A zase ten dojezd

Souhrn tématu

Fórum se věnuje problematice dojezdu elektromobilů a vysokých cen nabíjení na veřejných stanicích. Uživatelé diskutují, že většina majitelů elektroaut nabíjí převážně doma, kde je cena výrazně nižší, a kritizují cenovou politiku provozovatelů nabíječek. Zároveň se řeší, že bez vlastní fotovoltaiky nebo možnosti domácího nabíjení je provoz elektromobilu ekonomicky nevýhodný a dojezd zůstává klíčovou překážkou pro širší rozšíření.
Franta2776
Reputace:650

Re: A zase ten dojezd

Nový příspěvek od Franta2776 »

unicast píše: sob srp 29, 2026 6:36 pm
Jen podotknu, že v litru benzínu je asi 9 kWh energie, při tepelné účinnosti některých motorů s Atkinsonovým cyklem až 38.5 % jsme na 3.465 kWh z jednoho litru benzínu, tím jsme se při ceně 39.90 Kč/litr dostali na 11.52 Kč/kWh i s nehoráznou spotřební daní (a DPH ze spotřební daně). U nafty to vyjde ještě o něco málo lépe, u LPG pak výrazně lépe. Opominu, že k tomu dostanu v zimě spoustu tepla k vyhřátí kabiny v ceně.

Všichni si stěžují na ceny pohonných hmot, ale ceny elektřiny u nabíječek jsou cestou z deště přímo pod okap.
Já mam letos 93% nabíjení doma tak je mi cena na DC nabiječkach celkem jedno:))Tak to má většina majitelů BEV
Screenshot_20260830_071722_My BMW.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace:408
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: ned srp 30, 2026 7:20 am
unicast píše: sob srp 29, 2026 6:36 pm
Jen podotknu, že v litru benzínu je asi 9 kWh energie, při tepelné účinnosti některých motorů s Atkinsonovým cyklem až 38.5 % jsme na 3.465 kWh z jednoho litru benzínu, tím jsme se při ceně 39.90 Kč/litr dostali na 11.52 Kč/kWh i s nehoráznou spotřební daní (a DPH ze spotřební daně). U nafty to vyjde ještě o něco málo lépe, u LPG pak výrazně lépe. Opominu, že k tomu dostanu v zimě spoustu tepla k vyhřátí kabiny v ceně.

Všichni si stěžují na ceny pohonných hmot, ale ceny elektřiny u nabíječek jsou cestou z deště přímo pod okap.
Já mam letos 93% nabíjení doma tak je mi cena na DC nabiječkach celkem jedno:))Tak to má většina majitelů BEV
ANO - věta Unicasta byla totiž ta věta českých skeptiků - a obecný pohled české veřejnosti - a nasleduje asi 1000 důvodů - proč se to vlastně nevyplatí

Unicast - není to myšlené zle - ani jako útok na Tebe - ALE to co si napsal neplatí jen v ČR ale po celé EU.

I v DE je energie u veřejných stojanů 2x - 3x dražší než doma.

A napsalo to zde již více lidí = pokud NEMÁM FV - nemůžu být na spotu - a mohu nabíjet jen večer - nabíječka dole pod panelákem a podobně je scifi a musím spolehat jen na veřejné nabíječky - E-AUTO SE VŮBEC NEVYPLATÍ A DÍKY SVÉ POŘIZOVACÍ CENĚ JE TOTÁLNÍ EKONOMICKÝ NESMYSL a prodělek ve všech směrech
(i ta pomoc přírodě je těžce zavádějící vzhledem k výrobním a následným procesům likvidace odpadů a zbytků atd)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
unicast
Reputace:550
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od unicast »

Já přece nekritizuji elektroauta, já kritizuji cenovou politiku nabíječek. Ale na to je jednoduchá odpověď -- kdybyste jim vy všichni majitelé elektroaut takové nesmyslné ceny odmítli platit, museli by s cenou jít dolů. Provozovatelé nabíječek samozřejmě zainvestovali, protože očekávají výrazně kratší návratnost a lepší ziskovost než je na finančních trzích obvyklé (investice, kterou učinili, byla z jejich pohledu nejlepší možnou), ale co mne překvapuje, kolik lidí jim to akceptuje a ochotně platí. Ale to vidím skoro všude. Pokud by všichni zítra přestali chodit na oběd do hospody na menu za 200, tak by za tři dny byla menu za 150... Většina je bohužel pohodlná.