Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže či dílny. Diskutuje se zde o parametrech systému, jako je výkon panelů, typ střídače, kapacita baterie a možnosti manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Velký důraz je kladen na bezpečnost a správné zapojení, přičemž autor hledá rady a zkušenosti od komunity, aby zajistil funkčnost a spolehlivost celého systému.
-
Ferda2
- Reputace: 14
- Lokalita: Pardubice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6200
- Kapacita baterie [kWh]: 20,8
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Tak chvíli to trvalo ale nakonec mi to poslali i na ten můj model, kdyby někdo potřebovalFerda2 píše: pát led 09, 2026 8:35 pmnapsal jsem jim tak uvidíme, ten můj SMG jsem tam nenašel, objevil jsem to zde https://device.report/easun-power#Franta2776 píše: pát led 09, 2026 8:14 pmBod 1 by to mohlo splňovat.Nevidím tam bod2 splnĕní EMC a prohlášeni o shodĕ
- Přílohy
-
SMG-CE.pdf- (4.69 MiB) Staženo 15 x
-
SMG-CE-FRDE.pdf- (1.97 MiB) Staženo 8 x
ISolar-SMG-III-11kW-wifi + Epever ET7420NC G3 + Bell MR4316AC NG
- Ghost86
- Reputace: 0
- Lokalita: SK - Kysuce
Pani, ake mate s skusenosti s ALI merakmi na DIN listu?
Ked uz budem robit AC rozvadzace a ich upravy, chcel by som tam nejake taketo merace osadit:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A
Mozem tomu ako tak doverovat? Mate nieco osvedcene? Dakujem
Ked uz budem robit AC rozvadzace a ich upravy, chcel by som tam nejake taketo merace osadit:
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... in_prod%3A
Mozem tomu ako tak doverovat? Mate nieco osvedcene? Dakujem
- TomHC
- Reputace: 750
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Čo si od toho sľubuješ? Bez appky v mobile to je asi na nič. Radšej by som poradil ísť cestou Shelly - bude to drahšie, ale univerzálnejšie. Dáta dostaneš aj lokálne, single-click integrácia do Home assistant alebo NodeRed cez MQTT.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
rva
- Reputace: 884
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Mám jiné pod Tuya. Integrace do HA je jednoduchá přes Tuya pluging, když to necháš pod Tuya, tak to funguje přes cloud a s mobilní aplikací SmartLife to můžeš sledovat z celého světa. Bez cloudu to možná půjde přes integraci Tuya Local, ale třeba nebudou na první dobrou k dispozici všechny hodnoty. Občas se hodí, že to má displej a tak stačí kouknout do rozvaděče a hned je jasno.
Shelly uvnitř vypadá kvalitněji a funguje i lokálně bez cloudu. Některé snímače, co jsou pod Tuya ale nemají Shelly alternativu.
Jo a na obvody, kde mohou téct vysoké proudy, dávám přednost nepřímému měření přes proudové transformátory - například Shelly EM. V okruhu je pak méně komponent, které se můžou přehřívat.
Shelly uvnitř vypadá kvalitněji a funguje i lokálně bez cloudu. Některé snímače, co jsou pod Tuya ale nemají Shelly alternativu.
Jo a na obvody, kde mohou téct vysoké proudy, dávám přednost nepřímému měření přes proudové transformátory - například Shelly EM. V okruhu je pak méně komponent, které se můžou přehřívat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS