Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirka sdílí své zkušenosti s provozem fotovoltaické elektrárny (FVE), plánuje její rozšíření o další panely a větší úložiště energie v bateriích i ve vodě. Diskutuje o využití Victron měničů a Cerbo systému pro lepší přehled o výrobě a spotřebě, a hledá rady ohledně nabíjení baterií ze sítě a optimálního zapojení. Ve fóru probíhá i diskuze o kvalitě měničů a zkušenostech s různými komponenty, včetně ohřevu vody přímo z DC spirály.
- Franta2776
- Reputace:633
Re: Jirkova FVE
Od března do řijna budeš mít 20-25 MWh přebytků
To prodat nebo nĕkomu za prachy nasdílet a budeš mít 1500Eur na nákup el přes zimu I do Forda.To je nejlevnĕjši baterie na zimu.
K tomu levný Tč a topiš bez smradu a práce.K podobným výsledkům jsem došel a proto taky dĕlám přestavbu
K tomu levný Tč a topiš bez smradu a práce.K podobným výsledkům jsem došel a proto taky dĕlám přestavbu
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:362
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To je pravda, jenže to má své ALE, spojené s kompletní rekonstrukcí přívodu do baráku a všeho s tím spojené. A není jasný kdo by platil kabel a vše dál k sousedovi, který je spokojený jak to je a že jsou nožovky u nás uvnitř a jeho přívod (a přívod pro ostatní z ulice) jde skrz náš dům, mu nevadí...
Pokud by tohle stálo i se všemi bagry a vším před 5lety odhadnutých 12-13t.Eur, tak to nechci a nechám jak to je i s ostrovním provozem - ta suma za to nestojí a ono by to bylo ve finále samozřejmě víc...
Raději koupím trochu dřeva (z ušetřených 13t.Eur) a zahřeju se při sekání i pak u praskajícího ohýnku v obyváku
A pokud na to už pak jednou nestačím, tak si ho tady nechám o něco dražší vyklopit nasekané...
Pokud by tohle stálo i se všemi bagry a vším před 5lety odhadnutých 12-13t.Eur, tak to nechci a nechám jak to je i s ostrovním provozem - ta suma za to nestojí a ono by to bylo ve finále samozřejmě víc...
Raději koupím trochu dřeva (z ušetřených 13t.Eur) a zahřeju se při sekání i pak u praskajícího ohýnku v obyváku
A pokud na to už pak jednou nestačím, tak si ho tady nechám o něco dražší vyklopit nasekané...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
Ja na krb a tuhé palivo nedám dopustiť, ako starý pyroman som 30 rokov sníval o krbe kým som nekúpil barák s krbom a odvtedy každú prvú polovicu zimy čakám, kedy bude nedostatok elektriny a budem môcť rozbehnúť krb, potom veľké oslavy a posedávanie večer pri krbíku a v druhej polovici zimy už sa nasýtim a je to len rutina a nakoniec opruz
a tak každý rok dokola.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
- Franta2776
Dřevo chystám do dvou baráků dohromady 30let. Naštěsti s velkou FV mi v domě, kde trvale bydlím stačí okolo 2m dřeva ročně na prosinec a leden. FV a TČ to zredukovala o 50-60%.Potom zbylo to topení pro radost.Ne jak můj kamarád 25m3 dřeva každý rok.
Mě dělá největší radost, když to topí, nečudím a topím grátis

Mě dělá největší radost, když to topí, nečudím a topím grátis
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
To už sú iné kubíky, ja tiež spálim okolo 3 kubíkov za zimu, pomerne nový dom a zimné prebytky všetky idú do klímy a TUV, keď už je to nadoraz, začína éra krbu.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
- kodl69
- Reputace:1095
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Já teda žádný zimní přebytky nemám, mám málo střechy a nemám ani jiný místo na panely... Takže jsem rád za to, že za zimu spálím cca 10prm měkkýho dřeva. Některý roky se daří už v půlce února zaměnit dřevo z ateplo z klimatizace, ale leckdy není ani na ohřev vody a nebo ostaní elektriku do domu. Ale to je zatím za dlouho, teď to půl roku nemusím řešit 
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- JirkaE
Ty výpočty jsou asi podhodnocené, sníh tady téměř není a výsledky některých našich 20let starých panelů nejsou ideálním vzorem pro výpočet.
Pokud pak sníh je, tak na našem sklonu a panelech se stříbrným rámem drží mnohem víc a dýl, panelech s černým rámem méně.
Samozřejmě vyberu celočerné...
Pokud bude potřeba zatopím, pokud něco navíc bude, přestanu topit a TČ nahřeju jednu z akumulaček, pokud bude víc tak třeba dvě...
Jít nyní do přestavby přívodu a všeho okolo nyní nechci i když to co píše Franta má jasnou logiku a smysl...
Prodat 20MWh po 9Centech (nebo 13Centů) je 1800-2600 Eur/rok - které se stále myslím ani nedaní a zůčtovací den vzájemně odečtou = jasná ekonomická výhoda a prachy na nákup v zimě, v tom musím dát Frantovi za pravdu to smysl má
Pro nás všechny pak je to radost pravděpodobně stejná, když je to ,,zadarmo" ať už je to voda v bojleru, šťáva pro e-auto, nebo TČ v zimě
Pokud pak sníh je, tak na našem sklonu a panelech se stříbrným rámem drží mnohem víc a dýl, panelech s černým rámem méně.
Samozřejmě vyberu celočerné...
Pokud bude potřeba zatopím, pokud něco navíc bude, přestanu topit a TČ nahřeju jednu z akumulaček, pokud bude víc tak třeba dvě...
Jít nyní do přestavby přívodu a všeho okolo nyní nechci i když to co píše Franta má jasnou logiku a smysl...
Prodat 20MWh po 9Centech (nebo 13Centů) je 1800-2600 Eur/rok - které se stále myslím ani nedaní a zůčtovací den vzájemně odečtou = jasná ekonomická výhoda a prachy na nákup v zimě, v tom musím dát Frantovi za pravdu to smysl má
Pro nás všechny pak je to radost pravděpodobně stejná, když je to ,,zadarmo" ať už je to voda v bojleru, šťáva pro e-auto, nebo TČ v zimě
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Franta2776
Já bych hledal cesty: Každá investice se nejlip zhodnoti dlouhodobým uživánim.napr 25etx2000Eur= 50000Eur a máš novýho Forda za málo práce
V ČR jsou přijmy do 50000Kč/rok osvobozené od danĕ z příjmů a to je dalši bonus.
V ČR jsou přijmy do 50000Kč/rok osvobozené od danĕ z příjmů a to je dalši bonus.
- JirkaE
Už sem si objednal novou konzultaci s elektro-firmou.
Možná by bylo řešení udělat úplně nové odběrné místo třeba na dílnu/garáž = nebylo by to tak drahé jako rekonstrukce stávajícího.
Staré odběrné místo pak úplně zrušit. Vyhnout se té rekonstrukci a úmysl to udělat v budoucnu - nyní tajit - a oduvodnit to jinak (to druhé odběrné místo)
Vzhledem k tomu, že mám již dostatek kabelů mezi FV-Cimrou a hlavním rozvaděčem v domě - by to asi byla schůdná cesta.
Kdyby byl s ,,dvojitou kabinou" BYD-transporter s označením LKW - za poloviční cenu - nebo jiný e-auto, které má označení LKW - který potřebuju - a nejméně 4 místa k sezení - tak neváham ani vteřinu - tohle je drahý jako prase a jedinou výhodou je ten odpočet jako OSVČ i DPH to je jasný....
Ve finále to - že sem malý OSVČ - bude asi stačit i na tu dotaci co se znova rozjela a trošku se nám to ještě zlevní, uvidíme
Nyní úspora pokrývá víc než jen měsíční leasingovou splátku, pokryje i benzín do škodovky - těch ,,neviditelných" úspor je víc.
Edit: Franto netuším Tvůj věk, ale já už nemohu plánovat +25let a jiné podobné čísla

Možná by bylo řešení udělat úplně nové odběrné místo třeba na dílnu/garáž = nebylo by to tak drahé jako rekonstrukce stávajícího.
Staré odběrné místo pak úplně zrušit. Vyhnout se té rekonstrukci a úmysl to udělat v budoucnu - nyní tajit - a oduvodnit to jinak (to druhé odběrné místo)
Vzhledem k tomu, že mám již dostatek kabelů mezi FV-Cimrou a hlavním rozvaděčem v domě - by to asi byla schůdná cesta.
Kdyby byl s ,,dvojitou kabinou" BYD-transporter s označením LKW - za poloviční cenu - nebo jiný e-auto, které má označení LKW - který potřebuju - a nejméně 4 místa k sezení - tak neváham ani vteřinu - tohle je drahý jako prase a jedinou výhodou je ten odpočet jako OSVČ i DPH to je jasný....
Ve finále to - že sem malý OSVČ - bude asi stačit i na tu dotaci co se znova rozjela a trošku se nám to ještě zlevní, uvidíme
Nyní úspora pokrývá víc než jen měsíční leasingovou splátku, pokryje i benzín do škodovky - těch ,,neviditelných" úspor je víc.
Edit: Franto netuším Tvůj věk, ale já už nemohu plánovat +25let a jiné podobné čísla
:
- Franta2776
Příští rok snad oslavim 60

.
Legálni FV s výdĕlkem hodnotu nemovitosti zvyšuje. Poloostrov na pankáče snižuje a je na obtíž..Rozdil v úsili ve vybudováni neni tak velký.
Legálni FV s výdĕlkem hodnotu nemovitosti zvyšuje. Poloostrov na pankáče snižuje a je na obtíž..Rozdil v úsili ve vybudováni neni tak velký.
- TomHC
- Reputace:912
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja len jeden graf ku tej zime a "sníh tady téměř není". Nie, sneh nie je náš nepriateľ, ale inverzie.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- unicast
- Reputace:488
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Přesuň se na kopec. Jsou dny, kdy se dívám ze svých 400 metrů nad mořem na inverzi nad Prahou hezky zhora 
- TomHC
- Reputace:912
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Najbližší vhodný kopec je ďaleko
Ale vyberať si bývanie podľa výskytu inverzie je rovnaké, ako si vyberať EV podľa otvoreného API 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- JirkaE
Hodnota nemovitosti je tak trošku vedlejší produkt - k ničemu to dobrý není - velmi těžce sem na počátku nesl - že to nebyl úplně ten dům, který sem chtěl - z těch které byli na výběr - ale zvykl sem si a nyní je to už lepší...
(už sem tomu přestal říkat - ,,jedová chýše...")
Tehdy vyhráli právě ekonomické důvody, vzdálenost dvou dostupných městeček a taky počet školek a škol... i cena za dům.
Ano, inverzi a bílou tmu sem sledoval velmi pozorně loňský podzim - to vedlo k výpočtu ,,KOLIK JE POTŘEBA" pro přežití.
Nyní fáze 2 - postavit to a pak fáze 3 - otestovat v zimě
a uvidíme jaká bude realita.
Ale i při inverzi to ,,něco" dává - pod 15cm sněhu a ledu skoro nic
Použití trapézu a vytvoření větších přesahů do stran a dolů - umožní namontovat jakýkoliv model panelů, který budou v konkrétní moment ,,v akci"
Pro FV to je nepodstatné, ale podle toho dám ještě nový komín (stavebnici) z nerezu na jeden ze štítů a vybourám ten vnitřní od vrchu až dolů.
Komplikace spojené s povinným čištěním 3x do roka + kontrola 1x do roka = celkem 4 nechtěné návštěvy, kdy musí být někdo doma - to je velmi nepříjemný pro nás a střídající se lidi zrovna tak - aby nám někdo pořád chodil po baráku a pokaždé někdo jiný - nechci.
Venkovní komín vyřeší 3 větší komplikace najednou = dobrá volba
(jedny vrátka k vybrání sazí máme dole a druhá vrátka na půdě pod střechou - asi metr od hlavy komína = musí projít celým domem od spoda až nahoru...)
Tehdy vyhráli právě ekonomické důvody, vzdálenost dvou dostupných městeček a taky počet školek a škol... i cena za dům.
Ano, inverzi a bílou tmu sem sledoval velmi pozorně loňský podzim - to vedlo k výpočtu ,,KOLIK JE POTŘEBA" pro přežití.
Nyní fáze 2 - postavit to a pak fáze 3 - otestovat v zimě
Ale i při inverzi to ,,něco" dává - pod 15cm sněhu a ledu skoro nic
Použití trapézu a vytvoření větších přesahů do stran a dolů - umožní namontovat jakýkoliv model panelů, který budou v konkrétní moment ,,v akci"
Pro FV to je nepodstatné, ale podle toho dám ještě nový komín (stavebnici) z nerezu na jeden ze štítů a vybourám ten vnitřní od vrchu až dolů.
