Modrásek
Souhrn tématu
Uživatelé diskutují o měničích Modrásek s výkonem 5kW a 10kW, zaměřují se na hlučnost, vlastní spotřebu a možnosti využití v ostrovních systémech. Probírá se také zapojení Modráska společně s jinými měniči pro zvýšení výkonu a zkušenosti s jejich nastavením a spolehlivostí. Diskuze upozorňuje na omezené možnosti nastavení a nedostupnost oficiálních návodů, což komplikuje přesné měření a provoz.
- Mex
- Reputace:422
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Modrásek
To je fakt?Valdano píše: úte črc 07, 2026 2:01 pm... CT sondy dodávané k modráskovi v sobě mají už integrovaný zatěžovací odpor (tzv. burden rezistor). Na výstupu je střídavé napětí (0 až cca 3V) a proud (0 až 50mA) podle toho jaký proud protéká vodičem prostrčeným přes CT sondu. ...
Opravdu GWL používá proudová trafa s integrovaným měřicím odporem?
Ne, že by to nešlo. Ale je to dost nesmyslné, protože to neguje výhody proudových traf.
A měl jsem zato, že měniče GWL jsou celkem rozumné výrobky. Dokonce jsem i zvažoval si nějaký koupit.
Kdyby to byla pravda, tak by to byla slušná antikoncepce a důvod o něm vůbec neuvažovat.
A měnilo by to principy, jak případně výstup CT přiohnout podle svých představ.
Kdybych to měl řešit, tak bych si to proudové trafo navlíkl na nějaký vodič (ve zkratovaném stavu, samozřejmě), připojil k němu multimetr na malém rozsahu AC proudu.
Tím vodičem bych pustil nějaký definovaný proud. Třeba fázový vodič k rychlovarné konvici nebo jenom ke klasické žárovce.
A hned bude jasno.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Kostěj
- Reputace:127
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mně to smysl dává. Bez odporu v trafu hrozí poškození trafa. Než řešit špatný montážní postup (ostatně kdo čte návody, že), tak je lepší do trafa dát 10x větší "ochranný a neodpojitelný" odpor a skutečnou zátěž dát do invertoru.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Valdano
- Reputace:300
- Lokalita: Česká Lípa
Přesně tak. Bez odporu by tam bylo riziko poškození CT sondy při rozpojení za provozu. Dle mého názoru je to takto řešeno právě díky tomu, že se u modráska předpokládá řešení u něhož se používá odpojovaní/připojování CT sondy za provozu pomocí relé, přičemž CT sonda jako taková zůstává nezapojená a nevyzkratovaná. Někteří to tady takto provozují už delší dobu jen s rozpínacím kontaktem kdy ani vstup modráska není zkratován a pouze se rozpojí jeden přívod od CT sondy.
- Mex
No tak mně to teda opravdu smysl nedává.
A pokud to tak skutečně je, tak to vysvětluje problémy, které s tím někteří uživatelé mají, když jim to měří blbě.
Zrovna před nějakou dobou tady šlo jedno dlouhé vlákno nešťastníka, který s tím dlouho a neúspěšně bojoval.
Je zvykem do CT nic takového nestrkat.
A když už bych tam nějakou ochranu chtěl mít, tak tam použít nějaký nelineární prvek.
Rozhodně ne odpor.
Nějaké odpojování CT relátkem je tedy rovněž dost podivný a dost nesmyslný nápad.
Když už bych chtěl CT vyřadit a uměle navodit stav "žádný proud neteče", tak bych to CT zkratoval.
Ale rozhodně neodpojoval.
Strčit do CT nějaký odpor je podobně dobrý nápad jako dát si na krupičnou kaši kečup.
Sníst se to dá, ale není to zrovna ono.
A pokud to tak skutečně je, tak to vysvětluje problémy, které s tím někteří uživatelé mají, když jim to měří blbě.
Zrovna před nějakou dobou tady šlo jedno dlouhé vlákno nešťastníka, který s tím dlouho a neúspěšně bojoval.
Je zvykem do CT nic takového nestrkat.
A když už bych tam nějakou ochranu chtěl mít, tak tam použít nějaký nelineární prvek.
Rozhodně ne odpor.
Nějaké odpojování CT relátkem je tedy rovněž dost podivný a dost nesmyslný nápad.
Když už bych chtěl CT vyřadit a uměle navodit stav "žádný proud neteče", tak bych to CT zkratoval.
Ale rozhodně neodpojoval.
Strčit do CT nějaký odpor je podobně dobrý nápad jako dát si na krupičnou kaši kečup.
Sníst se to dá, ale není to zrovna ono.
- Valdano
Holt modrásek i CT k němu to je prostě specialita sama o sobě. 
- Radar
- Reputace:55
To se naopak vůbec nenpředpokládá .... kdybych si to koupil jako výrobek, kde se rozpojování CT sondy předpokládá, jednoduše to bude popsané v návodu.Valdano píše: úte črc 07, 2026 5:53 pmPřesně tak. Bez odporu by tam bylo riziko poškození CT sondy při rozpojení za provozu. Dle mého názoru je to takto řešeno právě díky tomu, že se u modráska předpokládá řešení u něhož se používá odpojovaní/připojování CT sondy za provozu pomocí relé, přičemž CT sonda jako taková zůstává nezapojená a nevyzkratovaná. Někteří to tady takto provozují už delší dobu jen s rozpínacím kontaktem kdy ani vstup modráska není zkratován a pouze se rozpojí jeden přívod od CT sondy.
Spíš se očekává jednoduchá uživatelská obsluha plug&play, né, že někdo zapomene zapojit CT do konektoru a bude tam mít naindukované stovky V...
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
- Mex
Každopádně dobré vědět. Takže díky za upozornění na tuhle anomálii a tedy vyřazení Modráska z dalších rozhodovacích procesů.Valdano píše: úte črc 07, 2026 6:28 pmHolt modrásek i CT k němu to je prostě specialita sama o sobě.
Samozřejmě pokud se to nedá někde v nastavení změnit a použít normální civilizované CT.
Jinými slovy pokud se nedá volně nastavit převodní poměr připojeného CT.
- Valdano
Popravdě s návody k modráskovi je to celkem bída. Původním výrobcem je čínská společnost Ningbo National Hi-Tech Zone Sunshine Technology Co., Ltd., ale od té snad není dostupný ani jediný návod k těmto měničům. Takže na aktuální návod přímo od výrobce můžete u těchto měničů rovnou zapomenout. Existují různé varianty návodů od různých distributorů a prodejců v zahraničí i v Česku viz třeba tento český návod z roku 2018. Ani se nepokoušejte jít na www.ev-power.eu, který je v tom návodu uveden stejně jako v některých jiných verzích obdobného návodu bylo www.gwl.eu. To byl v minulosti web distributora/dovozce těchto měničů do ČR, ale žádný z těch odkazů už není v současnosti funkční. Otázkou je nakolik jsou ty návody v ledasčem vůbec aktuální? Některé záležitosti se postupem časy měnily aniž by se různé změny podrobněji popsaly v návodech, které vznikly ad hoc a mezi uživateli se pak řada záležitost šířila jen přes různé diskuse. Ohledně toho odpojování/připojování CT sondy za provozu odhaduji, že to spíš vypozorovali různí kutilové z chování některých verzí těchto měničů a začalo se to šířit po různých diskusích jako doporučené řešení aniž by to bylo jakkoli popsáno v nějakém návodu.
- Mex
Řešení by asi mělo vycházet z obecných vlastností daných prvků.
A CT se prostě nikdy neodpojují. Tak by to asi nebylo rozumné dělat ani na tomto měniči.
Jestli se dají použít běžné CT by se mělo dát poznat z menu.
Jestli je tam možnost nastavit převodní poměr, a v jakém rozsahu.
V těch návodech jsou zbytečné informace o solárních konektorech a podobných obecných věcech, ale to podstatné a specifické pro daný výrobek tak není.
A CT se prostě nikdy neodpojují. Tak by to asi nebylo rozumné dělat ani na tomto měniči.
Jestli se dají použít běžné CT by se mělo dát poznat z menu.
