Malá hybridní FVE

Souhrn tématu

Uživatel řeší napájení kamerového systému na chatě pomocí malé hybridní FVE s 4 solárními panely a 200Ah LiFePo4 baterií. Problémem je nevhodný střídač CARSPA MKS1000, který odebírá energii ze sítě i při dostatku solární výroby. Fórum nabízí rady ohledně nastavení, doporučení vhodnějšího střídače (například Victron) a možnosti online monitoringu. Diskuze také zmiňuje spotřebu měniče a možnosti přímého napájení z baterie.
Pmds
Reputace:0
Lokalita: Sokolov
Systémové napětí: 12V
Výkon panelů [Wp]: 1140
Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od Pmds »

Zdravím.
Na chatě mám kamerový systém, který baští cca 100W 24/7. Napadlo mě, že bych ho mohl krmit jen za pomoci FVE. Na střeše mám 4 panely po 285 Wp. Jako baterii jsem koupil 200Ah LiFePo4 baterii s napětím 12V. Se střídačem jsem ovšem narazil. Teď tam mám asi to nejlevnější co jde u nás koupit (teď už vím, že to byla blbost) - CARSPA MKS1000 s MPPT. Co mě na tom trápí je fakt, že i když mám nastavenou prioritu Sun/battery/unity a nabíjení baterie pouze z panelů, tak mi nonstop i při výkonu solárů přes 300W teče ze sítě kolem 60W.
A teď mám dva dotazy:
1) Nenajde se zde někdo, kdo by s tímhle měl nějakou zkušenost a popřipadě mi poradil jak by se to dalo vyřešit?
2) Nebylo by lepší vyměnit střídač a pokud ano, můžete mi nějaký doporučit? Mělo by to pracovat v režimu, že pokud bude dostatek energie z panelů, tak by měl kromě spotřeby dobíjet baterii, když dojde energie z panelů, tak by měl přepnout na baterii a nakonec když dojde baterie, tak přepnout na síť. Ještě bych asi ocenil i možnost monitorování online přes net.

Děkuji moc a prosím o pochopení blbce, který to zkoušel sám.
cipis
Moderátor
Reputace:1030
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Re: Malá hybridní FVE

Nový příspěvek od cipis »

Treba multiplus s nastavenim ignore ac in pri urcitem rozmezi napeti/soc baterie, k tomu prislusny.mppt.regl. Asi radsi i shunt, at mas presnejsi udaje o stavu baterie. A nastavit dost konzervativne, sice samozrejme chces, aby to jelo primarne z fve, ale zase chces mit rezervu na vyladek DS, kdyz je to kamerovka. Tak treba si nastavit, aby se to prepinalo na DS pro 50% a zpatky pro 60 apod.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
rva
Reputace:990
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62

Nový příspěvek od rva »

Asi bych se zamyslel, jestli je potřeba měnič a jestli by nešlo napájet kamerový systém rovnou z baterie. Měnič má totiž dost velkou spotřebu.
gupa
Reputace:186
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Pmds píše: čtv srp 06, 2026 4:37 pm

1) Nenajde se zde někdo, kdo by s tímhle měl nějakou zkušenost a popřipadě mi poradil jak by se to dalo vyřešit?

🔮Stačí opsat nastavené parametry a dát je sem.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.
Pmds

Nový příspěvek od Pmds »

Mé nastavení (první číslo je položka v menu/nastavená hodnota):
01 - SbU
02 - 20A
03 - UPS
05 - USE
06 - Lrd
07 - trd
09 - 50 Hz
10 - 230V
11 - Uti 10A
12 - 11,5V
13 - 13,8V
14 - dI5(nebo to je S) 20A
16 - OSO
18 - bOF
19 - rEP
20 - LOn
22 - AOF
23 - bYd
25 - Fd5 (nebo to je S)
26 - Cu 14.1V
27 - FLu 13,5V
29 - COu 11,0V
30 - Cd5 (nebo to je S)
31 - Eu 14,6V
33 - 60
34 - 120
35 - 30d
36 - Ad5 (nebo to je S)

“5” nebo “S” na tom displeji vypadá úplně stejně
Pmds

Nový příspěvek od Pmds »

rva píše: čtv srp 06, 2026 5:49 pm
Asi bych se zamyslel, jestli je potřeba měnič a jestli by nešlo napájet kamerový systém rovnou z baterie. Měnič má totiž dost velkou spotřebu.
To si nedokážu představit jak by to mohlo fungovat tak jak potřebuji. Ale i tak díky.
Naposledy upravil(a) Pmds dne čtv srp 06, 2026 7:14 pm, celkem upraveno 1 x.
Pmds

Nový příspěvek od Pmds »

cipis píše: čtv srp 06, 2026 4:52 pm
Treba multiplus s nastavenim ignore ac in pri urcitem rozmezi napeti/soc baterie, k tomu prislusny.mppt.regl. Asi radsi i shunt, at mas presnejsi udaje o stavu baterie. A nastavit dost konzervativne, sice samozrejme chces, aby to jelo primarne z fve, ale zase chces mit rezervu na vyladek DS, kdyz je to kamerovka. Tak treba si nastavit, aby se to prepinalo na DS pro 50% a zpatky pro 60 apod.
Na řešení Victron jsem dnes také koukal a pokud se nepodaří něco vymyslet s tím co mám, tak to tím skončí. Jen mě spousta lidí varovalo, že nastavit Victron není jen tak jednoduché a asi oprávněně z toho mám obavy. Díky.
Kajap
Reputace:4
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

Pmds píše: čtv srp 06, 2026 4:37 pm
Zdravím.
Na chatě mám kamerový systém, který baští cca 100W 24/7. Napadlo mě, že bych ho mohl krmit jen za pomoci FVE. Na střeše mám 4 panely po 285 Wp. Jako baterii jsem koupil 200Ah LiFePo4 baterii s napětím 12V. Se střídačem jsem ovšem narazil. Teď tam mám asi to nejlevnější co jde u nás koupit (teď už vím, že to byla blbost) - CARSPA MKS1000 s MPPT. Co mě na tom trápí je fakt, že i když mám nastavenou prioritu Sun/battery/unity a nabíjení baterie pouze z panelů, tak mi nonstop i při výkonu solárů přes 300W teče ze sítě kolem 60W.
A teď mám dva dotazy:
2) Nebylo by lepší vyměnit střídač a pokud ano, můžete mi nějaký doporučit? Mělo by to pracovat v režimu, že pokud bude dostatek energie z panelů, tak by měl kromě spotřeby dobíjet baterii, když dojde energie z panelů, tak by měl přepnout na baterii a nakonec když dojde baterie, tak přepnout na síť. Ještě bych asi ocenil i možnost monitorování online přes net.

Píšou: Vlastní spotřeba (režie) je 2 W.

Pro srovnání pár dalších parametrů z listu: účinnost 98 % (MPPT) / 94 % (invertor), udržovací napětí 13,5 V, max. nabíjecí proud ze sítě 40 A.

Jak to myslíš nonstop 60 W ze sítě? I když je baterie 100% dobitá? Nebo jen když se baterie dobíjí plus ještě potřebuješ napájet 100 W do zátěže?

Pokud bys chtěl nějak sofistikované poladit jakože primárně má jít z FVP 100% do spotřeby a až zbytek na dobíjení baterie, tak to by možno musel umět ten software a je to dotaz na výrobce pokud existuje nějaký kontakt?

Mě to teda přijde jako default chování tak nevím proč by to mělo přijít dostatečným slunečním svitu brát něco ze sítě, leda že by tam byla nějaká priorita nabít baterky do určité hodiny nebo kvůli balancování?