Správný chránič pro ostrovní systém
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje výběru správného chrániče pro ostrovní systém s ohledem na problémy s impedancí a funkčností při provozu bez připojení na veřejnou síť. Uživatelé sdílejí zkušenosti s měřením impedance, vlivem zemnění, přepěťovými ochranami a možnostmi ochrany zařízení v různých situacích. Důraz je kladen na správné zemnění, použití svodičů přepětí a pochopení specifik ostrovních systémů pro zajištění bezpečného provozu.
- Mex
- Reputace:370
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Správný chránič pro ostrovní systém
Pokud mu to třískne do nějakého dlouhého vzdušného vedení někde dál od jeho domu, tak to odpojení PEN nemusí být špatné. Zvlášť pokud má z minula už podobnou zkušenost, jak myslím psal.
Já osobně bych to asi nedělal, ale jsem v jiné situaci, připojený podzemním kabelem a kousek od moderní trafačky.
Ale pokud je někdo v řídké zástavbě se starým vzdušným vedením, může se mu to jevit jinak.
Pokud má kvalitně udělaný lokální zemnič a stejně mu vychází impedance smyčky L-PE špatně, je tam podle mě někde nějaká realizační chyba.
Každopádně ten shitstorm, co se tu na něho snesl, většinou bez snahy vůbec pochopit jeho situaci a tím méně se mu snažit opravdu poradit, ten byl myslím zbytečný.
No ale třeba se pletu.
Já osobně bych to asi nedělal, ale jsem v jiné situaci, připojený podzemním kabelem a kousek od moderní trafačky.
Ale pokud je někdo v řídké zástavbě se starým vzdušným vedením, může se mu to jevit jinak.
Pokud má kvalitně udělaný lokální zemnič a stejně mu vychází impedance smyčky L-PE špatně, je tam podle mě někde nějaká realizační chyba.
Každopádně ten shitstorm, co se tu na něho snesl, většinou bez snahy vůbec pochopit jeho situaci a tím méně se mu snažit opravdu poradit, ten byl myslím zbytečný.
No ale třeba se pletu.
- lemra79
- Reputace:82
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
S tou imtedanci u ostrovniho menice to bude slozitejsi. Vychazim z toho, ze meridlo zatizi L proti PE a meri ubytek napeti, z toho vyjde impedancni smyčka. Ale vzhledem k tomu, ze ostrovni menic je zpetnovazebni zdroj, nutne nemusi byt tvrdy, protoze ubytek na vystupu dokaze kompenzovat. No a pak kdyz se do tohodle algoritmu meri impedance, vylezou z toho divny hodnoty. Predpokladam, ze ostrovni menic nedokaze vybavit magnetickou zpoust jistice, diky proudovemu omezeni.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
- unicast
- Reputace:453
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Záleží smozřejmě jakého jističe, ale z vlastní zkušenosti vím, že 5kW měnič neměl s vybavením jističe s charakteristikou B16 žádný problém.
- unicast
- Reputace:453
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
A proč tam tedy nedat svodič přepětí? Ten zafunguje i v situaci, kdy by někdo ten hypotetický stykač zapomněl před bouřkou odpojit...lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:29 pmano souhlasím, že blesk půjde cestou všude kde je uzemnění a je jedno jestli jde ze země nahoru nebo opačně.... ovšem nevěřím, že ani trochu malinko nepůjde i do těch ostatních míst třeba právě do baráku, jako upřímně nepočítám s tím že by šel z GRIDU do baráku nějaký zásadní výboj, ale spíše nějaké to zbytkové přepětí co dokáže také udělat pěknou paseku což by ale už nemělo přeskočit v tom stykači, bavím se o napětí do nějakých 5kV....
- lukas.okoun
- Reputace:3
co já vím tak svodič přepětí jako ochrání před fatální destrukcí nikoli před zničením spotřebičů, nebo?
- gupa
- Reputace:172
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jaká je vzdálenost viz. obrázek, mezi přípojným místem a rozváděčem? A jaký kabel je použit. Jak vypadají zemnící tyče, rozměr, typ,přidaný aditivní zemitý obal okolo ní pro zlepšení odporu, jak vypadá zemina do které jsou tyče instalovány, kontaktní délka a hlavně povrch mezi kovem a zeminou, stáří a jaký kov případně pokovení. Také vzdálenost od objektů aby nebyly tyče v suchu.lemra79 píše: pát dub 03, 2026 8:21 amS tou imtedanci u ostrovniho menice to bude slozitejsi. Vychazim z toho, ze meridlo zatizi L proti PE a meri ubytek napeti, z toho vyjde impedancni smyčka.
Pokud měření ukazuje na obou vyšší hodnotu než má PEN z DS, jde asi o to, že nestačí jen zarazit tyč a hotovo. Toto je určitě otázkou na instalatéry zemnění a problematika odporu zemin do kterých se instaluje.
Také není jasné jestli barák má hromosvod.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- glottis
- Reputace:495
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Když je vše udělané dobře a přepěťovky jsou i v zásuvkách tak ve spotřebičích, může to něco zachránit. Může pak být potřeba třeba vyměnit varistory.lukas.okoun píše: pát dub 03, 2026 9:39 amco já vím tak svodič přepětí jako ochrání před fatální destrukcí nikoli před zničením spotřebičů, nebo?
Když pak má barák hromosvod, být připojen ke gridu aspoň po pen má benefit. Polovina bleskového proudu by měla jít do pen gridu a půlka zemnicem domu. Tak se to modeluje. To pak sníží úbytek napětí na svodu do země. Může to snížit krokové napětí u svodu třeba a sníží rozdíl napětí mezi pen a fázi. Věci můžou mít větší šanci přežít.
Ale je to můj názor a jestli to chceš jinak protože máš jinou zkušenost, udělej to. Hlavní problém odpojení pen gridu ale bude při selhání stykače zrovna na tom pen kontaktu. Aby se ti pak nestalo, že tím si vyrobis přepětí sám v určité situaci.