Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Souhrn tématu

Uživatelé sdílejí zkušenosti se stmívači Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM, zejména při nahrazování vláknových žárovek LED verzemi. Diskutuje se o problémech s triakovými stmívači, které neumí správně regulovat LED žárovky, a o možnostech nastavení doby náběhu a doběhu světla. Řeší se také zachování impulzního zapínání tlačítkem a otázka vypnutí Wi-Fi po naprogramování. Někteří uživatelé doporučují alternativní firmware nebo jiné typy stmívačů pro lepší kompatibilitu s LED osvětlením.
jova
Reputace:38
Lokalita: Táborsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od jova »

Zdravím, nemáte někdo zkušenost se stmívačem osvětlení SHELLY-PRO-DIMMER-1PM nebo SHELLY-PRO-DIMMER-2PM?
Jde mi o to, že potřebujeme nahradit vláknové žárovky LED žárovkami a i když jsou stmívatelné, starší triakové stmívače to nedokáží plynule rozsvěcet. Patrně ty LED žárovky potřebují regulovat sestupovou hranu sinusovky a to ten triak nedělá.
Bohužel je celý náš systém postavený na zapínání a vypínání definovaně dlouhými impulzy, tak bych i tohle potřeboval zachovat. Prostě stisknu tlačítko, LED žárovka se začne rozsvěcet, stisknu znova, začne zhasínat.
Dá se do toho stmívače naprogramovat nějak jednoduše doba náběhu a doběhu, řekněme v rozsahu 3–60 s, nastavit to impulzní zapínání a vypínání tlačítkem, případně pak po naprogramování zakázat Wi-Fi vysílání?
Za každou informaci předem děkuji.
fremma
Reputace:2
Lokalita: Třebívlice
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 10240 + 4040
Kapacita baterie [kWh]: 25,6 + 16,077

Re: Zkušenosti a nastavení stmívačů Shelly Pro Dimmer 1PM a 2PM

Nový příspěvek od fremma »

S temito stmivaci nemam zkusenost, jen ohledne tématu, delam v divadle a pred dvema lety jsme nahrazovali 40W zarovky(156ks) v hledisti, ovladame to pres dmx, pres osv. pult a je rizen stmivaci... vyzkouseli jsme 2 typy led zarovek, podotykam stmivacima led, nejlepe dopadly od firmy T-led 9W... ostatni po case blikaly, tyto uz 2roky sviti, bez jedine vymeny... dle zkusenosti maji jinou najizdeci charakteristiku nez zarovky, do 25 procent nesviti ( cca 55V) pak to najizdi rychle, cili jsme museli upravit najizdeci cas rozsviceni a zhasnuti z 5 na 10 vterin, aby to bylo prijemne... cili toto jsou obecne informace, treba pomohou.
jova

Nový příspěvek od jova »

Já to mám ještě horší, ty regulátory Merlin Gerin Multi 9 TVo1000 mi „odpalují“ LED žárovky. Používáme dva typy žárovek, pozice jsou klasické, se závit E27, skleněná baňka a pak speciální reflektorové. Ty reflektorové LED sice nějak fungují i na tomto stmívači, ale to rozsvícení není plynulé, chvíli jedou dobře, pak se zastaví a najednou je světelný skok a pak „dojedou“ do konce. Zato na těch „klasických“ ledkách, pokud není v obvodu zapojená vláknová žárovka, dojde z nějakého důvodu, ke zvýšení napětí přes 300V a to je v tom okamžiku jejich smrt. Než jsem na to přišel, stálo mě to hezkých pár žárovek. Stmívače musely ven a dalo se tam zatím relátko, než se sežene právě něco jiného.
rva
Reputace:1010
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Asi záleží, jak to má fungovat a jaké jsou možnosti v místě použití. Obdobně u mě funguje smart tlačítko a smart led, které pracují pod zigbee. Na tlačítku si nastavím chování a měním s ním barevný mód (RGB/white), intenzitu i barvu světla. Stiskem se pomalu rozsvítí do předchozího stavu, opakovaným stiskem se utlumí až do vypnutí. Tedy žádný extra stmívač, ale musí být vhodné smart led světlo. Já to dělám v Home Assistant a tam nastavení doby přechodu vypadá třeba takto:
nastavení času přechodu on off.jpg
Přílohy
GU10 Zigbee_Wifi Led Light Bulb RGB CW WW Spotlights Led Bulbs Smart Led Lamp Work With Alexa Echo Hub Google Yandex Smartthings - AliExpress 39.png
Tuya ZigBee Smart Knob Switch DIY Wireless Scene Button Rotatable Dimmer Switch Home Appliances Automation Linkage Remoter.png

Nový příspěvek od jova »

Bohužel takhle jednoduše to u mě nejde, potřebuji tím stmívat tyhle žárovky, v několika nezávislých obvodech, po jedné i několika zapojených paralelně.
https://leddo.cz/led-zarovka-par38-e27- ... 29213.html?
Musí to být řešení do rozvaděče s napojením na to původní ovládání, popsané výše.
Mex
Reputace:452
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Skutečně ty běžné žárovky odcházejí na přepětí? Neodejdou spíš na příliš velký proud?
Zdroj v té žárovce se snaží fungovat jako proudový zdroj. tedy za každou cenu udržet nastavený proud LEDkami.
Pokud dostane při stmívání příliš nízké vstupní napětí, tak se otevře naplno a nějaký výkonový spínač v tom integráči to nemusí vydržet.

Pokud chceš vyvíjet spínací charakteristiky do nějakého spínače, tak to chce podle mě napřed měřit, abys vůbec věděl, čeho potřebuješ dosáhnout.
Tedy dát tu LEDkovou žárovku na ručně ovládaný triakový regulátor.
Tam si nasimulovat průběh té spínané sinusovky a teprve se znalostí věci se pokoušet o nějaké programování.

Pokud to neumí firmware od Shelly, tak třeba to umí nějaký otevřený firmware?
Třeba OpenBK?
Ale jen teoretizuju, já OpenBK používám jen pro spínání, ne pro stmívání.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.