Správný chránič pro ostrovní systém

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výběr správného chrániče pro ostrovní systém a řešení problémů s vysokou impedancí při provozu bez připojení na síť (GRID). Uživatelé diskutují o vlivu uzemnění, normách a praktických zkušenostech s ochranou proti přepětí a správným fungováním chráničů v různých podmínkách. Zmiňuje se také význam správného pospojování a možné chyby v realizaci zemnění, které ovlivňují bezpečnost a spolehlivost ostrovního systému.
Mex
Reputace:369
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Správný chránič pro ostrovní systém

Nový příspěvek od Mex »

Pokud mu to třískne do nějakého dlouhého vzdušného vedení někde dál od jeho domu, tak to odpojení PEN nemusí být špatné. Zvlášť pokud má z minula už podobnou zkušenost, jak myslím psal.

Já osobně bych to asi nedělal, ale jsem v jiné situaci, připojený podzemním kabelem a kousek od moderní trafačky.
Ale pokud je někdo v řídké zástavbě se starým vzdušným vedením, může se mu to jevit jinak.

Pokud má kvalitně udělaný lokální zemnič a stejně mu vychází impedance smyčky L-PE špatně, je tam podle mě někde nějaká realizační chyba.

Každopádně ten shitstorm, co se tu na něho snesl, většinou bez snahy vůbec pochopit jeho situaci a tím méně se mu snažit opravdu poradit, ten byl myslím zbytečný.
No ale třeba se pletu.