Jirkova FVE
Souhrn tématu
Jirkova FVE je projekt zaměřený na rozšíření a optimalizaci stávající fotovoltaické elektrárny. Autor sdílí své zkušenosti s testováním stringů, plánuje přidat panely a zvětšit úložiště energie v bateriích i ve vodě pomocí DC ohřevu. Diskutuje možnosti nabíjení baterií ze sítě, využití Victron systémů a řeší technické detaily pro efektivní provoz a dlouhodobou životnost zařízení. Projekt je otevřený kritice a radám od zkušených uživatelů FVE.
- Franta2776
- Reputace:633
Re: Jirkova FVE
Od března do řijna budeš mít 20-25 MWh přebytků
To prodat nebo nĕkomu za prachy nasdílet a budeš mít 1500Eur na nákup el přes zimu I do Forda.To je nejlevnĕjši baterie na zimu.
K tomu levný Tč a topiš bez smradu a práce.K podobným výsledkům jsem došel a proto taky dĕlám přestavbu
K tomu levný Tč a topiš bez smradu a práce.K podobným výsledkům jsem došel a proto taky dĕlám přestavbu
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- JirkaE
- Reputace:361
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To je pravda, jenže to má své ALE, spojené s kompletní rekonstrukcí přívodu do baráku a všeho s tím spojené. A není jasný kdo by platil kabel a vše dál k sousedovi, který je spokojený jak to je a že jsou nožovky u nás uvnitř a jeho přívod (a přívod pro ostatní z ulice) jde skrz náš dům, mu nevadí...
Pokud by tohle stálo i se všemi bagry a vším před 5lety odhadnutých 12-13t.Eur, tak to nechci a nechám jak to je i s ostrovním provozem - ta suma za to nestojí a ono by to bylo ve finále samozřejmě víc...
Raději koupím trochu dřeva (z ušetřených 13t.Eur) a zahřeju se při sekání i pak u praskajícího ohýnku v obyváku
A pokud na to už pak jednou nestačím, tak si ho tady nechám o něco dražší vyklopit nasekané...
Pokud by tohle stálo i se všemi bagry a vším před 5lety odhadnutých 12-13t.Eur, tak to nechci a nechám jak to je i s ostrovním provozem - ta suma za to nestojí a ono by to bylo ve finále samozřejmě víc...
Raději koupím trochu dřeva (z ušetřených 13t.Eur) a zahřeju se při sekání i pak u praskajícího ohýnku v obyváku
A pokud na to už pak jednou nestačím, tak si ho tady nechám o něco dražší vyklopit nasekané...
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
DC/AC - WATTMETR / Victron / Bojlery / E-Transit / DS
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
Ja na krb a tuhé palivo nedám dopustiť, ako starý pyroman som 30 rokov sníval o krbe kým som nekúpil barák s krbom a odvtedy každú prvú polovicu zimy čakám, kedy bude nedostatok elektriny a budem môcť rozbehnúť krb, potom veľké oslavy a posedávanie večer pri krbíku a v druhej polovici zimy už sa nasýtim a je to len rutina a nakoniec opruz
a tak každý rok dokola.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/840Ah - 43kWh -3x16x 280Ah spolu na Victron Smartshunte.
- Franta2776
Dřevo chystám do dvou baráků dohromady 30let. Naštěsti s velkou FV mi v domě, kde trvale bydlím stačí okolo 2m dřeva ročně na prosinec a leden. FV a TČ to zredukovala o 50-60%.Potom zbylo to topení pro radost.Ne jak můj kamarád 25m3 dřeva každý rok.
Mě dělá největší radost, když to topí, nečudím a topím grátis

Mě dělá největší radost, když to topí, nečudím a topím grátis
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
- Atman
- Reputace:56
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 43
To už sú iné kubíky, ja tiež spálim okolo 3 kubíkov za zimu, pomerne nový dom a zimné prebytky všetky idú do klímy a TUV, keď už je to nadoraz, začína éra krbu.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
- kodl69
- Reputace:1095
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Já teda žádný zimní přebytky nemám, mám málo střechy a nemám ani jiný místo na panely... Takže jsem rád za to, že za zimu spálím cca 10prm měkkýho dřeva. Některý roky se daří už v půlce února zaměnit dřevo z ateplo z klimatizace, ale leckdy není ani na ohřev vody a nebo ostaní elektriku do domu. Ale to je zatím za dlouho, teď to půl roku nemusím řešit 
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- JirkaE
Ty výpočty jsou asi podhodnocené, sníh tady téměř není a výsledky některých našich 20let starých panelů nejsou ideálním vzorem pro výpočet.
Pokud pak sníh je, tak na našem sklonu a panelech se stříbrným rámem drží mnohem víc a dýl, panelech s černým rámem méně.
Samozřejmě vyberu celočerné...
Pokud bude potřeba zatopím, pokud něco navíc bude, přestanu topit a TČ nahřeju jednu z akumulaček, pokud bude víc tak třeba dvě...
Jít nyní do přestavby přívodu a všeho okolo nyní nechci i když to co píše Franta má jasnou logiku a smysl...
Prodat 20MWh po 9Centech (nebo 13Centů) je 1800-2600 Eur/rok - které se stále myslím ani nedaní a zůčtovací den vzájemně odečtou = jasná ekonomická výhoda a prachy na nákup v zimě, v tom musím dát Frantovi za pravdu to smysl má
Pro nás všechny pak je to radost pravděpodobně stejná, když je to ,,zadarmo" ať už je to voda v bojleru, šťáva pro e-auto, nebo TČ v zimě
Pokud pak sníh je, tak na našem sklonu a panelech se stříbrným rámem drží mnohem víc a dýl, panelech s černým rámem méně.
Samozřejmě vyberu celočerné...
Pokud bude potřeba zatopím, pokud něco navíc bude, přestanu topit a TČ nahřeju jednu z akumulaček, pokud bude víc tak třeba dvě...
Jít nyní do přestavby přívodu a všeho okolo nyní nechci i když to co píše Franta má jasnou logiku a smysl...
Prodat 20MWh po 9Centech (nebo 13Centů) je 1800-2600 Eur/rok - které se stále myslím ani nedaní a zůčtovací den vzájemně odečtou = jasná ekonomická výhoda a prachy na nákup v zimě, v tom musím dát Frantovi za pravdu to smysl má
Pro nás všechny pak je to radost pravděpodobně stejná, když je to ,,zadarmo" ať už je to voda v bojleru, šťáva pro e-auto, nebo TČ v zimě
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
:
- Franta2776
Já bych hledal cesty: Každá investice se nejlip zhodnoti dlouhodobým uživánim.napr 25etx2000Eur= 50000Eur a máš novýho Forda za málo práce
V ČR jsou přijmy do 50000Kč/rok osvobozené od danĕ z příjmů a to je dalši bonus.
V ČR jsou přijmy do 50000Kč/rok osvobozené od danĕ z příjmů a to je dalši bonus.
- JirkaE
Už sem si objednal novou konzultaci s elektro-firmou.
Možná by bylo řešení udělat úplně nové odběrné místo třeba na dílnu/garáž = nebylo by to tak drahé jako rekonstrukce stávajícího.
Staré odběrné místo pak úplně zrušit. Vyhnout se té rekonstrukci a úmysl to udělat v budoucnu - nyní tajit - a oduvodnit to jinak (to druhé odběrné místo)
Vzhledem k tomu, že mám již dostatek kabelů mezi FV-Cimrou a hlavním rozvaděčem v domě - by to asi byla schůdná cesta.
Kdyby byl s ,,dvojitou kabinou" BYD-transporter s označením LKW - za poloviční cenu - nebo jiný e-auto, které má označení LKW - který potřebuju - a nejméně 4 místa k sezení - tak neváham ani vteřinu - tohle je drahý jako prase a jedinou výhodou je ten odpočet jako OSVČ i DPH to je jasný....
Ve finále to - že sem malý OSVČ - bude asi stačit i na tu dotaci co se znova rozjela a trošku se nám to ještě zlevní, uvidíme
Nyní úspora pokrývá víc než jen měsíční leasingovou splátku, pokryje i benzín do škodovky - těch ,,neviditelných" úspor je víc.
Edit: Franto netuším Tvůj věk, ale já už nemohu plánovat +25let a jiné podobné čísla

Možná by bylo řešení udělat úplně nové odběrné místo třeba na dílnu/garáž = nebylo by to tak drahé jako rekonstrukce stávajícího.
Staré odběrné místo pak úplně zrušit. Vyhnout se té rekonstrukci a úmysl to udělat v budoucnu - nyní tajit - a oduvodnit to jinak (to druhé odběrné místo)
Vzhledem k tomu, že mám již dostatek kabelů mezi FV-Cimrou a hlavním rozvaděčem v domě - by to asi byla schůdná cesta.
Kdyby byl s ,,dvojitou kabinou" BYD-transporter s označením LKW - za poloviční cenu - nebo jiný e-auto, které má označení LKW - který potřebuju - a nejméně 4 místa k sezení - tak neváham ani vteřinu - tohle je drahý jako prase a jedinou výhodou je ten odpočet jako OSVČ i DPH to je jasný....
Ve finále to - že sem malý OSVČ - bude asi stačit i na tu dotaci co se znova rozjela a trošku se nám to ještě zlevní, uvidíme
Nyní úspora pokrývá víc než jen měsíční leasingovou splátku, pokryje i benzín do škodovky - těch ,,neviditelných" úspor je víc.
