FTV na ohrev TUV
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o instalaci fotovoltaiky (FTV) na ohřev teplé užitkové vody (TUV) s důrazem na správné zapojení střídače, vhodnost kabelu CYKY 3x2,5 na vzdálenost 35 metrů a bezpečnostní prvky jako DC jističe a přepěťové ochrany (SPD). Zvláštní pozornost je věnována umístění panelů na plechové střeše s bleskosvody a možnému rušení či bezpečnostním rizikům. Diskuze nabízí praktické rady ohledně kompatibility komponent a doporučení pro instalaci v reálných podmínkách.
- jedendvatri
- Reputace:0
- Lokalita: BB
FTV na ohrev TUV
Potreboval by som potvrdit par veci ohladom FTV na ohrev vody od niekoho zbehlejsieho.
Panely budu na garazi (6x450w = Voc 340V, Vmp 248V ,menovity prud 10,87A.
Menic (Bel) chcem umiestnit v garazi.
Menic ma na vystupe klasicku zasuvku AC, preto som rozmyslal pripojit ho na bojler v dome cez 35m kabel CYKY 3x2,5.
Bude kabel dostatocny?
Druha vec , pred menicom od panelov bude odpojovac , DC istice 16A a SPD 500V pri ktorom by som potreboval vediet ci moje zapojnie je v poriadku a postacujuce.
Tretia vec je samotna strecha , pultova s falcovanym plechom a obrnena bleskozvodmi po celej ploche.
Predpokladam,ze tam nebudu dostatocne vzdialenosti od panelov a kable od panelov k menicu budu pretinat bleskozvod.
Ma to vyznam riesit v tomto pripade a ako ?
Panely budu na garazi (6x450w = Voc 340V, Vmp 248V ,menovity prud 10,87A.
Menic (Bel) chcem umiestnit v garazi.
Menic ma na vystupe klasicku zasuvku AC, preto som rozmyslal pripojit ho na bojler v dome cez 35m kabel CYKY 3x2,5.
Bude kabel dostatocny?
Druha vec , pred menicom od panelov bude odpojovac , DC istice 16A a SPD 500V pri ktorom by som potreboval vediet ci moje zapojnie je v poriadku a postacujuce.
Tretia vec je samotna strecha , pultova s falcovanym plechom a obrnena bleskozvodmi po celej ploche.
Predpokladam,ze tam nebudu dostatocne vzdialenosti od panelov a kable od panelov k menicu budu pretinat bleskozvod.
Ma to vyznam riesit v tomto pripade a ako ?
- Mex
- Reputace:365
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: FTV na ohrev TUV
Poznámka k tomu dlouhému vedení k bojleru: tyhle střídače vyrábějí obdélníkový průběh napětí.
Čím je signál hranatější, tím víc obsahuje vyšších harmonických, které způsobují rušení.
Vedení 35m, které bude pravděpodobně nestíněné, to bude teda slušná rušička.
Já mám k bojleru vedení o délce 5m, ale stejně jsem tam dal stíněný kabel.
Já bych si tam dal místo toho jističe (nebo ještě k němu) pojistky.
Jistič ani pojistky nemají za normálních okolností šanci vypadnout.
Ani třeba při zkratu, protože panely prostě z fyzikální podstaty nemůžou dát vyšší proud.
Ale jsou tam proto, že kdyby náhodou přišlo nějaké přepětí třeba z blízkého úderu blesku, tak zabere přepěťovka.
A ta potřebuje, aby před ní došlo k bezpečnému odpojení vysokým proudem a asi i napětím z toho přepětí.
To pojistky zajistí. Jestli to zajistí i ten čínský DC jistič je asi otázka.
Ale je fakt, že pravděpodobnost zásahu blesku je asi mizivá. Pokud nebydlíš na nějakém exponovaném místě.
Jinak pokud nemůžeš zajistit dostatečný odstup panelů od hromosvodu (což na plechové střeše asi nezajistíš), tak by měly být ty přepěťovky třídy T1+T2.
Jestli to ta tvoje splňuje není z té fotky vidět.
Mluvím o věcné stránce věci. Jak to píšou nějaké normy neřeším, protože při zmínce o normách kolem hromosvodů a fíček se mi vždycky zvedne tlak.
Čím je signál hranatější, tím víc obsahuje vyšších harmonických, které způsobují rušení.
Vedení 35m, které bude pravděpodobně nestíněné, to bude teda slušná rušička.
Já mám k bojleru vedení o délce 5m, ale stejně jsem tam dal stíněný kabel.
Já bych si tam dal místo toho jističe (nebo ještě k němu) pojistky.
Jistič ani pojistky nemají za normálních okolností šanci vypadnout.
Ani třeba při zkratu, protože panely prostě z fyzikální podstaty nemůžou dát vyšší proud.
Ale jsou tam proto, že kdyby náhodou přišlo nějaké přepětí třeba z blízkého úderu blesku, tak zabere přepěťovka.
A ta potřebuje, aby před ní došlo k bezpečnému odpojení vysokým proudem a asi i napětím z toho přepětí.
To pojistky zajistí. Jestli to zajistí i ten čínský DC jistič je asi otázka.
Ale je fakt, že pravděpodobnost zásahu blesku je asi mizivá. Pokud nebydlíš na nějakém exponovaném místě.
Jinak pokud nemůžeš zajistit dostatečný odstup panelů od hromosvodu (což na plechové střeše asi nezajistíš), tak by měly být ty přepěťovky třídy T1+T2.
Jestli to ta tvoje splňuje není z té fotky vidět.
Mluvím o věcné stránce věci. Jak to píšou nějaké normy neřeším, protože při zmínce o normách kolem hromosvodů a fíček se mi vždycky zvedne tlak.