Ovládací vodič HDO - FVE

Souhrn tématu

Diskuze řeší, zda je nutné označit ovládací vodič HDO pro fotovoltaickou elektrárnu (FVE) do 10 kW před UTP kabely. Uživatel má elektroměrový rozvaděč 2T+FVE a přivedený CYKY 5x1,5 pro ovládací vodiče, přičemž některé vodiče nejsou označené. Hledá radu, zda je potřeba rozplombovat rozvaděč a vodiče označit, nebo zda technik ČEZu může vodiče zapojit i bez označení díky průhledné svorkovnici.
OndraT
Reputace:0
Lokalita: Kamenice

Ovládací vodič HDO - FVE

Nový příspěvek od OndraT »

Je nutné mít před UTP označený ovládací vodič FVE (do 10kW) ? Zapomněli jsme jej označit...

O co jde, mám elektroměrový rozvaděč ve verzi 2T+FVE a současně přivedený CYKY 5x1,5 pro ovládací vodiče. Jeden pár (hnědý a modrý) teď spíná d57. K ovládání FVE mi "zbývají" černý a šedý, které ale bohužel nemám označeny. Musím před UTP provést označení jednoho z nich vyčleněného pro FVE?
Musím požádat o rozplombování, vodič označit nebo to technik ČEZu zapojí i bez označení (svorkovnice je průhledná takže pak poznáme jestli použil hnědý nebo černý)?

Co s tím?

Díky
cipis
Moderátor
Reputace:1039
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ovládací vodič HDO - FVE

Nový příspěvek od cipis »

A to tam nebudeš, když tam bude ten technik? Až to on rozdělá, tak mu prostě řekneš, ať to poznačí, že to "asi upadlo".
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
PetrDubi
Reputace:337
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ovládací vodič HDO - FVE

Nový příspěvek od PetrDubi »

V připojovacích podmínkách ČEZu je přímo napsané, že vodiče v rozvaděči musí být označené a i jak, takže pokud budou mít vodiče správně označení, tak to zapojí a bude a pokud tam to označení nebude, tak odejde a do protokolu zapíše, že rozvaděč neodpovídá připojovacím podmínkám.
Takže je celá situace naprosto jednoduchá - označit podle připojovacích podmínek a tím je to vyřešené..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4