Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Souhrn tématu
Téma se věnuje návrhu poloostrovní fotovoltaické elektrárny (FVE) pro začínajícího nadšence, který plánuje instalaci na střechu garáže a domu. Diskutuje se zde o optimálním zapojení panelů, výběru vhodného střídače a baterie, a hlavně o bezpečnosti a možnosti manuálního přepínání mezi FVE a distribuční sítí. Autor hledá rady a zkušenosti ohledně technického provedení, revize a provozu systému s ohledem na stínění a spotřebu v obou objektech.
-
Ghost86
- Reputace: 0
- Lokalita: SK
Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Ahojte,
Koncom minulého roku som dokončil takú väčšiu stavbu pri dome (garáž/sklad/dielňa?). Má rozumne dobre prístupnú strechu a chcel by som na nej postaviť svoju prvú FVE, ktorú budem časom zlepšovať
Veeeelmi dlho už sledujem, čítam a hltám informácie o FVE a aj keď nemám elektrikárske vzdelanie, snažím sa čo najviac naučiť.

Strecha nie je uplne idealna (orientacia je viac na vychod (119°) a byva aj zatienena vedlajsou stavbou, ale na zaciatok snad postaci...
Moja aktuálna predstava o FVE je nasledovná:
Parametrový návrh FVE:
- Dať na strechu čo najviac panelov cca 10 kWp
- Chcel by som začať s 1f ostrovným 11 kW striedačom (pravdepodobne Voltronic klon z Číny - vid prilozený súbor.)
- Teda nechcem žiadne prietoky a ideálne ani technické (ak je to možné)
- K tomu 16 kWh batéria (ale nejako je treba vyriesit zalozne nabijanie bat z DS)
- po dokonceni a spusteni, by som chcel aj reviziu (najmä z dovodu poistenia tejto budovy)
Fungovanie FVE:
Ako som hovoril, mám dva objekty DOM a GARÁŽ.
Dom má klasické el. spotrebiče (2f indukčná doska) a plynové kúrenie aj ohrievanie vody. Denná spotreba je cca 10 kWh.
Garáž je čerstvo dokončená, zatiaľ v nej beží len PoE switch s kamerou a wifi AP. V krátkej budúcnosti tam budem mať akurát tak chladničku, možno malý prietokový ohrievač (bojler) + malý server. V vzdialenejšej budúcnosti by som chcel kúpiť nejaké to EV.
Priorita číslo jeden novej FVE je BEZPEČNOSŤ. Preto uvažujem zatiaľ len nad manuálnym prepínaním medziFVE a DS a to v prípade zimy, resp. zlého počasia.
Chcem mať možnosť manuálne prepínať medzi FVE a DS samostatne v dome a samostatne v garáži. Mám nádej, že garáž by mohla z FVE (+bat.) fungovať po väčšinu roka (je to len odhad...). Rozmyslam aj nad trvalym pripojenim, niektorych spotrebičov v dome do DS (napr indukcna doska).
Ja si trúfam urobiť niektoré kroky sám (napr. konštrukciu a osadenie FVE panelov), ale všetky DC a AC rozvádzače by som dal robiť elektrikárovi s praxou. Chcem mu však aj s Vašou pomocou zadať konkrétny návrh riešenia rozvádzačov a pripojenia ku existujúcej DS a rozvodov v garáži alebo dome.
Zakladám teda túto tému, kde by som chcel môj návrh rozdiskutovať. Prosím, pozrite si pripojenú schému (pozor, je to zjednodušená schéma, ako by to mohlo byť podľa mňa pripojené) a chcem poprosiť o Vaše návrhy a postrehy hlavne čo sa týka bezpečnosti (to zdôrazňujem) a funkčnosti.
Ďakujem.
Koncom minulého roku som dokončil takú väčšiu stavbu pri dome (garáž/sklad/dielňa?). Má rozumne dobre prístupnú strechu a chcel by som na nej postaviť svoju prvú FVE, ktorú budem časom zlepšovať
Veeeelmi dlho už sledujem, čítam a hltám informácie o FVE a aj keď nemám elektrikárske vzdelanie, snažím sa čo najviac naučiť.

Strecha nie je uplne idealna (orientacia je viac na vychod (119°) a byva aj zatienena vedlajsou stavbou, ale na zaciatok snad postaci...
Moja aktuálna predstava o FVE je nasledovná:
Parametrový návrh FVE:
- Dať na strechu čo najviac panelov cca 10 kWp
- Chcel by som začať s 1f ostrovným 11 kW striedačom (pravdepodobne Voltronic klon z Číny - vid prilozený súbor.)
