunci.V prosinci je to u mĕ cca 45% a udával jsem max výkon..Takže dopadá na m2 panelu pouze cca200W/m2
https://g.co/gemini/share/fdda2a9fcb82
To zářeni se vykazuje na m2 kolmé plochy ke slunci.V prosinci je to u mĕ cca 45% a udával jsem max výkon..Takže dopadá na m2 panelu pouze cca200W/m2
https://g.co/gemini/share/fdda2a9fcb82
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Franta2776
Jirko, ať to zkrátime.Výrobu za posledni zimni mĕsice máš.Vynásob to budoucí počtem kWp.Potom to tu napiš.Já potřebuji na barák bez topeni+Bev 1,2MWh mĕsičnĕ + topeni cca 600kWh.
- glottis
- Reputace:529
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Nevim jestli to delat kvuli dvoum hezkym dnum v zime
Jestli bude tech dni vic bych si nesazel. Taky pocitej s tim, ze i ten hezkej den to muze davat tak 4 hodiny a ne 8+ jak ted.
Ja ze 13kwp v prosinci a unoru dam tak 200kwh za mesic. Listopad, unor asi 300kwh. Prepocitej si to na svoje budouci kwp.
V hezke dny v zime to davalo tak 1kwh na 1kwp
Ja ze 13kwp v prosinci a unoru dam tak 200kwh za mesic. Listopad, unor asi 300kwh. Prepocitej si to na svoje budouci kwp.
V hezke dny v zime to davalo tak 1kwh na 1kwp
- JirkaE
Já to neplánuju kvůli 2 hezkým dnům, ale setrvačnosti a rezervě a možnosti 1/2/3 dny topení vynechat...
Z mého pohledu je to stejný jako u pitný vody. Někdo má jeden bojler 125L my máme 3 x 125L
Takhle si to myslel Franto ? :
Pokud to dám do stejný věty jako to máš Franto Ty a budu vycházet z průměrných 12,5kWh pro e-auto a průměrných 12,5kWh pro domácnost je to 25kWh na den to je 750kWh na měsíc + topení
V tabulce je spotřeba ze sítě a loni stejně jako letos, sem přesně v půlce ledna přestal topit a vše u nás jelo pouze FV a DS
Bohužel mě do tohoto srovnání hodilo vidle e-auto, které sem od půlky února taky nabíjel ze sítě...
Obě zimy sem použil jen něco vlastního dřeva po uklidu - zanedbatelné množství z pohledu toho, co je potřeba na zimu, včetně odřezků OSB a jiných stavebních materiálů a obe zimy sem koupil shodně 2 palety dřevěných briket.
Plyn nemáme, vše ostatní FV + DS
Z mého pohledu je to stejný jako u pitný vody. Někdo má jeden bojler 125L my máme 3 x 125L
Takhle si to myslel Franto ? :
Pokud to dám do stejný věty jako to máš Franto Ty a budu vycházet z průměrných 12,5kWh pro e-auto a průměrných 12,5kWh pro domácnost je to 25kWh na den to je 750kWh na měsíc + topení
V tabulce je spotřeba ze sítě a loni stejně jako letos, sem přesně v půlce ledna přestal topit a vše u nás jelo pouze FV a DS
Bohužel mě do tohoto srovnání hodilo vidle e-auto, které sem od půlky února taky nabíjel ze sítě...
Obě zimy sem použil jen něco vlastního dřeva po uklidu - zanedbatelné množství z pohledu toho, co je potřeba na zimu, včetně odřezků OSB a jiných stavebních materiálů a obe zimy sem koupil shodně 2 palety dřevěných briket.
Plyn nemáme, vše ostatní FV + DS
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř čer 10, 2026 2:23 pm, celkem upraveno 1 x.
:
- Franta2776
Auto počitej v zimĕ +20-30% oproti létu podle typu ježdĕni.
Ty nádrže fv v zimĕ neohřeješ nemáš čím.
- JirkaE
Ano, počítám 25kWh/100km jako mám průměr v autě na budíkuFranta2776 píše: stř čer 10, 2026 2:22 pmAuto počitej v zimĕ +20-30% oproti létu podle typu ježdĕni.
Ohřeju je dřevem, říkám to celou dobu - topením
Ano, nemám je čím ohřát - i to jsem potvrdil - nedá mě to na žádné TČ i to jsem říkal.... a potvrdil = musím topit
Naposledy upravil(a) JirkaE dne stř čer 10, 2026 2:28 pm, celkem upraveno 1 x.
:
- Franta2776
Pokud máš levný panely, tak přidávej a nepočítej za 11.dni je slunovrat

a bude jenom hůř.
- JirkaE
Na severní střechu přidám jen kvůli difuznímu světlu, abych pokryl spotřebu domu ale od topení mě to nepomůžeFranta2776 píše: stř čer 10, 2026 2:28 pmPokud máš levný panely, tak přidávej a nepočítej za 11.dni je slunovrata bude jenom hůř.
:
- Franta2776
Severní střecha je až to poslední, tady si udělej simulaci zimních měsíců:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP