FTV na ohrev TUV

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o instalaci fotovoltaiky (FTV) pro ohřev teplé užitkové vody (TUV) s důrazem na správný výběr kabeláže, umístění měniče a bezpečnostní prvky jako jističe a přepěťové ochrany. Řeší se také otázka vlivu bleskozvodů na kabeláž a možné rušení signálu. Diskuze přináší praktické rady ohledně délky kabelů, vhodnosti použitých komponent a bezpečnostních opatření pro optimální provoz systému.
jedendvatri
Reputace:0
Lokalita: BB

FTV na ohrev TUV

Nový příspěvek od jedendvatri »

Potreboval by som potvrdit par veci ohladom FTV na ohrev vody od niekoho zbehlejsieho.
Panely budu na garazi (6x450w = Voc 340V, Vmp 248V ,menovity prud 10,87A.
Menic (Bel) chcem umiestnit v garazi.
Menic ma na vystupe klasicku zasuvku AC, preto som rozmyslal pripojit ho na bojler v dome cez 35m kabel CYKY 3x2,5.
Bude kabel dostatocny?
Druha vec , pred menicom od panelov bude odpojovac , DC istice 16A a SPD 500V pri ktorom by som potreboval vediet ci moje zapojnie je v poriadku a postacujuce.
Tretia vec je samotna strecha , pultova s falcovanym plechom a obrnena bleskozvodmi po celej ploche.
Predpokladam,ze tam nebudu dostatocne vzdialenosti od panelov a kable od panelov k menicu budu pretinat bleskozvod.
Ma to vyznam riesit v tomto pripade a ako ?
Přílohy
Screenshot_20260322_212545_Facebook.jpg
Screenshot_20260322_212534_Facebook.jpg
Screenshot_20260322_212517_Facebook.jpg
Mex
Reputace:365
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: FTV na ohrev TUV

Nový příspěvek od Mex »

Poznámka k tomu dlouhému vedení k bojleru: tyhle střídače vyrábějí obdélníkový průběh napětí.
Čím je signál hranatější, tím víc obsahuje vyšších harmonických, které způsobují rušení.
Vedení 35m, které bude pravděpodobně nestíněné, to bude teda slušná rušička.
Já mám k bojleru vedení o délce 5m, ale stejně jsem tam dal stíněný kabel.

Já bych si tam dal místo toho jističe (nebo ještě k němu) pojistky.
Jistič ani pojistky nemají za normálních okolností šanci vypadnout.
Ani třeba při zkratu, protože panely prostě z fyzikální podstaty nemůžou dát vyšší proud.
Ale jsou tam proto, že kdyby náhodou přišlo nějaké přepětí třeba z blízkého úderu blesku, tak zabere přepěťovka.
A ta potřebuje, aby před ní došlo k bezpečnému odpojení vysokým proudem a asi i napětím z toho přepětí.
To pojistky zajistí. Jestli to zajistí i ten čínský DC jistič je asi otázka.
Ale je fakt, že pravděpodobnost zásahu blesku je asi mizivá. Pokud nebydlíš na nějakém exponovaném místě.

Jinak pokud nemůžeš zajistit dostatečný odstup panelů od hromosvodu (což na plechové střeše asi nezajistíš), tak by měly být ty přepěťovky třídy T1+T2.
Jestli to ta tvoje splňuje není z té fotky vidět.
Mluvím o věcné stránce věci. Jak to píšou nějaké normy neřeším, protože při zmínce o normách kolem hromosvodů a fíček se mi vždycky zvedne tlak.
JirkaE
Reputace:324
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Já vyzkoušel to rádio na rady zde - obyšejné staré VKV a DV a ani tam jsem žádné rušení nezaznamenal, pustil jsem Sapro i pak BEL.
Kabel cca 25m prodlužovák (3 x 1,5mm2), skrz celou půdu a zpět dolů do patra na oleják - měl bych takovou rušičku poznat Mexi ?
(jen se ptám = neznám rušení a nikdy ho nepozoroval - ale používáme internet rádio i TV = běžně a jinak to asi nepoznám, nebo nevím jak jinak)

Taky mě ten Regulátor - tak jak je v tý bedně - připomíná více jiných Regulátorů pro ohřev vody, které jsem měl tu čest poznat - jen ne BEL.
Je to opravdu BEL ? Můžeš to vyfotit uvnitř ?

Ptám se proto, že 340V na prázdno v zimě sice BEL zvládne, ale většina ostatních už ne.
V zimě - za ideálních podmínek - to umí udělat na panelech i 360V-370V a to je pro některé již za hranicí.
Ale třeba se jen stal nějaký překlep, rozdíl mezi pracovním napětí a napětí na prázdno nebývá zas až tak velký - nebo alespoň já tady mám 5 různých panelů a je to k sobě vždy blíž, než píšeš Ty... 😉

Poslední věc je měření D69 na obrázku zabudované do deklu - je upravené ? Pokud ano můžeš ho vyfotit po otevření ze spodu ? Díky
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
romanf
Reputace:38
Lokalita: BA-SC
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: on grid

Nový příspěvek od romanf »

blbá otázka: nebolo by istejšie ťahať tých 35m DC z panelov a menič dať až do baráku? koľko by bol rozdiel v cene káblov?
stano22
Reputace:59
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25

Nový příspěvek od stano22 »

Hrubka vodica by mala byt adekvatna max. prudu, ktory nim moze pretekat. Takze zalezi od konfiguracie. Ak mas na paneloch pri zatazi napr. 260VDC a za menicom pre bojler 240VAC, max. prud bude takmer totozny a tym padom pre obe varianty staci rovnaky prierez vodica. Druha vec uz je, ze pokial na ceste k menicu z akychkolvek pricin nastane skrat, tak obluk "nezhasne" tak, ako pri AC.

Edit: Inak tiez to nevidim s tym rusenim tak dramaticky. Od BELu po bojler mam CYKY 1,5 asi 20m a nijake rusenie som na ziadnom prijimaci nezachytil. Mozno je to tym, ze to je v inej casti stavby pod zelezobetonovou dekou? Taktiez mam o par domov kamarata radioamatera, aj sme sa o tom bavili a tiez neeviduje rozdiel v prijmovych podmienkach ci BEL doma zapnem alebo odstavim. (Aj tak pri tom koniec koncov ale ti ludia sedia len vecer a v noci :) )
4x EASUN MPPT 6048, 2x MP2 5kVA paralel, 16x 280Ah + 16x 230Ah LFP, 2x JKBMS, BEL do vody, Junctek shunt