Jirkova FVE

cipis
Moderátor
Reputace: 834
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jirkova FVE

Nový příspěvek od cipis »

Zatím (a už evidentně dlouho) nijak.
Jediné, co funguje, tak DC spotřeba. A tu tam hodí dohromady, za všechny shunty, co tak jsou nastavené.
Tj. se stále nic nezměnilo, funguje jen solar charger, wind charger a dc spotřeba. Žádný ohřívač vody a další možné nastavení.
Je to tam akorát pro srandu králíkům.

Řeším to elektroměry, ale opět to zase obcházím, ten na výstupu cizího měniče je nastavený jako ac in u MP ...

Jen přes konzoli se dostaneš na reálné hodnoty těch různých zařízení. Aby se to zobrazovalo v dlaždicích si můžeme (zatím) jen zdát ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
glottis
Reputace: 382
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Do toho dashboardu podle me nic nedostanes. DOkazes podle me zapojit dva shunty. Jeden hlavni a druhej jako DC spotreba a to uz tam mas. Dalsi tam nedostanes. Pokud chces dalsi veci, musel by sis to udelat sam, treba v HA. Pres HACS tam jde dostat docela pekne nove rozsireni - Victron MQTT Integration

https://github.com/tomer-w/ha-victron-mqtt
JirkaE
Reputace: 209
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

Díky kluci, protože proběhla zas nějaká aktualizace, tak jsem to opět naivně vyzkoušel.... :dontknow:
cipis píše: stř zář 24, 2025 3:14 pm
.
Řeším to elektroměry, ale opět to zase obcházím, ten na výstupu cizího měniče je nastavený jako ac in u MP
Když koupím AC Victron elektroměr a připojím přes VE.BUS tak se ukáže v okynku AC IN (AC spotřeba) ?
Jako AC IN do MPII ?

Chápu dobře? No to by asi nevadilo nebo ?
Účel stejný, zaměřené AC ze sítě...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
JirkaE

glottis píše: stř zář 24, 2025 3:20 pm
Do toho dashboardu podle me nic nedostanes. DOkazes podle me zapojit dva shunty. Jeden hlavni a druhej jako DC spotreba a to uz tam mas. Dalsi tam nedostanes. Pokud chces dalsi veci, musel by sis to udelat sam, treba v HA. Pres HACS tam jde dostat docela pekne nove rozsireni - Victron MQTT Integration

https://github.com/tomer-w/ha-victron-mqtt
Děkuji, tohle nedám, nepohnul jsem s HA, je přede mnou NODERED a ještě tohle.... Na to jsou moje schopnosti chabé
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

glottis
Reputace: 382
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

JirkaE píše: stř zář 24, 2025 3:42 pm
Díky kluci, protože proběhla zas nějaká aktualizace, tak jsem to opět naivně vyzkoušel.... :dontknow:
cipis píše: stř zář 24, 2025 3:14 pm
.
Řeším to elektroměry, ale opět to zase obcházím, ten na výstupu cizího měniče je nastavený jako ac in u MP
Když koupím AC Victron elektroměr a připojím přes VE.BUS tak se ukáže v okynku AC IN (AC spotřeba) ?
Jako AC IN do MPII ?

Chápu dobře? No to by asi nevadilo nebo ?
Účel stejný, zaměřené AC ze sítě...
Ano, melo by se ti to ukazat v ac in, kdyz ho tak nastavis. Doporucuju ten jejich novy VM-3P75CT. Ma to ethernet a canbus. Zapojis po canbus primo do cerba a nebo konfiguraci po siti. Ale muzes samozrejme i jinej pouzit. Ja mam tenthle. Na vstupu do baraku.

Musis pak asi v nastaveni nastavit ze ac in 1 je grid, v ess grid metering external. U VM-3P75CT pak nastavi ze je to grid meter. Po can bus se nemusi delat nic a po modbus ho tam nastavit.
JirkaE

glottis píše: stř zář 24, 2025 3:54 pm
Ano, melo by se ti to ukazat v ac in, kdyz ho tak nastavis. Doporucuju ten jejich novy VM-3P75CT. Ma to ethernet a canbus. Zapojis po canbus primo do cerba a nebo konfiguraci po siti. Ale muzes samozrejme i jinej pouzit. Ja mam tenthle. Na vstupu do baraku.

Musis pak asi v nastaveni nastavit ze ac in 1 je grid, v ess grid metering external. U VM-3P75CT pak nastavi ze je to grid meter. Po can bus se nemusi delat nic a po modbus ho tam nastavit.

No tak to je super řešení - pokud mě to zobrazí AC spotřebu ze sítě, v AC IN okýnku, tak není co řešit

Sám si to už rozdělím co šlo do baterky a co do přímé spotřeby ale že se tam to AC zobrazí je super informace ;)

:yes: DĚKUJI :yes:

(ani mě teď nevadí, že ten shunt 300A zase zůstane ladem.. :lol: )

Snímek obrazovky_24-9-2025_165526_www.profishop.de.jpeg
Objednáno - díky moc za radu