- Teda nechcem žiadne prietoky a ideálne ani technické (ak je to možné)
- K tomu 16 kWh batéria (ale nejako je treba vyriesit zalozne nabijanie bat z DS)
- po dokonceni a spusteni, by som chcel aj reviziu (najmä z dovodu poistenia tejto budovy)
Fungovanie FVE:
Ako som hovoril, mám dva objekty DOM a GARÁŽ.
Dom má klasické el. spotrebiče (2f indukčná doska) a plynové kúrenie aj ohrievanie vody. Denná spotreba je cca 10 kWh.
Garáž je čerstvo dokončená, zatiaľ v nej beží len PoE switch s kamerou a wifi AP. V krátkej budúcnosti tam budem mať akurát tak chladničku, možno malý prietokový ohrievač (bojler) + malý server. V vzdialenejšej budúcnosti by som chcel kúpiť nejaké to EV.
Priorita číslo jeden novej FVE je BEZPEČNOSŤ. Preto uvažujem zatiaľ len nad manuálnym prepínaním medziFVE a DS a to v prípade zimy, resp. zlého počasia.
Chcem mať možnosť manuálne prepínať medzi FVE a DS samostatne v dome a samostatne v garáži. Mám nádej, že garáž by mohla z FVE (+bat.) fungovať po väčšinu roka (je to len odhad...). Rozmyslam aj nad trvalym pripojenim, niektorych spotrebičov v dome do DS (napr indukcna doska).
Ja si trúfam urobiť niektoré kroky sám (napr. konštrukciu a osadenie FVE panelov), ale všetky DC a AC rozvádzače by som dal robiť elektrikárovi s praxou. Chcem mu však aj s Vašou pomocou zadať konkrétny návrh riešenia rozvádzačov a pripojenia ku existujúcej DS a rozvodov v garáži alebo dome.
Zakladám teda túto tému, kde by som chcel môj návrh rozdiskutovať. Prosím, pozrite si pripojenú schému (pozor, je to zjednodušená schéma, ako by to mohlo byť podľa mňa pripojené) a chcem poprosiť o Vaše návrhy a postrehy hlavne čo sa týka bezpečnosti (to zdôrazňujem) a funkčnosti.
Ďakujem.
- Přílohy
-
FVE_navrh_00.pdf- (137.27 KiB) Staženo 22 x
-
Diablo1st
- Reputace: 196
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Návrh poloostrovnej FVE pre začínajúceho nadšenca do FVE
Chceš 10kWp na streche, 11kW menič a len 16kWh baterku? Baterku treba ešte jednu.
Ako budeš mať riešené vyťažovanie? Minimálne ohrev TUV si daj, lepšie aj s akumulačnou nádržou pre vykurovanie. Bez vyťažovanie necháš väčšinu energie na streche.
Ako budeš mať riešené vyťažovanie? Minimálne ohrev TUV si daj, lepšie aj s akumulačnou nádržou pre vykurovanie. Bez vyťažovanie necháš väčšinu energie na streche.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
Ghost86
No takto. Strecha je pomerne veľká (cca 90 m2), ale nebudem ju hneď celú využívať aj z dôvodov, ako píšeš, a hneď vedľa je stará stavba, ktorá sa bude možno aj búrať, tak nech nemám panely blízko.
Je mi jasné, že prídem o kopec kWh v lete a áno, mám možnosť dať aj špirálu do TUV bojlera a neskôr aj menšiu aku nádrž (cca 700 l) na podporu teplovodného kúrenia.
Momentálne fakt netuším, ako to bude vyrábať a čo všetko zvládne tento 11 kW striedač za 700 €...
To je všetko budúcnosť a ja chcem tento rok nejako začať
Je mi jasné, že prídem o kopec kWh v lete a áno, mám možnosť dať aj špirálu do TUV bojlera a neskôr aj menšiu aku nádrž (cca 700 l) na podporu teplovodného kúrenia.
Momentálne fakt netuším, ako to bude vyrábať a čo všetko zvládne tento 11 kW striedač za 700 €...
To je všetko budúcnosť a ja chcem tento rok nejako začať
- JozefSK
- Reputace: 51
Je fajn, ze si ako prioritu kladies bezpecnost a ako neelektrikar chces na odborne prace prizvat el. odbornika.
Moznosti ako to urobit, ak nemas uz pokupene komponenty, je viacero. Optimalne riesenie zavisi od okolnosti stavby, tvojich financnych moznosti, zrucnosti, ...
Pre zaciatok, podla fotky a orientacie sa zda, ze na streche - na paneloch budes mat tien z budovy este pred obedom (cca 10:30, 11:00 hod. ?). Preto by asi bolo dobre si premysliet rozdelenie panelov do stringov, pripadne nasadenie optimizerov.
