FTV na ohrev TUV
Souhrn tématu
V diskuzi se řeší technické detaily instalace fotovoltaiky (FTV) pro ohřev teplé užitkové vody (TUV). Uživatelé diskutují o vhodném dimenzování kabelů, ochraně pomocí jističů a správném uzemnění panelů, zejména při umístění na plechové střeše s bleskosvody. Důraz je kladen na bezpečnost, spolehlivost a dodržení pravidel pro dlouhodobý provoz systému.
- jedendvatri
- Reputace:0
- Lokalita: BB
FTV na ohrev TUV
Potreboval by som potvrdit par veci ohladom FTV na ohrev vody od niekoho zbehlejsieho.
Panely budu na garazi (6x450w = Voc 340V, Vmp 248V ,menovity prud 10,87A.
Menic (Bel) chcem umiestnit v garazi.
Menic ma na vystupe klasicku zasuvku AC, preto som rozmyslal pripojit ho na bojler v dome cez 35m kabel CYKY 3x2,5.
Bude kabel dostatocny?
Druha vec , pred menicom od panelov bude odpojovac , DC istice 16A a SPD 500V pri ktorom by som potreboval vediet ci moje zapojnie je v poriadku a postacujuce.
Tretia vec je samotna strecha , pultova s falcovanym plechom a obrnena bleskozvodmi po celej ploche.
Predpokladam,ze tam nebudu dostatocne vzdialenosti od panelov a kable od panelov k menicu budu pretinat bleskozvod.
Ma to vyznam riesit v tomto pripade a ako ?
Panely budu na garazi (6x450w = Voc 340V, Vmp 248V ,menovity prud 10,87A.
Menic (Bel) chcem umiestnit v garazi.
Menic ma na vystupe klasicku zasuvku AC, preto som rozmyslal pripojit ho na bojler v dome cez 35m kabel CYKY 3x2,5.
Bude kabel dostatocny?
Druha vec , pred menicom od panelov bude odpojovac , DC istice 16A a SPD 500V pri ktorom by som potreboval vediet ci moje zapojnie je v poriadku a postacujuce.
Tretia vec je samotna strecha , pultova s falcovanym plechom a obrnena bleskozvodmi po celej ploche.
Predpokladam,ze tam nebudu dostatocne vzdialenosti od panelov a kable od panelov k menicu budu pretinat bleskozvod.
Ma to vyznam riesit v tomto pripade a ako ?
- Mex
- Reputace:365
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: FTV na ohrev TUV
Poznámka k tomu dlouhému vedení k bojleru: tyhle střídače vyrábějí obdélníkový průběh napětí.
Čím je signál hranatější, tím víc obsahuje vyšších harmonických, které způsobují rušení.
Vedení 35m, které bude pravděpodobně nestíněné, to bude teda slušná rušička.
Já mám k bojleru vedení o délce 5m, ale stejně jsem tam dal stíněný kabel.
Já bych si tam dal místo toho jističe (nebo ještě k němu) pojistky.
Jistič ani pojistky nemají za normálních okolností šanci vypadnout.
Ani třeba při zkratu, protože panely prostě z fyzikální podstaty nemůžou dát vyšší proud.
Ale jsou tam proto, že kdyby náhodou přišlo nějaké přepětí třeba z blízkého úderu blesku, tak zabere přepěťovka.
A ta potřebuje, aby před ní došlo k bezpečnému odpojení vysokým proudem a asi i napětím z toho přepětí.
To pojistky zajistí. Jestli to zajistí i ten čínský DC jistič je asi otázka.
Ale je fakt, že pravděpodobnost zásahu blesku je asi mizivá. Pokud nebydlíš na nějakém exponovaném místě.
Jinak pokud nemůžeš zajistit dostatečný odstup panelů od hromosvodu (což na plechové střeše asi nezajistíš), tak by měly být ty přepěťovky třídy T1+T2.
Jestli to ta tvoje splňuje není z té fotky vidět.
Mluvím o věcné stránce věci. Jak to píšou nějaké normy neřeším, protože při zmínce o normách kolem hromosvodů a fíček se mi vždycky zvedne tlak.
Čím je signál hranatější, tím víc obsahuje vyšších harmonických, které způsobují rušení.
Vedení 35m, které bude pravděpodobně nestíněné, to bude teda slušná rušička.
