Dotazy k FVE problematice

Souhrn tématu

Uživatelé diskutují o různých otázkách týkajících se fotovoltaických elektráren (FVE), včetně hybridního režimu, kdy se odebírá energie ze sítě, ale nevrací se do ní. Probírá se také rozložení výroby na třífázové rozvody, výkonnost panelů za různých povětrnostních podmínek a odolnost panelů vůči stínění a krupobití. Dále se řeší instalace panelů na různých plochách s různými parametry a plánování postupného rozvoje elektrárny s bateriovým uložištěm.
XKrement
Reputace: 6
Lokalita: Nošovice

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od XKrement »

Prosím o trpělivost. Sám mám pocit, že se točím v kruhu :D

Mám 2 plochy ,na které chci dát fve panely.
Šopa(300x600cm)- tam se vlezou panely větší 110x220cm. Ty mohou mít kolem 500Wp. Vleze se jich tam 6(půjdou 30cm na každou stranu střechy).
Pergola (340x550cm)- Tady se vlezou panely do dvou řad 110x170cm. Kvůli přístupu k panelům bych plochu osadil jen 8mi panely(naplocho). Kvůli stínům bych zde použil 2 stringy paralelně.

Ty 2 plochy jsou tedy s panely o různém napětí. Na tu šopu se asi 2x170cm dát nedají, protože když bych dál panely přes okraj, byly by na jedné straně už pod stromem a na druhé straně je už sousední pozemek - voda z panelů by valila k sousedovi. Ale rád bych tu plochu střechy využil na max.

Nejsem schopen udělat najednou dospělou elektrárnu. Baterii chci vyrobit taky, ale časově mi to vychází až spíš na podzim, možná příští jaro. Do té doby chci provozovat elektrárnu jen na ohřev vody, popř.si přilepšit v akumulační nádobě. Po té bych rád přešel na Victron řešení. Jak udělat, abych mohl provozovat 2 druhy panelů už teď? Bojler má jednu spirálu
unicast
Reputace: 441
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dotazy k FVE problematice

Nový příspěvek od unicast »

Auto si taky nekupuješ s tím, že do podzimu budeš jezdit jenom na první dva kvalty a místo zadní nápravy že budeš do té doby mít skateboard.