Komplikace spojené s povinným čištěním 3x do roka + kontrola 1x do roka = celkem 4 nechtěné návštěvy, kdy musí být někdo doma - to je velmi nepříjemný pro nás a střídající se lidi zrovna tak - aby nám někdo pořád chodil po baráku a pokaždé někdo jiný - nechci.
Venkovní komín vyřeší 3 větší komplikace najednou = dobrá volba
(jedny vrátka k vybrání sazí máme dole a druhá vrátka na půdě pod střechou - asi metr od hlavy komína = musí projít celým domem od spoda až nahoru...)
:
- JirkaE
Jak Franta předpověděl, následuje rozšíření o další ,,bednu" dřív než sem čekal... 
A bedny přibývají a přibývají...
A pravdu měl i Migel a Diablo1St již dříve, ať vezmu rovnou verze 5000

...njn...
A bedny přibývají a přibývají...
A pravdu měl i Migel a Diablo1St již dříve, ať vezmu rovnou verze 5000
...njn...
:
- Migel
- Reputace:349
- Lokalita: Pod Karpatmi
Pockaj, pockaj..A kam ho das? To si rozsiril miestnost
Lebo podla mna do tej miestnosti sa ani mys uz nezmesti
Lebo podla mna do tej miestnosti sa ani mys uz nezmesti
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
JV-2s3p 2,7kWp >> Epever 6415 AN
2x Victron MP2 5000V/A paralelne
3x GWL SUN-2000G paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion
- JirkaE
Dám je do řady a ty dva modrásky na pravou boční zeď ( a ten horní kanál odmontuju ) - samozřejmě pravou 
Pojistkové odpojovače (od Migela) pak v pořadí : 3x baterka / 1x rezerva na čtvrtou baterku příště / shunt / a Multiplus 1 - 3
Můj původní plán na to již nesahat nevyšel a po roce se mění

Start / Vypnutí Modrásků v Nodered posunu na jiný výkon a už se ani nestane aby se výkon Modrásků mohl dostat nad výkon MP2
Dva bojlery přepojím už nyní na DC55V Spirály aby mě to nezatěžovalo měniče a tím získám trvalých 4400W navíc které použiju pro Wallbox Victron s měnícím se výkonem nabíjení abych mohl dát MAX 32A
do auta
I když se bude nabíjet auto na plný kule - zůstane stále cca 5400W rezerva pro domácnost, s tím že wallbox omezí nabíjení auta bude-li potřeba
Pojistkové odpojovače (od Migela) pak v pořadí : 3x baterka / 1x rezerva na čtvrtou baterku příště / shunt / a Multiplus 1 - 3
Můj původní plán na to již nesahat nevyšel a po roce se mění
Start / Vypnutí Modrásků v Nodered posunu na jiný výkon a už se ani nestane aby se výkon Modrásků mohl dostat nad výkon MP2
Dva bojlery přepojím už nyní na DC55V Spirály aby mě to nezatěžovalo měniče a tím získám trvalých 4400W navíc které použiju pro Wallbox Victron s měnícím se výkonem nabíjení abych mohl dát MAX 32A
I když se bude nabíjet auto na plný kule - zůstane stále cca 5400W rezerva pro domácnost, s tím že wallbox omezí nabíjení auta bude-li potřeba
Naposledy upravil(a) JirkaE dne čtv čer 11, 2026 1:25 pm, celkem upraveno 1 x.
:
- Franta2776
Tak jedenáctá krabice?? Já tĕm fandům Victronu držím palce 
- JirkaE
Šestá krabice
MPPT počítat nelze, protože mám naprosto odlišné panely - každý pes jiná ves a nejde to dát do kupy. Ale jinak ano i MPPT-5 bude zanedlouho nové 

Děkujeme za ty palce
až Vám, fandům jedné bedny na všechno - jednou bedna odejde a bude se reklamovat na Alibabě nebo polském FB profilu - třeba 2 měsíce nebo dýl - můžeme některou z těch beden na chvilku zapůjčit 
Děkujeme za ty palce
:
- Migel
- Reputace:349
- Lokalita: Pod Karpatmi
Franto, vies to je tak....ked ti to pride pod ruku no neber toFranta2776 píše: čtv čer 11, 2026 1:24 pmTak jedenáctá krabice?? Já tĕm fandům Victronu držím palce
JZ-2s5p 3,8kWp >> Epever 8415 AN
48V 760Ah/35kWh Li-ion
(rozširovania)
48V 760Ah/35kWh Li-ion