Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje plánované fotovoltaické elektrárně na platformě Victron s měniči 3x3000VA v třífázovém zapojení. Probírá se výběr panelů, baterií, řízení přes Cerbo GX MK2 a možnosti AC Couplingu. Uživatelé sdílejí zkušenosti s provozem, řeší technické detaily a hledají doporučení pro optimální nastavení systému a servis zařízení.
- unicast
- Reputace:497
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nová FVE na platformě VICTRON 3F 3x3000VA
Odpojil bych modráska od victrona, připojil na něj nějakou odporovou zátěž, třeba přímotop a sledoval, co to udělá. Jestli to máš čím změřit, tak bych se podíval i co z něj leze. Klešťákem proud, osciloskopem napětí, jestli máš možnost grafovat i proud, tak samozřejmě tím líp. Tím bych potvrdil/vyloučil odprásklou silovou AC část modráska (tedy mosfety). Pak bych ho zkusil k něčemu přifázovat, třeba k DS, tu tím narozdíl od jiného měniče s jistotou nezničíš, tím bych potvrdil/vyloučil odprásklý sledovač fáze, jedna z těch dvou věcí to bude dělat.
- Valdano
- Reputace:296
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Modrásek je čistý ongrid měnič. Pokud při zapnutí modráska není jeho AC výstup připojen k DS nebo k AC výstupu jiného měniče v ostrovním režimu, který DS nahrazuje, pak modrásek vůbec nenaběhne. Takže pokud to nechce znovu zkoušet s připojeným modráskem k AC výstupu Multiplu v ostrovním režimu, tak bude muset AC výstup modráska připojit rovnou k DS na vyzkoušení přes samostatný jistič. Pokud má modrásek na svém AC výstupu problém, který způsobuje přetížení AC výstupu Multiplusu, tak po připojení k DS buď vyhodí jistič nebo budou "kouřové efekty". 
- unicast
- Reputace:497
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Jo, to že nejde spustit sám o sobě bez přifázování, jsem si neuvědomil. Pokud je jen vypnutý, ale na výstupních svorkách má pořád AC z něčeho jiného a není v něm zkrat, pak ale je jasné, že výstupní mosfety jsou v pořádku a že to bude ten sledovač fáze.
- JirkaE
- Reputace:371
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Pokud to zapínáš na 400W MP2 tak v ten moment jdeš nebo můžeš jít - přes výrobou Multiplusů a síť se destabilizuje.Radar píše: sob črc 04, 2026 9:33 amJedu ostrov, takže MP přiřfazovany není. Spínání modraka mám na CT sondě tak, když výkon MP přeleze 400W, přebírá zátez. Naopak pokud se připojí síť skrze přetížení nebo vybitou baterií, modrásek je odpojen
Multiplus musí stále vyrábět nadpoloviční většinu a pravidlo 50:50 musí platit dál a musí být dodržované - bez ohledu na asystenty - které já třeba nemám puštěné vůbec.
Modrásky přifázuji až při výrobě takové, aby Multiplus stále dominoval a byl při výrobě strůjcem té stabilní sítě a Modrásek pouze pomáhal - NE přebíral výrobu - pak se spolu začnou hádat... A z modrých kámošů se stanou nepřátelé
U mě to začalo blikáním světel, když se výroba dostávala pod 50% na MP2 - stačí tu hranici posunout a jsou zas kámoši a nic nebliká
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Radar
- Reputace:55
Jirko, jak to myslíš? Jak 50:50 aby MP dominoval? V momentě kdy prifazujes GTI na výstup Multiplusu, začne vyrábět na maximum a výrobu přebere. To bys jej musel zapínat až při spotřebě 3600W, a tubzas natáhne sám MP. Netuším co je mysleno 50:50
poloostrov v módu AC IGNORE
VICTRON system 3F, 3x3000VA + 1F GTI GWL 2000W posila na AC OUT.
6kWp pole 8° západní pultová střecha + MPPT 150/100
3kWP pole 75° jižní fasáda + MPPT 150/45
Baterie 594Ah: LIFEPO4 16S, 2x EEL V5 DIY BOX 280Ah + 314Ah (JK INVERTER BMS)
- JirkaE
Takhle to myslím 
Vždy musí být ten, kdo tvoří tu síť ten Multiplus a Modrásek ho nesmí přetloukat, protože tím ztratíš tu stabilní síť od Victron, pokud Modrásek vyrábí víc
Vždy musí být ten, kdo tvoří tu síť ten Multiplus a Modrásek ho nesmí přetloukat, protože tím ztratíš tu stabilní síť od Victron, pokud Modrásek vyrábí víc
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1025
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
To plati trochu jinak, to je kvuli schopnosti Victronu nabijet ze sveho vystupu baterku.
Vzhledem k tomu, ze ty modrasky krmite z baterky, tak je totalni nesmysl je zapinat pri tak nizkem vykonu, pak musi byt totiz na Victronu funkcni asistent, ale to pak zenete z baterky pres modraska do victrona a zpatky do baterky.
Ten modrasek ma smysl zapnout, az kdyz je vyroba Victronu vyssi nez je jmenovity vykon modraska.
Ja mam mikroinvertory, takze tam tohle potreba neni, vyrabi totiz tech 230V rovnou z panelu, takze klidne tlacim do Multiplusu 1800W, ktery to nastoucha do baterky.
Vzhledem k tomu, ze ty modrasky krmite z baterky, tak je totalni nesmysl je zapinat pri tak nizkem vykonu, pak musi byt totiz na Victronu funkcni asistent, ale to pak zenete z baterky pres modraska do victrona a zpatky do baterky.
Ten modrasek ma smysl zapnout, az kdyz je vyroba Victronu vyssi nez je jmenovity vykon modraska.
Ja mam mikroinvertory, takze tam tohle potreba neni, vyrabi totiz tech 230V rovnou z panelu, takze klidne tlacim do Multiplusu 1800W, ktery to nastoucha do baterky.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- JirkaE
Ten asistent s CT sondou u Modráska nemá žádný smysl přece - Modrásek utlumí výrobu podle sondy a Multiplus zas ten mikropřetok zvládne - jen se musí Modrásek zapnout později aby se to nehádalo a nemělo snahu přetékat
U Mikroměničů, nebo ON-Grid měniču, je situace jiná - když to z baterky vůbec netahají - může to do baterky jít opačným směrem se souhlasem asistenta.
Nebo sem to špatně pochopil ?
Modrásek se musí rozjíždět a začínat pomáhat nad 1850W výkonu MP2 jednoho MP2 3000 nebo ne ?
U Mikroměničů, nebo ON-Grid měniču, je situace jiná - když to z baterky vůbec netahají - může to do baterky jít opačným směrem se souhlasem asistenta.
Nebo sem to špatně pochopil ?
Modrásek se musí rozjíždět a začínat pomáhat nad 1850W výkonu MP2 jednoho MP2 3000 nebo ne ?
:
- Migel
- Reputace:354
- Lokalita: Pod Karpatmi
Skusal si tu sondu zapojit natvrdo aby neisla cez rele?.
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
- JirkaE
Já ano, jenže měl sem malé zátěže na druhém kabelu bez sondy a blikání si nikdo nevšiml, pokud bylo, tak málo.
Problém nastal až když sem dal nabíječku e-auta do špatný zásuvky a modrásci imrvére šli přes výkon multiplusů a vyráběli víc než multiplus samotný.
Začalo to blikání doma.
U tohoto stavu to začíná doma poblikávat (uměle vytvořený stav od stolu, protože jdou vzdáleně zapínat zátěže i bez Cerba)
Problém nastal až když sem dal nabíječku e-auta do špatný zásuvky a modrásci imrvére šli přes výkon multiplusů a vyráběli víc než multiplus samotný.
Začalo to blikání doma.
U tohoto stavu to začíná doma poblikávat (uměle vytvořený stav od stolu, protože jdou vzdáleně zapínat zátěže i bez Cerba)
:
- Valdano
Bez připojených CT sond se modrásek snaží převzít maximum spotřebovávaného odběru, a tím se dostává vždy do dominance pokud odběr 49% přesahuje jeho maximální jmenovitý výkon tj. ve verzi SUN-2000G2 cca 1800W. Dominance modráska pak při poklesu spotřeby následně vede k nestabilitě jak zmínil JirkaE. Aby se to nikdy nestalo musí být CT sondy k modráskovi trvale připojeny a připojení AC výstupu modráska k AC výstupu Multiplusu musí být řešeno relé/stykačem až pokud bude Mutiplus na AC výstupu vyrábět s nějakou rezervou řekněme více než 3700W jak už sám zmínil.
Jenže je tu ještě problém v tom, že modrásek je ongrid měnič, který se vždy snaží udržovat napětí na svém AC výstupu o něco vyšší než dává primární zdroj s nižším napětím tj. v tomto případě Multiplus, a to povede k tomu, že pokud spotřeba klesne například na 3500W tak modrásek postupně v čase bude přidávat až na 1800W a Multiplus jako primární zdroj s nižším napětím bude postupně ubírat až bude jeho výkon menší než výkon modráska.
