Malá hybridní FVE

Souhrn tématu

Uživatel řeší napájení kamerového systému na chatě pomocí malé hybridní FVE s 4 solárními panely a 200Ah LiFePo4 baterií. Má problém s neefektivním střídačem CARSPA MKS1000, který i při dostatku solární energie odebírá proud ze sítě. Hledá zkušenosti a doporučení na lepší střídač, který by správně prioritizoval zdroje energie a umožnil online monitoring. Diskuze nabízí rady ohledně nastavení systému a výměny měniče za spolehlivější řešení.
Pmds
Reputace:0
Lokalita: Sokolov
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 1140
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od Pmds »

Zdravím.
Na chatě mám kamerový systém, který baští cca 100W 24/7. Napadlo mě, že bych ho mohl krmit jen za pomoci FVE. Na střeše mám 4 panely po 285 Wp. Jako baterii jsem koupil 200Ah LiFePo4 baterii s napětím 12V. Se střídačem jsem ovšem narazil. Teď tam mám asi to nejlevnější co jde u nás koupit (teď už vím, že to byla blbost) - CARSPA MKS1000 s MPPT. Co mě na tom trápí je fakt, že i když mám nastavenou prioritu Sun/battery/unity a nabíjení baterie pouze z panelů, tak mi nonstop i při výkonu solárů přes 300W teče ze sítě kolem 60W.
A teď mám dva dotazy:
1) Nenajde se zde někdo, kdo by s tímhle měl nějakou zkušenost a popřipadě mi poradil jak by se to dalo vyřešit?
2) Nebylo by lepší vyměnit střídač a pokud ano, můžete mi nějaký doporučit? Mělo by to pracovat v režimu, že pokud bude dostatek energie z panelů, tak by měl kromě spotřeby dobíjet baterii, když dojde energie z panelů, tak by měl přepnout na baterii a nakonec když dojde baterie, tak přepnout na síť. Ještě bych asi ocenil i možnost monitorování online přes net.

Děkuji moc a prosím o pochopení blbce, který to zkoušel sám.
cipis
Moderátor
Reputace:1030
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Re: Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od cipis »

Treba multiplus s nastavenim ignore ac in pri urcitem rozmezi napeti/soc baterie, k tomu prislusny.mppt.regl. Asi radsi i shunt, at mas presnejsi udaje o stavu baterie. A nastavit dost konzervativne, sice samozrejme chces, aby to jelo primarne z fve, ale zase chces mit rezervu na vyladek DS, kdyz je to kamerovka. Tak treba si nastavit, aby se to prepinalo na DS pro 50% a zpatky pro 60 apod.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Reputace:990
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Re: Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od rva »

Asi bych se zamyslel, jestli je potřeba měnič a jestli by nešlo napájet kamerový systém rovnou z baterie. Měnič má totiž dost velkou spotřebu.