Dalsia vec, aku teplotu budes mat v garazi, kde predpokladam budes mat baterku. Bude v zime vyhrievana ? Ak nie, teda podla tvojej lokality, moze byt v zime teplota v garazi malo nad nulou.
Je dost veci, co je potrebne zohladnit. Najlepsie este pred nakupom komponentov.
Moznosti ako to urobit, ak nemas uz pokupene komponenty, je viacero. Optimalne riesenie zavisi od okolnosti stavby, tvojich financnych moznosti, zrucnosti, ...
Pre zaciatok, podla fotky a orientacie sa zda, ze na streche - na paneloch budes mat tien z budovy este pred obedom (cca 10:30, 11:00 hod. ?). Preto by asi bolo dobre si premysliet rozdelenie panelov do stringov, pripadne nasadenie optimizerov.
Dalsia vec, aku teplotu budes mat v garazi, kde predpokladam budes mat baterku. Bude v zime vyhrievana ? Ak nie, teda podla tvojej lokality, moze byt v zime teplota v garazi malo nad nulou.
Je dost veci, co je potrebne zohladnit. Najlepsie este pred nakupom komponentov.
-
Ghost86
Ano bezpečnosť, hlavne keď som videl napr toto video 
Komponenty nemám, budem vyberať s pomocou fóra.
Ako píšeš, tá orientácia nie je ideálna a vedľajšia stavba tieni, avšak mám odsledované, že ten tieň tam v lete je minimálny (slnko je vyššie) a verím, že aj potom to čosi vyrobí. Nie je to jediná plocha (ešte mám strechu na dome, ktorá je na všetky strany a je vysoko - bez tieňa), ale jednoducho prístupná a bezpečná (sklon asi 10°, čo tiež nie je dobre pre FVE
).
Mam v plane asi dva stringy, skusim cez vikend urobit nakres v CADe a pripadne mi pozriete.
Garaz mam zateplenu (dali sme 15cm), zatial bez vykurovania a kedze je zeteplenie prvy rok - sledujem teploty. Zatial tam neklesla pod 2°C, ale celodenne mrazy mame len poslednych par dni (som z Kysuc). Bateria teda musi mat nejake vyhrievanie a videl som, ze sa da aj zateplit.
Potreboval bysom teda najskor ako tak odsuhlasit ten schemu, ci je realna a pustit sa do vyberu hlavnych komponenetov (invertor, prepatovky, istice, neskor panely).
Komponenty nemám, budem vyberať s pomocou fóra.
Ako píšeš, tá orientácia nie je ideálna a vedľajšia stavba tieni, avšak mám odsledované, že ten tieň tam v lete je minimálny (slnko je vyššie) a verím, že aj potom to čosi vyrobí. Nie je to jediná plocha (ešte mám strechu na dome, ktorá je na všetky strany a je vysoko - bez tieňa), ale jednoducho prístupná a bezpečná (sklon asi 10°, čo tiež nie je dobre pre FVE
Mam v plane asi dva stringy, skusim cez vikend urobit nakres v CADe a pripadne mi pozriete.
Garaz mam zateplenu (dali sme 15cm), zatial bez vykurovania a kedze je zeteplenie prvy rok - sledujem teploty. Zatial tam neklesla pod 2°C, ale celodenne mrazy mame len poslednych par dni (som z Kysuc). Bateria teda musi mat nejake vyhrievanie a videl som, ze sa da aj zateplit.
Potreboval bysom teda najskor ako tak odsuhlasit ten schemu, ci je realna a pustit sa do vyberu hlavnych komponenetov (invertor, prepatovky, istice, neskor panely).
-
rva
- Reputace: 879
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Schema bude fungovat. Když to má být s revizí, tak to asi od začátku konzultovat s revizákem. Bezpečnost? No k té revize potřeba není a každý to má nastavené jinak co pokládá za rozumné a co už je zbytečnost.
Na začátku je vhodné zvážit budoucí potřeby a dle nich vyhradit elektrárně dostatek místa. Rizikovější jsou baterie, hlavně ze začátku fungování elektrárny, kdy uživatel neobsluhuje elektrárnu správně. Tak jestli to bude požárně oddělené od zbytku stavby, bude to optimální. Konečné řešení se nemusí realizovat hned, na menší elektrárně se dá vše natrénovat a podle zkušeností ji rozšířit dle potřeb.
Na začátku je vhodné zvážit budoucí potřeby a dle nich vyhradit elektrárně dostatek místa. Rizikovější jsou baterie, hlavně ze začátku fungování elektrárny, kdy uživatel neobsluhuje elektrárnu správně. Tak jestli to bude požárně oddělené od zbytku stavby, bude to optimální. Konečné řešení se nemusí realizovat hned, na menší elektrárně se dá vše natrénovat a podle zkušeností ji rozšířit dle potřeb.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Ghost86
Revizia je väčšinou len papier, dôležité pre mňa, aby to fungovalo bezpečne, napríklad to prepínanie.