Pokud se modrásek omezuje jen na základě CT sond tak se vždy bude snažit převzít co největší podíl spotřeby z hlediska jeho možností a má-li být z hlediska výkonu pokrývajícího aktuální spotřebu vždy minoritní tak by se jeho výkon musel řídit po komunikaci z nadřazeného zařízení, které by trvale hlídalo v rámci spotřeby výkonovou dominanci primárního měniče tj. Multiplusu. Nicméně nejsem si jist, že modrásek takové řízení vůbec podporuje.
I když to, že to tak Radar dosud neměl řešeno a nějak to fungovalo neznamená, že to bylo úplně správně, tak to nyní dle mého názoru neřeší aktuální primárně vadný stav na AC výstup modráska.
Jenže je tu ještě problém v tom, že modrásek je ongrid měnič, který se vždy snaží udržovat napětí na svém AC výstupu o něco vyšší než dává primární zdroj s nižším napětím tj. v tomto případě Multiplus, a to povede k tomu, že pokud spotřeba klesne například na 3500W tak modrásek postupně v čase bude přidávat až na 1800W a Multiplus jako primární zdroj s nižším napětím bude postupně ubírat až bude jeho výkon menší než výkon modráska.
Pokud se modrásek omezuje jen na základě CT sond tak se vždy bude snažit převzít co největší podíl spotřeby z hlediska jeho možností a má-li být z hlediska výkonu pokrývajícího aktuální spotřebu vždy minoritní tak by se jeho výkon musel řídit po komunikaci z nadřazeného zařízení, které by trvale hlídalo v rámci spotřeby výkonovou dominanci primárního měniče tj. Multiplusu. Nicméně nejsem si jist, že modrásek takové řízení vůbec podporuje.
I když to, že to tak Radar dosud neměl řešeno a nějak to fungovalo neznamená, že to bylo úplně správně, tak to nyní dle mého názoru neřeší aktuální primárně vadný stav na AC výstup modráska.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob črc 04, 2026 1:01 pm, celkem upraveno 2 x.
- Radar
Tak jsem to měl na začátku, ale to mi nefungovalo dobře...
Představte si situaci, kdy MP dodává 2000W a někdo zapne konvici, pračku nebo žehličku...
V tu chvíli, než modrásek naběhne a vypomůže, tam máte 4000W příkonu. Se sepnutím sondy to možná těch několik vteřin 3000VA MP zvládne. Měl-li by nabíhat cestou připojení AC, trvá to dlouho a téměř jistě to bude znamenat pád MP na overload ...
Jinak nevím co míníte tím cyklováním z baterky přes GTI zpět přes MP do baterky... za MP je CT sonda, takže něco tam jistě odplivnout umí, ale určitě se tam netočí energie dokola....
Představte si situaci, kdy MP dodává 2000W a někdo zapne konvici, pračku nebo žehličku...
V tu chvíli, než modrásek naběhne a vypomůže, tam máte 4000W příkonu. Se sepnutím sondy to možná těch několik vteřin 3000VA MP zvládne. Měl-li by nabíhat cestou připojení AC, trvá to dlouho a téměř jistě to bude znamenat pád MP na overload ...
Jinak nevím co míníte tím cyklováním z baterky přes GTI zpět přes MP do baterky... za MP je CT sonda, takže něco tam jistě odplivnout umí, ale určitě se tam netočí energie dokola....
- Radar
Jak píše Valdano, nemyslím si, že porucha vznikla tím, že jsem to tak měl... v node red upravit spínání Modráska až při příkonu nad 1850W (např) je to poslední, ale mě se to prostě neosvědčilo
, i když jsem tak s tím začal a mít to tak chtěl...
- Valdano
Dle mého názoru s tím řešením jak to nyní máte ta současná porucha na AC výstupu modráska nesouvisí.
Otázkou je zda se pokusíte řešit opravu té závady v modráskovi vlastními silami a nebo jestli to necháte raději na nějaký profi servis?
Pokud máte toho modráska ještě v záruce a kupoval jste ho v EU tak řešte servis přes prodejce. Pokud už je po záruce tak zkuste kontaktovat servis v Praze TONIT s.r.o. a domluvte se s nimi na zaslání modráska na mimozáruční servis. Popište jim problém a primárně si nechte udělat diagnostiku závady. Za to účtují paušální částku 968 Kč včetně DPH a ať Vám následně odhadnou cenu opravy a podle toho se pak rozhodněte zda si to necháte opravit a nebo zda si raději pořídíte nový kus.
Otázkou je zda se pokusíte řešit opravu té závady v modráskovi vlastními silami a nebo jestli to necháte raději na nějaký profi servis?