Já mám k bojleru vedení o délce 5m, ale stejně jsem tam dal stíněný kabel.
Já bych si tam dal místo toho jističe (nebo ještě k němu) pojistky.
Jistič ani pojistky nemají za normálních okolností šanci vypadnout.
Ani třeba při zkratu, protože panely prostě z fyzikální podstaty nemůžou dát vyšší proud.
Ale jsou tam proto, že kdyby náhodou přišlo nějaké přepětí třeba z blízkého úderu blesku, tak zabere přepěťovka.
A ta potřebuje, aby před ní došlo k bezpečnému odpojení vysokým proudem a asi i napětím z toho přepětí.
To pojistky zajistí. Jestli to zajistí i ten čínský DC jistič je asi otázka.
Ale je fakt, že pravděpodobnost zásahu blesku je asi mizivá. Pokud nebydlíš na nějakém exponovaném místě.
Jinak pokud nemůžeš zajistit dostatečný odstup panelů od hromosvodu (což na plechové střeše asi nezajistíš), tak by měly být ty přepěťovky třídy T1+T2.
Jestli to ta tvoje splňuje není z té fotky vidět.
Mluvím o věcné stránce věci. Jak to píšou nějaké normy neřeším, protože při zmínce o normách kolem hromosvodů a fíček se mi vždycky zvedne tlak.
- JirkaE
- Reputace:324
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já vyzkoušel to rádio na rady zde - obyšejné staré VKV a DV a ani tam jsem žádné rušení nezaznamenal, pustil jsem Sapro i pak BEL.
Kabel cca 25m prodlužovák (3 x 1,5mm2), skrz celou půdu a zpět dolů do patra na oleják - měl bych takovou rušičku poznat Mexi ?
(jen se ptám = neznám rušení a nikdy ho nepozoroval - ale používáme internet rádio i TV = běžně a jinak to asi nepoznám, nebo nevím jak jinak)
Taky mě ten Regulátor - tak jak je v tý bedně - připomíná více jiných Regulátorů pro ohřev vody, které jsem měl tu čest poznat - jen ne BEL.
Je to opravdu BEL ? Můžeš to vyfotit uvnitř ?
Ptám se proto, že 340V na prázdno v zimě sice BEL zvládne, ale většina ostatních už ne.
V zimě - za ideálních podmínek - to umí udělat na panelech i 360V-370V a to je pro některé již za hranicí.
Ale třeba se jen stal nějaký překlep, rozdíl mezi pracovním napětí a napětí na prázdno nebývá zas až tak velký - nebo alespoň já tady mám 5 různých panelů a je to k sobě vždy blíž, než píšeš Ty...
Poslední věc je měření D69 na obrázku zabudované do deklu - je upravené ? Pokud ano můžeš ho vyfotit po otevření ze spodu ? Díky
Kabel cca 25m prodlužovák (3 x 1,5mm2), skrz celou půdu a zpět dolů do patra na oleják - měl bych takovou rušičku poznat Mexi ?
(jen se ptám = neznám rušení a nikdy ho nepozoroval - ale používáme internet rádio i TV = běžně a jinak to asi nepoznám, nebo nevím jak jinak)
Taky mě ten Regulátor - tak jak je v tý bedně - připomíná více jiných Regulátorů pro ohřev vody, které jsem měl tu čest poznat - jen ne BEL.
Je to opravdu BEL ? Můžeš to vyfotit uvnitř ?
Ptám se proto, že 340V na prázdno v zimě sice BEL zvládne, ale většina ostatních už ne.
V zimě - za ideálních podmínek - to umí udělat na panelech i 360V-370V a to je pro některé již za hranicí.
Ale třeba se jen stal nějaký překlep, rozdíl mezi pracovním napětí a napětí na prázdno nebývá zas až tak velký - nebo alespoň já tady mám 5 různých panelů a je to k sobě vždy blíž, než píšeš Ty...
Poslední věc je měření D69 na obrázku zabudované do deklu - je upravené ? Pokud ano můžeš ho vyfotit po otevření ze spodu ? Díky
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- romanf
- Reputace:38
- Lokalita: BA-SC
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: on grid
blbá otázka: nebolo by istejšie ťahať tých 35m DC z panelov a menič dať až do baráku? koľko by bol rozdiel v cene káblov?
