Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem fotovoltaické elektrárny (FVE), plánuje její rozšíření o další panely a větší úložiště energie. Diskutuje o využití Victron měničů a Cerbo pro lepší přehled o výrobě a spotřebě, a hledá rady ohledně nabíjení baterií ze sítě a optimalizace ohřevu vody přímo z DC. Fórum nabízí cenné tipy a kritiku od zkušených uživatelů, kteří pomáhají Jirkovi vylepšit jeho systém a řešit technické detaily.
- JirkaE
- Reputace: 303
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jirkova FVE
Tady funguje nabíjení bez auta, mohu jen v aplikaci pro auto nastavit to maximum a pak se to samo přestane nabíjet a čeká (ideálně třeba těch 80%)Franta2776 píše: úte bře 03, 2026 8:13 amVečer se nabijeni samo uspí a ráno samo spustí a reguluje.Co jsem četl na Face, tak nĕkterý auta prý i Tesla to neumožñuje.Każdé nabijeni se prý musi ručnĕ potvrdit.
BMW funguje bez problémů.O nic se nestarám.Tak ať nejsi zklamaný.
ALE - NESMÍ se vypnout - ve stylu ON-OFF - pak to hodí na autě chybu (jako třeba dnes, když se odpojili měniče)
Pokud to vypne auto (třeba na těch 80%) je vše OK.
Pokud jde jen snížit výkon nabíjení - při poklesu SOC - třeba jen nepatrně - ale něco tam jde (třeba 1A) tak to auto nevyhodnotí jako chybu.
Ráno už pak klasika, pokud je připojená nabíječka (nebo i když není - je tam ta volba) tak pustit ohřev max. 15min před odjezdem a tam je pak i ta volba - pouze při zapnuté nabíječce nebo kdykoliv - ale pouze za předpokladu - že se předtím vypnulo nabíjení ze strany auta - třeba na těch 80% nebo tam stále něco málo jde.
Pokud se vypnula jako dnes - auto zůstane v chybovém hlášení a dokud to nevytáhnu - nepustí se znova ani nabíjení.
FRANTO prosím Tě - jaké tam jsou možnosti u toho Victron Wallbox - co vše jde nastavit - kromě rozmezí SOC ?
Zatím nejdelší čidla sem našel 15m - ale to je pořád málo a bojím se to bastlovat - že se tím změní odpor, nebo rušení - ale stejně pak ten ohřev bude fungovat jinak a honit už budu vodu - tedy některé wifi čidla zmizí i sama tím vývojem
Nádherné počasí - opět - už to tam valí zpátky
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test
-
Franta2776
- Reputace: 541
Všechno so píšu se nastavuje ve wallboxu a cerbu. Ne v autě. V autě mám nastaveno pouze nabíjení AC bez omezení.Všechno si vykomunikuje a nastavuje cerbo s wallboxem a autem.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace: 303
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Díky Franto.
Aha, tak já krom SOC v autě nemohu nastavit nic - jen změnit pravidla pro konkrétní adresu - že třeba doma to muže jít do 100% a jinde jen na 80% a jestli je to AC 2kW nebo nabíječka a DC 50kW - tam nejde nastavovat nic
tak to může být problém.
A jde na wallbox jen snížit výkon třeba u nižšího SOC ? a pak zas zvýšit ? A jaké je minimum - které jde na CERBO / Wallbox nastavit ?
Aha, tak já krom SOC v autě nemohu nastavit nic - jen změnit pravidla pro konkrétní adresu - že třeba doma to muže jít do 100% a jinde jen na 80% a jestli je to AC 2kW nebo nabíječka a DC 50kW - tam nejde nastavovat nic
A jde na wallbox jen snížit výkon třeba u nižšího SOC ? a pak zas zvýšit ? A jaké je minimum - které jde na CERBO / Wallbox nastavit ?
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
-
Franta2776
- Reputace: 541
U wallboxu můžeš nastavit proud do 32A je to stejné pro 1f i 3f. Výkon se Ti sníží automaticky podle výroby co teče přes shunt do baterek. Mě si auto pamatuje max proud podle polohy auta. Minimum je dáno minimeme auta, to musíš ve wallboxu nastavit já mám 6A.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100