Pokud máte toho modráska ještě v záruce a kupoval jste ho v EU tak řešte servis přes prodejce. Pokud už je po záruce tak zkuste kontaktovat servis v Praze TONIT s.r.o. a domluvte se s nimi na zaslání modráska na mimozáruční servis. Popište jim problém a primárně si nechte udělat diagnostiku závady. Za to účtují paušální částku 968 Kč včetně DPH a ať Vám následně odhadnou cenu opravy a podle toho se pak rozhodněte zda si to necháte opravit a nebo zda si raději pořídíte nový kus.
Naposledy upravil(a) Valdano dne sob črc 04, 2026 1:05 pm, celkem upraveno 1 x.
- JirkaE
Není jasný kdo se koho na co ptá a kdo komu odpovídá 
Rele na CT-sondě máme nyní všichni - já byl asi poslední kdo to provozoval bez relé a pouze na tu CT-sondu, což dokázalo dělat ty situace, kdy Modrásci měli výkon větší než 2 MP2.
Jenže mě jeden Modrásek odešel a příčinu dodnes nevím.... Naštěstí byl v záruce a já do toho nevrtal a neotáčel
(každopádně sem v ten moment poprosil u prodejce stejného, kde kupoval Radar - zda by mě mohli příčinu sdělit a - nic bez odpovědi)
Za určitých souher náhod to u mě jde i nyní a to nechci, tedy sem přikoupil ještě jeden MP2 abych se dostal výkonem na Modrásky 3.
A pak i posunu práh, kdy se zapíná a vypíná Modrásek 1-3 na třech relé.
Nyní začínám nad 3700W výkonu MP2 a skoky zapínání i vypínání Modrásků nasledují takto :
A ta tři relé = ty tři Modrásci - se ještě každý den v tom pořadí mění - aby měli natočené přibližně totéž
Pokud není Multiplus přifázovaný k síti tak on je ten, kdo vytváří síť . Pokud na něj pověsíš něco, co je v ten moment silnější a vyrábí víc než sám ,,šéf" - tak se ta síť destabilizuje a vzniká chaos a hádání se. Nefunguje to správně - nikdo neví kdo je tam šéf až se něco může stát...
Trošku chaos v tom udělá jen moje drahá, když sepne v jedný sekundě víc věcí najednou - což je běžný i přes moje opakování
Tedy vytvoří situaci, kdy se sepnou všichni tři Modráci najednou a pak postupně odpadávají zpět
K tomu stavu stačí obě tělesa v troubě + velká plotýnka nahoře a je to... A občas k tomu přidá i konvici
Takže teď máme barevný puntíky na knoflíku trouby a nastalo období klidu - už si dává majzla
Rele na CT-sondě máme nyní všichni - já byl asi poslední kdo to provozoval bez relé a pouze na tu CT-sondu, což dokázalo dělat ty situace, kdy Modrásci měli výkon větší než 2 MP2.
Jenže mě jeden Modrásek odešel a příčinu dodnes nevím.... Naštěstí byl v záruce a já do toho nevrtal a neotáčel
(každopádně sem v ten moment poprosil u prodejce stejného, kde kupoval Radar - zda by mě mohli příčinu sdělit a - nic bez odpovědi)
Za určitých souher náhod to u mě jde i nyní a to nechci, tedy sem přikoupil ještě jeden MP2 abych se dostal výkonem na Modrásky 3.
A pak i posunu práh, kdy se zapíná a vypíná Modrásek 1-3 na třech relé.
Nyní začínám nad 3700W výkonu MP2 a skoky zapínání i vypínání Modrásků nasledují takto :
A ta tři relé = ty tři Modrásci - se ještě každý den v tom pořadí mění - aby měli natočené přibližně totéž
Pokud není Multiplus přifázovaný k síti tak on je ten, kdo vytváří síť . Pokud na něj pověsíš něco, co je v ten moment silnější a vyrábí víc než sám ,,šéf" - tak se ta síť destabilizuje a vzniká chaos a hádání se. Nefunguje to správně - nikdo neví kdo je tam šéf až se něco může stát...
Trošku chaos v tom udělá jen moje drahá, když sepne v jedný sekundě víc věcí najednou - což je běžný i přes moje opakování
Tedy vytvoří situaci, kdy se sepnou všichni tři Modráci najednou a pak postupně odpadávají zpět
K tomu stavu stačí obě tělesa v troubě + velká plotýnka nahoře a je to... A občas k tomu přidá i konvici
Takže teď máme barevný puntíky na knoflíku trouby a nastalo období klidu - už si dává majzla
: