Správný chránič pro ostrovní systém
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje správnému výběru chrániče pro ostrovní systém s ohledem na problémy s impedancí při provozu bez připojení na síť. Uživatel popisuje situaci s 3fázovým systémem a Multiplusy II 8000VA, kdy impedance byla špatná v ostrovním režimu, ale v pořádku při přifázování na síť. Odborníci radí zkontrolovat uzemnění a vysvětlují, že chrániče by měly správně vybavit i při vyšší impedanci, protože detekují unikající proudy, nikoli impedanci samotnou.
- lukas.okoun
- Reputace:3
Správný chránič pro ostrovní systém
Ahoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
Je však otázka jestli když funguji v ostrově bez fázování jestli potom správně vybaví chrániče? Nebo jak tohle řešit?
- Ghost86
- Reputace:2
- Lokalita: SK - Kysuce
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Správný chránič pro ostrovní systém
A vybavuju chranice teda? skusal si?
- Diablo1st
- Reputace:218
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Určite by som si skontroloval uzemnenie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- Mex
- Reputace:369
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Já nejsem žádný ochranář. Ale fyziku mám zase naopak docela rád.lukas.okoun píše: úte bře 31, 2026 11:31 amAhoj, měl jsem revizáka na měření zásuvek a když jsem je v ostrovním systému tak říkal, že mám velmi špatnou impedanci. Mám klasický 3F systém s Multiplusy II 8000VA. Když jsem se přifázoval na GRID tak už byla impedance zcela OK.
Impedanci čeho? Impedance je vždy mezi dvěma body/subjekty/zařízeními.
Pokud by se jednalo o impedanci PE proti potenciálu země, tak PE by snad měnič neměl ovlivnit, ne? To máš doufám natvrdo pořádně utaženo pod šroubek, ne přes nějaké stykače nebo něco podobného.
Nebo jde o impedanci N proti PE?
A čemu by to v praxi mělo vadit?
Že by při zkratu mezi fází a kostrou nějakého přístroje neprošel dostatečně velký proud, který shodí chránič?
Že by neprošlo ani těch 30mA? To jako vážně?
Nehledě na to, že N máte vy Victroňáci spojené s N gridu, ne?
Píšeš, že se bojíš o funkci chrániče. Ale chránič přece vyhodnocuje jen to, jestli utíká nějaký proud mimo napájecí smyčku.
A těch 30mA uteče i přes hodně velkou impedanci. A pokud by náhodou neuteklo, tak tím líp, aspoň to nemůže projít ani člověkem a nějak mu ublížit.
- kuba47
- Reputace:38
- Lokalita: Krušné hory
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Mluvil zřejmě o impedanci sítě, mezi L-PE. Ta se měří, aby se zjistilo, jestli bude fungovat zkratová spoušť jističů. Někde daleko od trafa může být impedance tak vysoká, že jistič při zkratu hned nevypadne.
Ostrovní střídač bude mít samozřejmě impedanci vysokou a jistič většinou nevyhodí, místo toho se vypne sám. To není závada, to je vlastnost každého ostrovního systému.
Ostrovní střídač bude mít samozřejmě impedanci vysokou a jistič většinou nevyhodí, místo toho se vypne sám. To není závada, to je vlastnost každého ostrovního systému.
8.8kWp @ Anern SCI-MAX-10200, LiFePO4 280Ah 16s2p, JK PB2A16S20P, AC nabíječka Easun SMH
3.6kWp @ Siton 210 SMD
3.6kWp @ Siton 210 SMD