Edit: Franto netuším Tvůj věk, ale já už nemohu plánovat +25let a jiné podobné čísla
:
- Franta2776
Příští rok snad oslavim 60

.
Legálni FV s výdĕlkem hodnotu nemovitosti zvyšuje. Poloostrov na pankáče snižuje a je na obtíž..Rozdil v úsili ve vybudováni neni tak velký.
Legálni FV s výdĕlkem hodnotu nemovitosti zvyšuje. Poloostrov na pankáče snižuje a je na obtíž..Rozdil v úsili ve vybudováni neni tak velký.
- TomHC
- Reputace:912
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Ja len jeden graf ku tej zime a "sníh tady téměř není". Nie, sneh nie je náš nepriateľ, ale inverzie.
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
- unicast
- Reputace:483
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Přesuň se na kopec. Jsou dny, kdy se dívám ze svých 400 metrů nad mořem na inverzi nad Prahou hezky zhora 
- TomHC
- Reputace:912
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Najbližší vhodný kopec je ďaleko
Ale vyberať si bývanie podľa výskytu inverzie je rovnaké, ako si vyberať EV podľa otvoreného API 
Hlavný spotrebič: VW ID.4 | 2x MUST PH1800 5.5kW + GWL-SUN2000, 9kWp V+J+Z | 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A | SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT... | HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485).
- JirkaE
Hodnota nemovitosti je tak trošku vedlejší produkt - k ničemu to dobrý není - velmi těžce sem na počátku nesl - že to nebyl úplně ten dům, který sem chtěl - z těch které byli na výběr - ale zvykl sem si a nyní je to už lepší...
(už sem tomu přestal říkat - ,,jedová chýše...")
Tehdy vyhráli právě ekonomické důvody, vzdálenost dvou dostupných městeček a taky počet školek a škol... i cena za dům.
Ano, inverzi a bílou tmu sem sledoval velmi pozorně loňský podzim - to vedlo k výpočtu ,,KOLIK JE POTŘEBA" pro přežití.
Nyní fáze 2 - postavit to a pak fáze 3 - otestovat v zimě
a uvidíme jaká bude realita.
Ale i při inverzi to ,,něco" dává - pod 15cm sněhu a ledu skoro nic
Použití trapézu a vytvoření větších přesahů do stran a dolů - umožní namontovat jakýkoliv model panelů, který budou v konkrétní moment ,,v akci"
Pro FV to je nepodstatné, ale podle toho dám ještě nový komín (stavebnici) z nerezu na jeden ze štítů a vybourám ten vnitřní od vrchu až dolů.
Komplikace spojené s povinným čištěním 3x do roka + kontrola 1x do roka = celkem 4 nechtěné návštěvy, kdy musí být někdo doma - to je velmi nepříjemný pro nás a střídající se lidi zrovna tak - aby nám někdo pořád chodil po baráku a pokaždé někdo jiný - nechci.
Venkovní komín vyřeší 3 větší komplikace najednou = dobrá volba
(jedny vrátka k vybrání sazí máme dole a druhá vrátka na půdě pod střechou - asi metr od hlavy komína = musí projít celým domem od spoda až nahoru...)
Tehdy vyhráli právě ekonomické důvody, vzdálenost dvou dostupných městeček a taky počet školek a škol... i cena za dům.
Ano, inverzi a bílou tmu sem sledoval velmi pozorně loňský podzim - to vedlo k výpočtu ,,KOLIK JE POTŘEBA" pro přežití.
Nyní fáze 2 - postavit to a pak fáze 3 - otestovat v zimě
Ale i při inverzi to ,,něco" dává - pod 15cm sněhu a ledu skoro nic
Použití trapézu a vytvoření větších přesahů do stran a dolů - umožní namontovat jakýkoliv model panelů, který budou v konkrétní moment ,,v akci"
Pro FV to je nepodstatné, ale podle toho dám ještě nový komín (stavebnici) z nerezu na jeden ze štítů a vybourám ten vnitřní od vrchu až dolů.
Komplikace spojené s povinným čištěním 3x do roka + kontrola 1x do roka = celkem 4 nechtěné návštěvy, kdy musí být někdo doma - to je velmi nepříjemný pro nás a střídající se lidi zrovna tak - aby nám někdo pořád chodil po baráku a pokaždé někdo jiný - nechci.
Venkovní komín vyřeší 3 větší komplikace najednou = dobrá volba
(jedny vrátka k vybrání sazí máme dole a druhá vrátka na půdě pod střechou - asi metr od hlavy komína = musí projít celým domem od spoda až nahoru...)
: