Správný chránič pro ostrovní systém
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje správnému výběru chrániče pro ostrovní systém a problémům s vysokou impedancí při provozu bez přifázování na síť. Uživatelé řeší, zda chrániče správně vybaví v ostrovním režimu a jak zlepšit zemnění a ochranu proti přepětí. Zmiňují se také zkušenosti s měniči a doporučení pro instalaci zemnicích tyčí a svodičů přepětí.
- Mex
- Reputace:370
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Správný chránič pro ostrovní systém
Pokud mu to třískne do nějakého dlouhého vzdušného vedení někde dál od jeho domu, tak to odpojení PEN nemusí být špatné. Zvlášť pokud má z minula už podobnou zkušenost, jak myslím psal.
Já osobně bych to asi nedělal, ale jsem v jiné situaci, připojený podzemním kabelem a kousek od moderní trafačky.
Ale pokud je někdo v řídké zástavbě se starým vzdušným vedením, může se mu to jevit jinak.
Pokud má kvalitně udělaný lokální zemnič a stejně mu vychází impedance smyčky L-PE špatně, je tam podle mě někde nějaká realizační chyba.
Každopádně ten shitstorm, co se tu na něho snesl, většinou bez snahy vůbec pochopit jeho situaci a tím méně se mu snažit opravdu poradit, ten byl myslím zbytečný.
No ale třeba se pletu.
Já osobně bych to asi nedělal, ale jsem v jiné situaci, připojený podzemním kabelem a kousek od moderní trafačky.
Ale pokud je někdo v řídké zástavbě se starým vzdušným vedením, může se mu to jevit jinak.
Pokud má kvalitně udělaný lokální zemnič a stejně mu vychází impedance smyčky L-PE špatně, je tam podle mě někde nějaká realizační chyba.
Každopádně ten shitstorm, co se tu na něho snesl, většinou bez snahy vůbec pochopit jeho situaci a tím méně se mu snažit opravdu poradit, ten byl myslím zbytečný.
No ale třeba se pletu.
- lemra79
- Reputace:82
- Lokalita: Usteckoorlicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 12360
- Kapacita baterie [kWh]: 10?
S tou imtedanci u ostrovniho menice to bude slozitejsi. Vychazim z toho, ze meridlo zatizi L proti PE a meri ubytek napeti, z toho vyjde impedancni smyčka. Ale vzhledem k tomu, ze ostrovni menic je zpetnovazebni zdroj, nutne nemusi byt tvrdy, protoze ubytek na vystupu dokaze kompenzovat. No a pak kdyz se do tohodle algoritmu meri impedance, vylezou z toho divny hodnoty. Predpokladam, ze ostrovni menic nedokaze vybavit magnetickou zpoust jistice, diky proudovemu omezeni.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
PIP 5048 MG, Multiplus II 5kW, Fangpusun MPPT150/60TR, Victron mppt 150/35 BT
li ion 350 Ah@58V, venus@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
- unicast
- Reputace:453
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
Záleží smozřejmě jakého jističe, ale z vlastní zkušenosti vím, že 5kW měnič neměl s vybavením jističe s charakteristikou B16 žádný problém.
- unicast
- Reputace:453
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
- Chci/Mám dotaci: NE
A proč tam tedy nedat svodič přepětí? Ten zafunguje i v situaci, kdy by někdo ten hypotetický stykač zapomněl před bouřkou odpojit...lukas.okoun píše: čtv dub 02, 2026 10:29 pmano souhlasím, že blesk půjde cestou všude kde je uzemnění a je jedno jestli jde ze země nahoru nebo opačně.... ovšem nevěřím, že ani trochu malinko nepůjde i do těch ostatních míst třeba právě do baráku, jako upřímně nepočítám s tím že by šel z GRIDU do baráku nějaký zásadní výboj, ale spíše nějaké to zbytkové přepětí co dokáže také udělat pěknou paseku což by ale už nemělo přeskočit v tom stykači, bavím se o napětí do nějakých 5kV....
- lukas.okoun
- Reputace:3
co já vím tak svodič přepětí jako ochrání před fatální destrukcí nikoli před zničením spotřebičů, nebo?
- gupa
- Reputace:171
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jaká je vzdálenost viz. obrázek, mezi přípojným místem a rozváděčem? A jaký kabel je použit. Jak vypadají zemnící tyče, rozměr, typ,přidaný aditivní zemitý obal okolo ní pro zlepšení odporu, jak vypadá zemina do které instalován, kontaktní délka a hlavně povrch mezi kovem a zeminou, stáří a jaký kov případně pokovení. Také vzdálenost od objektů aby nebyly tyče v suchu.lemra79 píše: pát dub 03, 2026 8:21 amS tou imtedanci u ostrovniho menice to bude slozitejsi. Vychazim z toho, ze meridlo zatizi L proti PE a meri ubytek napeti, z toho vyjde impedancni smyčka.
Pokud měření ukazuje na obou vyšší hodnotu než má PEN z DS, jde asi o to, že nestačí jen zarazit tyč a hotovo. Toto je určitě otázkou na instalatéry zemnění a problematika odporu zemin do kterých se instaluje.
Také není jasné jestli barák má hromosvod.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!