Jirkova FVE

Souhrn tématu

Jirka sdílí své zkušenosti s provozem a plánovanou přestavbou své fotovoltaické elektrárny (FVE). Hledá rady ohledně rozšíření panelů, zvětšení úložiště energie a efektivního ohřevu vody přímo z DC. Diskutuje také o vhodném zapojení měničů a nabíjení baterií ze sítě, přičemž žádá o kritiku a zkušenosti od ostatních uživatelů.
JirkaE
Reputace:358
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od JirkaE »

Snímek obrazovky 2026-06-07 095410.png

Ani sebelíp myšlené a spočítané nastavení nedokáže eliminovat některé reálné situace.

Jde o moment, kdy něco běží těsně u nastavené hrany + do toho se ,,něco" zapne a náhodou se třeba sepne i ohřev v pračce, páč se zrovna pere na 90°C...

V ten moment nestihne reagovat nastavená logika, Modrásci se rozjedou všechny tři i přes nižší výkon na Multiplusech... :fuuu:

A to je ten moment, kdy se síť multiplusů destabilizuje a pokud se svítí, tak světla poblikávají... Ve dne si toho nikdo nevšimne. Jen Victron poznamená.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
TomHC
Reputace:907
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od TomHC »

Čo periete na 90°C 😲
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
JirkaE

TomHC píše: ned čer 07, 2026 10:09 am
Čo periete na 90°C 😲
Ručníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...

Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštního 😉 je to obvykle jedna pračka za týden které moje mamka říkala ,,peru na vyvářku" - ale v tomhle já nejedu ani moje mamka - moje drahá je z jiného konce republiky... a taky je tak naučená.

Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.

Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál... :D
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

unicast
Reputace:483
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Nový příspěvek od unicast »

K rozkladu bílkovin v buňkách dochází už při teplotě nad 43 ℃, takže o zbytky kůže obavy mít nemusíš. Vysoké teploty jsou ovšem potřeba na ničení některých virů a bakterií. Ale zase hodně dokáže chemie v pracích prostředcích.
JirkaE

No já se o tom přít nechci a nebudu ani zde na foru a ani doma 😂 kvůli pár wattům navíc 😉
Kdybych jel ostrov bez zálohy ze sítě - jako experiment - mluvil bych asi jinak... 🔮

Jen sem chtěl vidět co to dělá v grafech a datech a jak se to chová ,,na pozadí" a dají se tam stále najít dny a momenty - kdy to dokonalý není a Modrásci mě stejně vyběhnou přes Multiplusy...

Pavel111
Reputace:13
Lokalita: Čestice
Výkon panelů [Wp]: 16700
Kapacita baterie [kWh]: 77

Nový příspěvek od Pavel111 »

JirkaE píše: ned čer 07, 2026 10:42 am
TomHC píše: ned čer 07, 2026 10:09 am
Čo periete na 90°C 😲
Ručníky, utěrky, takový ten textilní kobereček před vanu...
Vše kde je to potřeba...

Ptáš se, jako by to bylo něco zvláštního 😉 je to obvykle jedna pračka za týden které moje mamka říkala ,,peru na vyvářku" - ale v tomhle já nejedu ani moje mamka - moje drahá je z jiného konce republiky... a taky je tak naučená.

Ať chceme nebo ne, v ručnících jsou v enormním množství zbytky kůže a jiných ,,prima komponent" které tam dlouhodobě nechceme a 90°C je spolehlivě odebere a zabije.

Vím že některým holkám stačí toto na 60°C - u nás je to takhle = co domácnost - to originál... :D
Manželka má prádelnu a musí někdy prát na 90°C pro firmy,např. pekárny.Je to spíše okrajové,ale někdy je to nutnost.Na E.on to jede vzácně,protože třičtvtě roku jede slunce a čtvrt roku dřevo.Pračky mají přívod teplé vody.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4