- stano22
- Reputace:59
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Hrubka vodica by mala byt adekvatna max. prudu, ktory nim moze pretekat. Takze zalezi od konfiguracie. Ak mas na paneloch pri zatazi napr. 260VDC a za menicom pre bojler 240VAC, max. prud bude takmer totozny a tym padom pre obe varianty staci rovnaky prierez vodica. Druha vec uz je, ze pokial na ceste k menicu z akychkolvek pricin nastane skrat, tak obluk "nezhasne" tak, ako pri AC.
Edit: Inak tiez to nevidim s tym rusenim tak dramaticky. Od BELu po bojler mam CYKY 1,5 asi 20m a nijake rusenie som na ziadnom prijimaci nezachytil. Mozno je to tym, ze to je v inej casti stavby pod zelezobetonovou dekou? Taktiez mam o par domov kamarata radioamatera, aj sme sa o tom bavili a tiez neeviduje rozdiel v prijmovych podmienkach ci BEL doma zapnem alebo odstavim. (Aj tak pri tom koniec koncov ale ti ludia sedia len vecer a v noci
)
Edit: Inak tiez to nevidim s tym rusenim tak dramaticky. Od BELu po bojler mam CYKY 1,5 asi 20m a nijake rusenie som na ziadnom prijimaci nezachytil. Mozno je to tym, ze to je v inej casti stavby pod zelezobetonovou dekou? Taktiez mam o par domov kamarata radioamatera, aj sme sa o tom bavili a tiez neeviduje rozdiel v prijmovych podmienkach ci BEL doma zapnem alebo odstavim. (Aj tak pri tom koniec koncov ale ti ludia sedia len vecer a v noci
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
- jova
- Reputace:35
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Nejsem odborník na rušení a možná se i mýlím, ale někde jsem tuším četl, že BEL má to buzení spínacích tranzistorů “měkčí“, aby nebyly tak strmé náběžné hrany a nerušil. Bohužel, se díky tomu víc hřeje než ostatní.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:969
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Nicmene na ruseni poukazuje i sam vyrobce a v ruznych textech se pise o nejkratsim moznem vedeni k bojleru.
Ale to se pak dostavame k tomu, ze se barakem musi tahnout vic jak 120V DC, coz by se nemelo (bacha Mexi na tlak), to by melo koncit hned za vstupem do baraku na tech odpinacich a druhych prepetovkach.
Ale to se pak dostavame k tomu, ze se barakem musi tahnout vic jak 120V DC, coz by se nemelo (bacha Mexi na tlak), to by melo koncit hned za vstupem do baraku na tech odpinacich a druhych prepetovkach.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
K tomu rušeni:
Já rozhodně nejsem žádný normožrout. Naopak mám z norem fobii a jejich čtení mě přivádí do ordinace kardiovaskulárního lékaře.
Generovat rušení mi připadá podobné jako kolem sebe rozhazovat odpadky nebo aspoň smrdět z komína tím, že budu pálit pneumatiky.
Někomu to nemusí vadit, ale dobře to (podle mě) není.
Jak už zde psal Jova, tak třeba autor Belu (pan Budínský) je skvělý návrhář, proto na to ve svém regulátoru myslel a snažil se to aspoň omezit.
Naproti tomu třeba autor regulátoru Sapro byl spíš moderní "digitální" člověk a ne elektrotechnik, a tak na tohle nemyslel.
Jak už jsem psal, čím hranatější signál, tím víc harmonických.
Čistě teoreticky dokonalý obdélník má nekonečný počet harmonických a tedy neomezeně široké spektrum.
Platí, že čím hranatější signál, tím nižší ztráty a tedy vyšší účinnost.
No a bohužel tedy naopak kulatý signál sice ruší málo, ale má nižší účinnost (pokud na to není speciálně konstruován, což lze, ale už to není tak jednoduché a levné).
Že to rušení nepoznáš na nějakém rádiu neznamená, že tam není. Jen může být jinde, než kde to tomu rádiu vadí.
U digitálního přenosu (není-li na hranici citlivosti) to nepoznáš vůbec. Ten buď jede dobře, nebo nejede vůbec.
Může být, že to v okolí nikomu vadit nebude.
Nebo třeba bude a poštve na tebe ČTÚ (na Slovensku asi nějaké STÚ).
Ti to umí změřit dobře a taky umí vystavit mastnou pokutu. Ale nemusí se to stát a třeba to fakt nikomu nebude vadit.
