A zase ten dojezd

Souhrn tématu

Fórum se věnuje problematice dojezdu elektromobilů a nákladům na nabíjení, především rozdílům mezi domácím a veřejným nabíjením. Uživatelé diskutují o vysokých cenách na veřejných nabíječkách, ekonomické nevýhodnosti elektromobilů bez vlastní fotovoltaiky a srovnávají komfort a náklady s tradičními benzínovými vozy. Zmiňují také technické a ekonomické aspekty, které ovlivňují celkovou efektivitu a smysluplnost provozu BEV v současné době.
Franta2776
Reputace:650

Re: A zase ten dojezd

Nový příspěvek od Franta2776 »

unicast píše: sob srp 29, 2026 6:36 pm
Jen podotknu, že v litru benzínu je asi 9 kWh energie, při tepelné účinnosti některých motorů s Atkinsonovým cyklem až 38.5 % jsme na 3.465 kWh z jednoho litru benzínu, tím jsme se při ceně 39.90 Kč/litr dostali na 11.52 Kč/kWh i s nehoráznou spotřební daní (a DPH ze spotřební daně). U nafty to vyjde ještě o něco málo lépe, u LPG pak výrazně lépe. Opominu, že k tomu dostanu v zimě spoustu tepla k vyhřátí kabiny v ceně.

Všichni si stěžují na ceny pohonných hmot, ale ceny elektřiny u nabíječek jsou cestou z deště přímo pod okap.
Já mam letos 93% nabíjení doma tak je mi cena na DC nabiječkach celkem jedno:))Tak to má většina majitelů BEV
Screenshot_20260830_071722_My BMW.jpg
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
JirkaE
Reputace:408
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: A zase ten dojezd

Nový příspěvek od JirkaE »

Franta2776 píše: ned srp 30, 2026 7:20 am
unicast píše: sob srp 29, 2026 6:36 pm
Jen podotknu, že v litru benzínu je asi 9 kWh energie, při tepelné účinnosti některých motorů s Atkinsonovým cyklem až 38.5 % jsme na 3.465 kWh z jednoho litru benzínu, tím jsme se při ceně 39.90 Kč/litr dostali na 11.52 Kč/kWh i s nehoráznou spotřební daní (a DPH ze spotřební daně). U nafty to vyjde ještě o něco málo lépe, u LPG pak výrazně lépe. Opominu, že k tomu dostanu v zimě spoustu tepla k vyhřátí kabiny v ceně.

Všichni si stěžují na ceny pohonných hmot, ale ceny elektřiny u nabíječek jsou cestou z deště přímo pod okap.
Já mam letos 93% nabíjení doma tak je mi cena na DC nabiječkach celkem jedno:))Tak to má většina majitelů BEV
ANO - věta Unicasta byla totiž ta věta českých skeptiků - a obecný pohled české veřejnosti - a nasleduje asi 1000 důvodů - proč se to vlastně nevyplatí

Unicast - není to myšlené zle - ani jako útok na Tebe - ALE to co si napsal neplatí jen v ČR ale po celé EU.

I v DE je energie u veřejných stojanů 2x - 3x dražší než doma.

A napsalo to zde již více lidí = pokud NEMÁM FV - nemůžu být na spotu - a mohu nabíjet jen večer - nabíječka dole pod panelákem a podobně je scifi a musím spolehat jen na veřejné nabíječky - E-AUTO SE VŮBEC NEVYPLATÍ A DÍKY SVÉ POŘIZOVACÍ CENĚ JE TOTÁLNÍ EKONOMICKÝ NESMYSL a prodělek ve všech směrech
(i ta pomoc přírodě je těžce zavádějící vzhledem k výrobním a následným procesům likvidace odpadů a zbytků atd)
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D :

DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)