Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Souhrn tématu

Uživatelé sdílejí zkušenosti se stmívači Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM při nahrazování vláknových žárovek LED variantami. Diskutuje se o problémech s triakovými stmívači, které nedokážou plynule rozsvěcet LED žárovky, a o možnosti programování doby náběhu a doběhu v rozsahu 3–60 sekund. Důležitá je také funkce impulzního zapínání a vypínání tlačítkem a možnost deaktivace Wi-Fi po nastavení.
jova
Reputace:38
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od jova »

Zdravím, nemáte někdo zkušenost se stmívačem osvětlení SHELLY-PRO-DIMMER-1PM nebo SHELLY-PRO-DIMMER-2PM?
Jde mi o to, že potřebujeme nahradit vláknové žárovky LED žárovkami a i když jsou stmívatelné, starší triakové stmívače to nedokáží plynule rozsvěcet. Patrně ty LED žárovky potřebují regulovat sestupovou hranu sinusovky a to ten triak nedělá.
Bohužel je celý náš systém postavený na zapínání a vypínání definovaně dlouhými impulzy, tak bych i tohle potřeboval zachovat. Prostě stisknu tlačítko, LED žárovka se začne rozsvěcet, stisknu znova, začne zhasínat.
Dá se do toho stmívače naprogramovat nějak jednoduše doba náběhu a doběhu, řekněme v rozsahu 3–60 s, nastavit to impulzní zapínání a vypínání tlačítkem, případně pak po naprogramování zakázat Wi-Fi vysílání?
Za každou informaci předem děkuji.
fremma
Reputace:2
Lokalita: Třebívlice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10240 + 4040
Kapacita baterie [kWh]: 25,6 + 16,077

Re: Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od fremma »

S temito stmivaci nemam zkusenost, jen ohledne tématu, delam v divadle a pred dvema lety jsme nahrazovali 40W zarovky(156ks) v hledisti, ovladame to pres dmx, pres osv. pult a je rizen stmivaci... vyzkouseli jsme 2 typy led zarovek, podotykam stmivacima led, nejlepe dopadly od firmy T-led 9W... ostatni po case blikaly, tyto uz 2roky sviti, bez jedine vymeny... dle zkusenosti maji jinou najizdeci charakteristiku nez zarovky, do 25 procent nesviti ( cca 55V) pak to najizdi rychle, cili jsme museli upravit najizdeci cas rozsviceni a zhasnuti z 5 na 10 vterin, aby to bylo prijemne... cili toto jsou obecne informace, treba pomohou.
jova
Reputace:38
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od jova »

Já to mám ještě horší, ty regulátory Merlin Gerin Multi 9 TVo1000 mi „odpalují“ LED žárovky. Používáme dva typy žárovek, pozice jsou klasické, se závit E27, skleněná baňka a pak speciální reflektorové. Ty reflektorové LED sice nějak fungují i na tomto stmívači, ale to rozsvícení není plynulé, chvíli jedou dobře, pak se zastaví a najednou je světelný skok a pak „dojedou“ do konce. Zato na těch „klasických“ ledkách, pokud není v obvodu zapojená vláknová žárovka, dojde z nějakého důvodu, ke zvýšení napětí přes 300V a to je v tom okamžiku jejich smrt. Než jsem na to přišel, stálo mě to hezkých pár žárovek. Stmívače musely ven a dalo se tam zatím relátko, než se sežene právě něco jiného.