Jedna historka z natáčení:
Dělal jsem dřív pro jednu firmu, která ve velkém prodávala frekvenční měniče.
Dodala taky měniče na nějakou farmu, kde kromě krav měli taky bioplynovou stanici. Ty měniče řídily míchání těch sraček.
Měniče jsou v jiném baráku, připojené delším drátem (v tom vlastním reaktoru jsou hnusné podmínky, tam měniče nemůžou být).
Krávy mají na uchu visačku s RFID chipem. Když se samy vrací z pastvy, procházejí turniketem, který je podle toho chipu pouští do různých částí kravina.
Je to důležité, protože některé jsou třeba léčené antibiotiky, a tak se musí dojit jinde a mlíko se buď vylívá, nebo se může spotřebovat jen pro zvířata (podle toho, jak jsou léčené).
No a instalatéři těch pohonů nedbali na doporučení toho prodejce (pro kterého jsem dělal a pak ten průser řešil) a natáhli to dlouhým nestíněným vedením. Frekvenční měnič taky dává na výstupu hranatý signál, i když díky indukčnosti motoru to tady není tak zlé jako u těch bojlerů.
Když zapli míchání sraček na nějaký výkon, tak došlo k interferenci toho rušení s těmi RFID čtečkami. A turniket pustil i krávy, které pustit nesměl.
Zrádné bylo, že to nebylo pořád, ale podle zátěže a otáček té míchačky. Proto na to nepřišli hned při instalaci.
A co čert nechtěl, tak se to stalo zrovna když tam šla nějaká kráva, která byla pod antibiotiky a nesměla se dostat do normální dojičky.
A navíc si toho nějaký poctivý a aktivní člověk všiml, a byl těžký průser. Znamenalo to zlikvidovat celou cisternu mlíka, protože jinak za to jsou likvidační pokuty (což je asi správné).
A to ještě zlikvidovat potichu, protože se dalo předpokládat, že se to stalo i jindy, jen tam nebyl zrovna nějaký ten aktivní a poctivý člověk.
Já rozhodně nejsem žádný normožrout. Naopak mám z norem fobii a jejich čtení mě přivádí do ordinace kardiovaskulárního lékaře.
Generovat rušení mi připadá podobné jako kolem sebe rozhazovat odpadky nebo aspoň smrdět z komína tím, že budu pálit pneumatiky.
Někomu to nemusí vadit, ale dobře to (podle mě) není.
Jak už zde psal Jova, tak třeba autor Belu (pan Budínský) je skvělý návrhář, proto na to ve svém regulátoru myslel a snažil se to aspoň omezit.
Naproti tomu třeba autor regulátoru Sapro byl spíš moderní "digitální" člověk a ne elektrotechnik, a tak na tohle nemyslel.
Jak už jsem psal, čím hranatější signál, tím víc harmonických.
Čistě teoreticky dokonalý obdélník má nekonečný počet harmonických a tedy neomezeně široké spektrum.
Platí, že čím hranatější signál, tím nižší ztráty a tedy vyšší účinnost.
No a bohužel tedy naopak kulatý signál sice ruší málo, ale má nižší účinnost (pokud na to není speciálně konstruován, což lze, ale už to není tak jednoduché a levné).
Že to rušení nepoznáš na nějakém rádiu neznamená, že tam není. Jen může být jinde, než kde to tomu rádiu vadí.
U digitálního přenosu (není-li na hranici citlivosti) to nepoznáš vůbec. Ten buď jede dobře, nebo nejede vůbec.
Může být, že to v okolí nikomu vadit nebude.
Nebo třeba bude a poštve na tebe ČTÚ (na Slovensku asi nějaké STÚ).
Ti to umí změřit dobře a taky umí vystavit mastnou pokutu. Ale nemusí se to stát a třeba to fakt nikomu nebude vadit.
Jedna historka z natáčení:
Dělal jsem dřív pro jednu firmu, která ve velkém prodávala frekvenční měniče.
Dodala taky měniče na nějakou farmu, kde kromě krav měli taky bioplynovou stanici. Ty měniče řídily míchání těch sraček.
Měniče jsou v jiném baráku, připojené delším drátem (v tom vlastním reaktoru jsou hnusné podmínky, tam měniče nemůžou být).
Krávy mají na uchu visačku s RFID chipem. Když se samy vrací z pastvy, procházejí turniketem, který je podle toho chipu pouští do různých částí kravina.
Je to důležité, protože některé jsou třeba léčené antibiotiky, a tak se musí dojit jinde a mlíko se buď vylívá, nebo se může spotřebovat jen pro zvířata (podle toho, jak jsou léčené).
No a instalatéři těch pohonů nedbali na doporučení toho prodejce (pro kterého jsem dělal a pak ten průser řešil) a natáhli to dlouhým nestíněným vedením. Frekvenční měnič taky dává na výstupu hranatý signál, i když díky indukčnosti motoru to tady není tak zlé jako u těch bojlerů.
Když zapli míchání sraček na nějaký výkon, tak došlo k interferenci toho rušení s těmi RFID čtečkami. A turniket pustil i krávy, které pustit nesměl.
Zrádné bylo, že to nebylo pořád, ale podle zátěže a otáček té míchačky. Proto na to nepřišli hned při instalaci.
A co čert nechtěl, tak se to stalo zrovna když tam šla nějaká kráva, která byla pod antibiotiky a nesměla se dostat do normální dojičky.
A navíc si toho nějaký poctivý a aktivní člověk všiml, a byl těžký průser. Znamenalo to zlikvidovat celou cisternu mlíka, protože jinak za to jsou likvidační pokuty (což je asi správné).
A to ještě zlikvidovat potichu, protože se dalo předpokládat, že se to stalo i jindy, jen tam nebyl zrovna nějaký ten aktivní a poctivý člověk.
- jedendvatri
Mex
Nemam problem tam dat aj tieneny kabel ,ak mi poradis aky , respektive oznacenie , (neorientujem sa v tejto oblasti),ak to ma pomoct veci.
Aj odpinac valcovych poistiek tam mozem dat , rovno pred istic? Kolko 25A?
Prepetovka ma oznacenie T2 ,musim mat oznacenie T1+T2?
JirkaE
Podla autora je to vytuningovany Bel ,vacsi chladic ,ventilator, ... , mal by v spicke zvladat max.390V,prikladam foto.
Panely su Munchen MSMD450M6-72 450 , tak snad som to vycital spravne
Ak som spravne pochopil ,tak pri plechovej streche nema vyznam riesit odstupove vzdialenosti od bleskozvodu alebo krizenie ?
Pod garazou mam malu betonovu pivnicu ,kde chcem umiestnit menic , ak sa nieco pokazi a zacne to horiet ,tak preferujem tuto malu betonovu miestnost ,v horsom pripade garaz ako dom. Preto som volil dlhu trasu od menica k bojleru aj ,ked to nieje idealne.
Nemam problem tam dat aj tieneny kabel ,ak mi poradis aky , respektive oznacenie , (neorientujem sa v tejto oblasti),ak to ma pomoct veci.
Aj odpinac valcovych poistiek tam mozem dat , rovno pred istic? Kolko 25A?
Prepetovka ma oznacenie T2 ,musim mat oznacenie T1+T2?
JirkaE
Podla autora je to vytuningovany Bel ,vacsi chladic ,ventilator, ... , mal by v spicke zvladat max.390V,prikladam foto.
Ak som spravne pochopil ,tak pri plechovej streche nema vyznam riesit odstupove vzdialenosti od bleskozvodu alebo krizenie ?
Pod garazou mam malu betonovu pivnicu ,kde chcem umiestnit menic , ak sa nieco pokazi a zacne to horiet ,tak preferujem tuto malu betonovu miestnost ,v horsom pripade garaz ako dom. Preto som volil dlhu trasu od menica k bojleru aj ,ked to nieje idealne.
- v600
- Reputace:17
- Lokalita: RK
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
Když jsem s tím začínal, pročetl jsem kdejaký návod a pokud si pamatuju, všude bylo uvedeno - kabel mezi měničem a boilerem co nejkratší.
Nejenže to ruší, ale prý to trápí i samotný měnič.
Když už mám tahat dlouhý kabel, přijde mi to skoro jedno, že budu raději tahat kabel solární...
Doma jsem solární pár dotáhnul až na chodbu nad dveře koupelny, tam je měnič a do boileru to mám metr a půl.
Zvažuju přebytek pouštět do děcáku (akumulačky), to bude asi 9 metrů, ale ještě jsem to nezkoušel.
Kdyby šlo o baterky... ale kvůli TUV měniči bych se hoření nebál.
