Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob zář 18, 2021 11:57 pm


6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Předchozí

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » ned srp 15, 2021 7:01 pm

Vdaka, tym galvanickym oddelenim som si prave nebol isty, vsetko teda pripojim na ekvi svorku.
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » stř srp 25, 2021 7:41 pm

HOTOVO! *sun*

Ostrov je dokonceny a zatial funguje k absolutnej spokojnosti :) Tymto by som sa vam vsetkym tu na fore chcel podakoval za pomoc a cenne rady pri uskutocnovani tohto projektu od zaciatku az po jeho realizaciu. Velka vdaka a respekt patri vsetkym ktori vyslapali cestu ostatnym a podelili sa o svoje uspechy aj pady.

Zopar finalnych foto:
12x Canadian solar 490W v dvoch seriovych stringoch:
20210818_174402346_iOS.jpg


Technicka miestnost: 2xXTM4000-48, VS-120, 4x Pylontech US3000C
20210818_180011989_iOS.jpg


DC rozvadzac
20210818_180021004_iOS.jpg

20210824_151609248_iOS.jpg

20210824_151632682_iOS.jpg


A uz to dáva! 1,7kWp pod mrakom :D
20210819_073258358_iOS.jpg

20210819_081028803_iOS.jpg

20210820_163317137_iOS.jpg


Akurat si lamem hlavu ako sa zbavit tohto warningu:
20210820_114222175_iOS.jpg


Mimochodom, nieco taketo som zapajal prvy krat v zivote, tak je ta radost o to vacsia. Cely dalsi den bol ale zabity pozorovanim prudov a napati systemu, fascinaciou blikania lediek, pipanim, klikanim a bzucanim menicov a regulatora :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod kodl69 » čtv srp 26, 2021 9:09 pm

To pozorování za pár let přejde :) Mám dotaz: K čemu jsou ty dráty s průsvitnou izolací jak na autohifi?
Jo a u těch přepěťovek by to chtělo trochu vylepšit, jestli dobře vidím, máš tam zbytečný dýlky zelenožlutejch vodičů a závit zbytečně, který by tam nemusely být.
přep původni.jpg

Ideálně přívod na odpínače shora, na liště pod odpínači přepěťovky. Součet dýlek živejch a PE nemá být víc než 0.5m a to máš tak tak. Tak jak to popisuju by to bylo mnohem kratší. Ta automatizace a malý jističe by potom mohla být nahoře, ale to už je detail...
prep uprav.jpg

Ale buď v klidu, leckerá firma, co vyrábí rozvaděče, to má udělaný podstatně hůř...
P.S jak se na to dívám, tak máš přívod PE zhora, tak měla být ta PE svorkovnice taky nahoře, máš tam drát semo tamo uplně zbytečně, tj nechat to jak to je, jenom PE dát hned k přepěťovkám...
jinak.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5773
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod cipis » čtv srp 26, 2021 10:42 pm

Drobný dotaz začátečníka - ve schématu na začátku je za panely napsané "odpojovač", ale dále se používá odpínač a podle čísla je to odpínač. Předpokládám správně, že je to ve schématu napsáno špatně a patří tam správně odpínač? Co jsem pochopil, tak odpínač zvládne rozpojit pod zátěží, kdežto odpojovač se může odpojit bez zátěže.
3,61kWp: 1440Wp J 1360 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 1x 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 62
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod kodl69 » čtv srp 26, 2021 11:53 pm

Je to tak, ale leckde (podle obrázku zrovna tady...) se najde odpojovač na místě odpínače, viz třeba tohle: https://www.elektro-materialy.cz/files/ ... 01-abb.jpg ale jak je správná značka pro odpínač netuším, někdy je na tom kontaktu jako když trojůhelníček (OEZ), někdy jakože hvězdička...
Lidově je to všechno "odpojovač", ale technicky správně odpínač, tj umožňující manipulaci při jmen. proudu...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5773
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » pát srp 27, 2021 8:37 am

Diky za vizualnu reviziu kódle! 8-)

K čemu jsou ty dráty s průsvitnou izolací jak na autohifi?
- To je 1,5mm2 repro kabel ktorym mam natahany svetelny okruh v trucovni. V case ked som zhanal el. material bol problem zohnat vhodneho adepta koli "post-covid dopytu po všem" a aj raketovo stupajucim cenam. Tuto alternativu mi navrhol/odobril moj revizak.

Jo a u těch přepěťovek by to chtělo trochu vylepšit, jestli dobře vidím, máš tam zbytečný dýlky zelenožlutejch vodičů a závit zbytečně, který by tam nemusely být. Ideálně přívod na odpínače shora, na liště pod odpínači přepěťovky. Součet dýlek živejch a PE nemá být víc než 0.5m a to máš tak tak. Tak jak to popisuju by to bylo mnohem kratší. Ta automatizace a malý jističe by potom mohla být nahoře, ale to už je detail...
- To je dobry napad, tento setup (odpojovac vedla prepetovky) som odpozeral tu na fore, ale pri najblizsej uprave rozvadzaca sa na to pozriem a zvazim to.

Jak se na to dívám, tak máš přívod PE zhora, tak měla být ta PE svorkovnice taky nahoře, máš tam drát semo tamo uplně zbytečně, tj nechat to jak to je, jenom PE dát hned k přepěťovkám...
- Tiez v celku dobry napad, planujem vymenit tu PE svorkovnicu za nieco masivnejsie, tak by sa to pri vymene mohlo prehodit.

Ad Odpojovace/Odpinace - vdaka za info, netusil som ani ze je medzi tymto nazvoslovim rozdiel.
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » sob zář 04, 2021 8:08 am

Prosim vas kolegovia s Pylontech bateriami, riesil uz niekto ich FW update? Technik zo Studeru mi napisal, ze pracuju na odstraneni Warning-u 202/203 na ich strane (Xcom-CAN) ale taktiez sa dotazoval ci som skusal FW upgrade pylontechov. Co mam doposial nacitane (hlavne od prispevkov Youdu), je mi potreba SW (Batteryview.exe) a FW (posledny je myslim ze k dnesnemu datumu us_c_v2.2_Crc.bin) + RJ-11 to USB kabel. Pred tym nez ho zacnem bastlit som sa chcel spytat ci by nemal niekto poskytnut dany SW a FW. Vopred vdaka!
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod DanoP » sob zář 04, 2021 11:34 am

Nuz takto, ja by som to nechal radsej tak, skor verim vyrieseniu na strane studera - tam mam overene ze updaty su "chodive". Urcite by som neladoval "dnesny" FW do pylontechu ale pockal (nech to skusi niekto iny). Zial neviem o fore pre pylontechy, kde by sa dalo dozvediet viac.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
?
DanoP
 
Příspěvky: 879
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » pon zář 06, 2021 5:22 pm

@DanoP: Tiez som toho nazoru, ze je lepsie sa nechytat toho co je bezchybne, len mi to prislo prinajmensom nestandardne aby sa technik od studeru dopytoval na update Pylontechu... Kazdopadne som mu odpisal, ze pokial ma pozitivnu skusenost s (konkretnym) updatom Pylonu pre dany problem, nech da vediet.

Co sa tyka updatov od Studeru, aky je priblizny interval medzi novymy vydaniami?
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod kodl69 » pon zář 06, 2021 5:33 pm

Jenom vám dotoho trochu hodím vidle: "mypower, fórum o nezávislosti..." a vy jste těžce závislí na jakejchsi updatech. To teda nemám. Midnite150 jede a neodmlouvá, až umře HW, nasadím jinej, baterka má opensource bms (a dokonce ani v aktuální verzi), měnič nemá žádný parametry k nastavování...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5773
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod mypower.cz » pon zář 06, 2021 5:36 pm

kodl69 píše:Jenom vám dotoho trochu hodím vidle: "mypower, fórum o nezávislosti..." a vy jste těžce závislí na jakejchsi updatech. To teda nemám. Midnite150 jede a neodmlouvá, až umře HW, nasadím jinej, baterka má opensource bms (a dokonce ani v aktuální verzi), měnič nemá žádný parametry k nastavování...


Ja to rikam porad.
a) nejeb do toho co jede (zlate administratorske pravidlo)
b) co nejede je proste naprd. Na tohle ale je potreba updaty, ale kdyz je jich moc, tak to prudi... to je fakt.
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 4837
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod luky » úte zář 07, 2021 7:36 am

el_salvadore píše:Instaloval som ich na streche sam, kolega mi ich podaval z rebrika. Cca 30kg bol kvalitny zahul, modlil som sa aby nefukalo inak by som s nim asi lietal ako sarkan. Istenie bolo nevyhnutne, pohanalo ma ale nadsenie z celeho projektu tak to bolo za poobedie naslahane na streche. Kable poviazane eska paskami popod panely, vsetky konektory skryte pod panelmi a prichytene o ram panelu.

Můžeš naznačit, jak se taková věc nosí po žebříku? Mám na zemi 6 panelů, konstrukci na střeše a medituju tady, jestli to se švagrem nanosit požebříku nebo si půjčit plošinu.
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron 12/250VA
domácí elektrárna ve výstavbě: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 2490Wp, CATL 48V/120Ah, Axpert VMIII 48/5000
?
luky
 
Příspěvky: 512
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod Franta2776 » úte zář 07, 2021 8:23 am

Já mám ty dveře od garáže taky 495Wp panel.cca 2100x1150mm,rámy jsem natřel načerno,takže to i s černou konsrukcí vypadá normálně na té mojí střeše 300m2 se ztrácí.K manipulaci panel na ležato uvázat na obou stranách popruhy 2lidi na střeše a jeden dole.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Franta2776 dne úte zář 07, 2021 8:26 am, celkově upraveno 1
?
Franta2776
 
Příspěvky: 166
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod cipis » úte zář 07, 2021 8:25 am

Přivážeš na záda a lezeš :)
Anebo když jste dva, tak šoupete po žebříku, resp. jeden tlačí a druhý to nahoře pak vytáhne, až to ten dole vytlačí. Případně panely jistit lankem. Ten nahoře by se měl jistit též.

Kolega na fotce to má brnkačku, takovou nízkou a málo šikmou plochu :)
3,61kWp: 1440Wp J 1360 Wp V 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 1x 6420, 2x 4210, 1x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 62
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod mgx » úte zář 07, 2021 8:37 am

Nemyslim si, ze je vobec mozne opravit chybu 202/203. BMS Pylontechu skratka posle po zbernici signal, ze clanok ulietava alebo presvihol voltaz a Studer reaguje. Chybova sprava je vpodstate sucast riesenia. Konkretne u mna tento problem nastaval po pridani noveho packu do Pylontechoveho racku, ktory bol kupovany neskor. Tyzden to bliakalo, zhadzovalo VTcko aj XTMko. Pomohlo mi prepnut mod XCOM-CAN z "activity control" na "activity inspect" a baterku riesit parametrami a nespoliehat sa na nejaky cinsky fw. Druhou vecou je, ze ja mam k pylontechom paralelne pripojenu aj dalsiu baterku (Winston), o ktorej pylontechovy BMS ani netusi. K upgrade fw-> cinania problemy fw neriesia, nova verzia fw pride s novymi verziami bateriek. Je milion kombinacii HW/SW a pravdepodobnost, ze si zbrikujes battery pack je asi 90%, preto fw do ruk ludom ani nedavaju (a vedia preco). Ak si s verziu fw nespokojny, mozes napisat warranty claim a cakat na odpoved/neodpoved.

U mna osobne bezi battery inspect uz viac ako rok a zatial som chybovu hlasku nevidel. Teda okrem XCOM connect/disconnect, co je casto :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 150
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod el_salvadore » úte zář 07, 2021 3:08 pm

@luky: V podstate ako pise vyssie cipis, kolega panel tlacil/šúchal po rebriku hore a ja som ho opatrne vytahoval az kym som ho bol schopny chytit oboma rukami a bezpecne zdvihnut. Isteny som bol od chrbta lanom, ta vaha je poznat hlavne ked musi clovek opatrne balansovat na streche. Hlavne pomaly a opatrne. Dolezite je tiez aby nic nezavadzalo pod nohami az o to clovek nahodou nezakopne.

@MGX: "Nemyslim si, ze je vobec mozne opravit chybu 202/203" - Kedze sa jedna v podstate o "neskodnu" hlasku, opravit by ju predsa bolo mozne tak, ze ju system oflaguje ako transitory a necha po user defined (param. 5011) case zmiznut. Alebo sa mylim?
Ostrov. 6kWp/14,4kWh/2x3,5kW (12xCanadian Solar CS3Y490MS, 4xPylontech US3000C, 2xXTM-4000-48, VS-120)
Uživatelský avatar
el_salvadore
 
Příspěvky: 124
Registrován: pon led 28, 2019 8:39 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: 6kWp ostrovná trucovňa à la el Salvadore

Příspěvekod mgx » úte zář 07, 2021 6:37 pm

problem je, ze nevies ci je to skodna alebo neskodna hlaska, to vie len BMS (Pylontech), ktory ju posle na CAN zbernicu. Studer ju len zobrazi. Samozrejme, moze sa urobit fw studeru, ktory bude danu hlasku ignorovat a zobrazovat ju nebude. Co moze mat samozrejme nasledky. Teoreticky vidim moznost, aby sa studer spatne pri danej hlaske dopytoval na what is going on a podla vysledku zobrazil/nezobrazil. Ale to je na development Studer+Pylontech :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 150
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica

Předchozí

Zpět na Ostrovní elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'