Jestli je tam možnost nastavit převodní poměr, a v jakém rozsahu.
V těch návodech jsou zbytečné informace o solárních konektorech a podobných obecných věcech, ale to podstatné a specifické pro daný výrobek tak není.
- Valdano
Menu modráska to je naprostá bída a rozhodně v něm není žádná možnost nastavení převodního poměru pro CT. Ten bude nastaven ve firmware napevno. Veškeré možnosti nastavení jsou na obrázku. Jiné možnosti tam nejsou. Takže se natvrdo počítá jen s CT sondou, která je součástí dodávky spolu s modráskem a dávat tam nějakou jinou znamená riziko, že to bude z hlediska měření pak úplně mimo i když i s tou dodávanou to zřejmě nebude nijak extra přesné.
- Přílohy
- strohe_menu_modraska.png (293.92 KiB) Zobrazeno 83 x
- Radar
- Reputace:55
Celé je to asi tak propracované přímo úměrně tomu, co to stojí... Ještě bych dodal, že na ten display je v podstatně nezbytné jít s lupou v kapse 
Chodí jich v instalacích roky kvanta nejen v CZ, ale i po světě. Zas to asi není potřeba hodnotit tak, že je to celé k ničemu ...
Chodí jich v instalacích roky kvanta nejen v CZ, ale i po světě. Zas to asi není potřeba hodnotit tak, že je to celé k ničemu ...
poloostrov v módu AC IGNORE
- Valdano
Pokud se to používá převážně jen sólo (alá balkónovka s limiterem) popřípadě se znalostí a vědomím toho, že od toho nelze nic moc extra očekávat tak je na jednu stranu ta jednoduchost a strohost možností nastavení k dobru. Pokud ovšem někdo začne od toho chtít něco víc tak narazí. Popravdě s tím AC couplingem v tandemu s MP nemůžete od modráska čekat žádné zázraky a můžete být rád, že to vůbec nějak funguje. 
- Mex
Valdano: Díky za fotku nastavení.
Radar: Neříkám, že je to k ničemu. Jen že pro mě je to k ničemu.
Radar: Neříkám, že je to k ničemu. Jen že pro mě je to k ničemu.
- JozefSK
- Reputace:78
JirkaE aj Valdano dakujem vam za vase odpovede.
Nezapojenu sondu pre limiter modraska som videl na jednej scheme, ale je pravda, ze to bol uplne odlisny rezim prace celej sustavy.
Ale celkom zaujimava debata vznikla z mojich otazok, pravda Radar ?
Ono sa tazsie hlada nieco konkretne, ked je to schovane v stovkach vlakien pod uplne inymi nazvami ...
Nezapojenu sondu pre limiter modraska som videl na jednej scheme, ale je pravda, ze to bol uplne odlisny rezim prace celej sustavy.
Ano, toto plati pri ostrovnom rezime prevadzky, ked modrasek "ide" z baterie a bateria je trvale dobijana cez MPPT regulator. Pokial by ale bateria nebola dobijana MPPT regulatorom (napr. v noci), tak vdaka vlastnym spotrebam MP a modraska by sa bateria plynule vybijala (aby nevzniklo Perpetum Mobile).Valdano píše: úte črc 07, 2026 11:41 amPokud byste v modráskovi režim limiteru deaktivoval, v takovém případě by připojení CT sondy nemělo smysl, ale modrásek by svůj výkon neomezoval a při nízkém odběru domácnosti by výkon tlačil jako přetok do AC výstupu MP. V případě provozu modráska z baterie by to mohlo být až 1,8kW. MP se s tím umí na svém AC výstupu poprat tak, že by se přepnul do režimu nabíječky a začal tím přetokem od modráska nabíjet baterii. Pokud by se však baterie plně nabila tak by MP neměl energii kam dát a došlo by v lepším případě k výpadku s chybovým hlášením od MP a v horším případě by mohlo dojít i k poškození MP.
Ale celkom zaujimava debata vznikla z mojich otazok, pravda Radar ?
Ono sa tazsie hlada nieco konkretne, ked je to schovane v stovkach vlakien pod uplne inymi nazvami ...