Nejenže to ruší, ale prý to trápí i samotný měnič.
Když už mám tahat dlouhý kabel, přijde mi to skoro jedno, že budu raději tahat kabel solární...
Doma jsem solární pár dotáhnul až na chodbu nad dveře koupelny, tam je měnič a do boileru to mám metr a půl.
Zvažuju přebytek pouštět do děcáku (akumulačky), to bude asi 9 metrů, ale ještě jsem to nezkoušel.
Kdyby šlo o baterky... ale kvůli TUV měniči bych se hoření nebál.
15 panelů Solarmi 7000Wp (východ+západ) +3 panely Jih na zimu, EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 2x5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov (dva okruhy).
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
- Mex
Pojistkové odpínače bych tam dal klasické laciné, něco na tenhle způsob:
https://www.aliexpress.com/item/1005007591379360.html
Dal jsem odkaz na Alíka a značku EARU, ať to máš celé značkové.
Hodnotu pojistky kousek nad max. proudem panelu, takže asi 15A.
Plechová střecha funguje celá jako náhodný sběrač, tak tam si moc nějakým nekřížením nepomůžeš.
Ano, přepěťovka by měla mít označení T1+T2. Připrav se, že bude dražší než jen ty T2.
Kabel jakýkoli stíněný, jaký seženeš. Nebo třeba kovový husí krk (tak to mám já pro solární kabely).
Ale znovu: nějaké rušení nemusí nikomu vadit. Ale může.
Zrovna Bel si s tím trochu dal práci, aby to nebylo tak hrozné. Ale dokonalé to z principu nebude.
Napětí panelu - jde o kondenzátory a spínací tranzistory.
Bel používá IGBT (na rozdíl třeba od Sitona), tam s napětím nebývají problémy.
Tak půjde hlavně o napětí těch velkých kondenzátorů, které jsou na vstupu.
https://www.aliexpress.com/item/1005007591379360.html
Dal jsem odkaz na Alíka a značku EARU, ať to máš celé značkové.
Hodnotu pojistky kousek nad max. proudem panelu, takže asi 15A.
Plechová střecha funguje celá jako náhodný sběrač, tak tam si moc nějakým nekřížením nepomůžeš.
Ano, přepěťovka by měla mít označení T1+T2. Připrav se, že bude dražší než jen ty T2.
Kabel jakýkoli stíněný, jaký seženeš. Nebo třeba kovový husí krk (tak to mám já pro solární kabely).
Ale znovu: nějaké rušení nemusí nikomu vadit. Ale může.
Zrovna Bel si s tím trochu dal práci, aby to nebylo tak hrozné. Ale dokonalé to z principu nebude.
Napětí panelu - jde o kondenzátory a spínací tranzistory.
Bel používá IGBT (na rozdíl třeba od Sitona), tam s napětím nebývají problémy.
Tak půjde hlavně o napětí těch velkých kondenzátorů, které jsou na vstupu.
- stano22
Dlhu dobu som sa specializoval na radiove spoje v telco sektore. V mestach sa stavalo, ze aj v licencovanych pasmach (obvzlast 23-32GHz, davnejsie aj v 10,5GHz - toto pasmo je na SK licencovane, v CR afaik je volne) boli PtP spoje rusene inymi, nepovolenymi spojmi. Minimalne 10 krat som riesil telekomunikacny urad, vzdy prisli s nejakym specialnym autom, tvarili sa dolezito, dva dni merali ale ani raz nenasli skutocneho povodcu rusenia. Nejaky cas sa uz v tomto nepohybujem, ale pochybujem, ze nastala nejaka zasadna zmena. Tym samozrejme nikoho nenabadam k bagatelizacii alebo protipravnemu jednaniu. Len konstatujem.
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt
- Mex
Já jsem to (naštěstí) na vlastní kůži nezažil.
Ale slyšel jsem od výtahářů, jaké boje zažívají při instalací nových výtahů s frekvenčními měniči v místech, kde je v okolí nějaký aktivní radioamatér.
Ten si stěžuje, v lepším případě napřed u nich, v horším případě rovnou na ČTÚ.
A ti to prý umí zaměřit opravdu rychle a bohužel spolehlivě.
Otázkou je, jestli není nějaký zásadní rozdíl mezi detekcí širokopásmového rušení v blízkém okolí a úzkopásmového s jasně definovanou frekvencí, ale třeba hodně vzdáleného.
Ale slyšel jsem od výtahářů, jaké boje zažívají při instalací nových výtahů s frekvenčními měniči v místech, kde je v okolí nějaký aktivní radioamatér.
Ten si stěžuje, v lepším případě napřed u nich, v horším případě rovnou na ČTÚ.
A ti to prý umí zaměřit opravdu rychle a bohužel spolehlivě.
Otázkou je, jestli není nějaký zásadní rozdíl mezi detekcí širokopásmového rušení v blízkém okolí a úzkopásmového s jasně definovanou frekvencí, ale třeba hodně vzdáleného.
- JirkaE
- Reputace:324
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Vytuněný asi je, OK a napětí je v pohodě i na zimujedendvatri píše: pon bře 23, 2026 5:10 pmPodla autora je to vytuningovany Bel ,vacsi chladic ,ventilator, ... , mal by v spicke zvladat max.390V,prikladam foto.
Ten DC měřák nevypadá jako upravený asi Tě čeká později úprava, bez úpravy to spadne vždy do chyby, ale třeba vytunil autor uvnitř i to.
Průchod PLUSU skrz měření není ideální, terminály 3 a 4 jsou jen slabě proletované - propojené - stačí tenký kabel s PLUSEM pro měření a napájení displeje a podsvícení a jinak skrz to PLUS vůbec netahat.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
- jedendvatri
Mex
Treba uzemnit panely na plechovej streche?
Ako? Priamo na zvod bleskozvodu ,alebo az do zemniacej tyci?
Priemer kabla od menica k bojleru by mal byt aky na takej dlzke? Mal by som k dispozii 3x0,75 ale to bude asi velmi tenke
Priemer kabla od menica k bojleru by mal byt aky na takej dlzke? Mal by som k dispozii 3x0,75 ale to bude asi velmi tenke
- cipis
- Moderátor
Minimalne 3x2,5, min ani omylem ... Spravne by sis mel spocitat impedanci smycky, aby ti vybavil pouzity jistic na vystupu pri zkratu.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- stano22
Ja mam napr. spiralu 2,3kW takze pri 230V nastavenych na vystupe BELu je to cca 10A max, mam natiahnutu cyky 3x1,5mm, staci.
cipis: Akoze istic na vystupe BELu?
cipis: Akoze istic na vystupe BELu?
- cipis
- Moderátor
Samozrejme, musis jistit vedeni a spotrebic.
A take mit moznost to vypnout. Jak jinak to vypnes, nez jisticem na vystupu?
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mex
Snažím se držet pravidlo, že pro dlouhodobý provoz by proud neměl moc překračovat 5A/mm2. Takže pro těch cca 10A by s lehkou rezervou vyhověl 3x2.5mm2. Já osobně bych si tam dal minimálně tohle nebo ještě víc.jedendvatri píše: pon bře 23, 2026 8:51 pmMex
3x0.75mm2 je už fakt hodně tenké. 3x1.5mm2 ještě furt není nic moc, ale už to s odřenýma ušima a zavřenýma očima asi vyhoví.
Záleží i na tom, jak je kabel umístěný. Jestli se bude slušně chladit, tak to vyhoví spíš, než kdyby měl být třeba zaizolovaný v nějaké vatě nebo polystyrénu.
Je třeba si uvědomit, že to nebude chvilkový provoz, ale že tam ten proud bude hučet třeba 5 hodin v kuse.
Panely bys měl asi uzemnit na ten hromosvod. Ten předpokládám končí v zemi na nějakém zakopaném zemniči.
Takže dávat tam další tyč už je podle mě zbytečné. Pokud je teda ten stávající zemnič slušný.
Ale to píšu jenom za sebe a jenom věcně. Jak to upravuje nějaká z tisíce norem nevím a pro zachování duševního zdraví ani vědět nechci.
- stano22
Jedina funkcia toho istica bude "vypinac". Aku hodnotu by mal mat ten istic podla teba napr. pri 2,3kW spirale? 10A nestaci a 13A neodbavi ani pri skrate, pretoze taky prud bel napr. u mna nikdy neda vzhladom na vykon panelov. Cize ochranna funkcia realne ziadna.cipis píše: pon bře 23, 2026 10:03 pmSamozrejme, musis jistit vedeni a spotrebic.