Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Hledá rady ohledně rozšíření panelů, zvětšení úložiště energie a efektivního ohřevu vody přímo z DC. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů a nabíjení baterií ze sítě, přičemž žádá o kritiku a zkušenosti od ostatních uživatelů.
- JirkaE
- Reputace:358
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Ani sebelíp myšlené a spočítané nastavení nedokáže eliminovat některé reálné situace.
Jde o moment, kdy něco běží těsně u nastavené hrany + do toho se ,,něco" zapne a náhodou se třeba sepne i ohřev v pračce, páč se zrovna pere na 90°C...
V ten moment nestihne reagovat nastavená logika, Modrásci se rozjedou všechny tři i přes nižší výkon na Multiplusech...
A to je ten moment, kdy se síť multiplusů destabilizuje a pokud se svítí, tak světla poblikávají... Ve dne si toho nikdo nevšimne. Jen Victron poznamená.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- TomHC
- Reputace:907
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Čo periete na 90°C 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- JirkaE
Ručníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...
Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštního
Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.
Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- unicast
- Reputace:483
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
K rozkladu bílkovin v buňkách dochází už při teplotě nad 43 ℃, takže o zbytky kůže obavy mít nemusíš. Vysoké teploty jsou ovšem potřeba na ničení některých virů a bakterií. Ale zase hodně dokáže chemie v pracích prostředcích.
- JirkaE
No já se o tom přít nechci a nebudu ani zde na foru a ani doma
kvůli pár wattům navíc 
Kdybych jel ostrov bez zálohy ze sítě - jako experiment - mluvil bych asi jinak...
Jen sem chtěl vidět co to dělá v grafech a datech a jak se to chová ,,na pozadí" a dají se tam stále najít dny a momenty - kdy to dokonalý není a Modrásci mě stejně vyběhnou přes Multiplusy...
Kdybych jel ostrov bez zálohy ze sítě - jako experiment - mluvil bych asi jinak...
Jen sem chtěl vidět co to dělá v grafech a datech a jak se to chová ,,na pozadí" a dají se tam stále najít dny a momenty - kdy to dokonalý není a Modrásci mě stejně vyběhnou přes Multiplusy...
:
- Pavel111
- Reputace:13
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Manželka má prádelnu a musí někdy prát na 90°C pro firmy,např. pekárny.Je to spíše okrajové,ale někdy je to nutnost.Na E.on to jede vzácně,protože třičtvtě roku jede slunce a čtvrt roku dřevo.Pračky mají přívod teplé vody.JirkaE píše: ned čer 07, 2026 10:42 amRučníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...
Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštníhoje to obvykle jedna pračka za týden které moje mamka říkala ,,peru na vyvářku" - ale v tomhle já nejedu ani moje mamka - moje drahá je z jiného konce republiky... a taky je tak naučená.
Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.
Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál...
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4