Pri 1F inštalácii som čítal, že môže byť problém s preťažením nulového vodiča.
Toto sa dá ako vyriešiť - len správnou dimenziou kábla?
Kde je najslabšie miesto tejto chyby - je to tá prave trasa od invertora do AC rozvádzača?
Ake je najvacsie riziko co sa tyka baterie? Na co konkretne si dat najvacsi pozor? Co byva najcastejsia chyba?
Pri 1F inštalácii som čítal, že môže byť problém s preťažením nulového vodiča.
Toto sa dá ako vyriešiť - len správnou dimenziou kábla?
Kde je najslabšie miesto tejto chyby - je to tá prave trasa od invertora do AC rozvádzača?
Bateria sa bude nachadzat priamo v stavbe (cca 80m2 - otvorena plocha), ta je sice mimo hlavneho domu, ale len par metrov (asi 5-7). A ako hovoris na zaciatku bude jedna a ked to vsetko bude spravne fungovat, rozsirenie by malo byt jednoduchsie.Na začátku je vhodné zvážit budoucí potřeby a dle nich vyhradit elektrárně dostatek místa. Rizikovější jsou baterie, hlavně ze začátku fungování elektrárny, kdy uživatel neobsluhuje elektrárnu správně. Tak jestli to bude požárně oddělené od zbytku stavby, bude to optimální. Konečné řešení se nemusí realizovat hned, na menší elektrárně se dá vše natrénovat a podle zkušeností ji rozšířit dle potřeb
Ake je najvacsie riziko co sa tyka baterie? Na co konkretne si dat najvacsi pozor? Co byva najcastejsia chyba?
-
Diablo1st
Potrebuješ mať dostatočný prierez kábla medzi meničmi a hlavným rozvádzačom v dome. Podľa schémy tam máš Cyky 5x10, takže vieš keď taký fázu a N zdvojiť. Tuto ja nevidím problém s 1F.
Batéria by nemala byť nabíjaná pod cca. 5°C a rovnako by nemala byť prevádzkovaná niekde kde je moc teplo dajme tomu nad 35°C. Musí mať samostatnú BMS a dostatočné aktívne balancovanie. Najväčšia chyba je, keď sú veľké články (rozumej 100Ah+) prevádzkované bez balancera alebo len so slabým pasívnym balancérom.
Batéria by nemala byť nabíjaná pod cca. 5°C a rovnako by nemala byť prevádzkovaná niekde kde je moc teplo dajme tomu nad 35°C. Musí mať samostatnú BMS a dostatočné aktívne balancovanie. Najväčšia chyba je, keď sú veľké články (rozumej 100Ah+) prevádzkované bez balancera alebo len so slabým pasívnym balancérom.
Victron ESS AC Coupling:
- TomHC
- Reputace: 730
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
V prvom príspevku píšeš, že veeelmi dlho študuješ a čítaš, tak by ti väčšina vecí mala byť jasná.
Riziká LFP batérie sú iba prebitie / podbitie a tomu zabrániš pomocou BMS ktorá je myslím úplná samozrejmosť. Dbať na očistené a správne utiahnuté spoje a úvodný top balancing pri cca 3.55V. To je asi všetko. Ak bude prevádzkovaná v rozumných hraniciach (3.2V - 3.34V na článok, SoC 20% - 90%), tak balancing ani nebudeš riešiť a ani neuvidíš "rozbiehanie" jednotlivých článkov.
Riziká LFP batérie sú iba prebitie / podbitie a tomu zabrániš pomocou BMS ktorá je myslím úplná samozrejmosť. Dbať na očistené a správne utiahnuté spoje a úvodný top balancing pri cca 3.55V. To je asi všetko. Ak bude prevádzkovaná v rozumných hraniciach (3.2V - 3.34V na článok, SoC 20% - 90%), tak balancing ani nebudeš riešiť a ani neuvidíš "rozbiehanie" jednotlivých článkov.
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Ghost86
No takto: medzi garazou a domom zatial nemam natiahnute nic (Diablo1st píše: stř led 07, 2026 9:45 amPotrebuješ mať dostatočný prierez kábla medzi meničmi a hlavným rozvádzačom v dome. Podľa schémy tam máš Cyky 5x10, takže vieš keď taký fázu a N zdvojiť. Tuto ja nevidím problém s 1F.
Ok tomuto rozumiem. Ako som pisal sledujem teploty v zime v zateplenej garazi a urcite budem potrebovat bateriu s vyhrievanim + nejake zateplenie. Ak bude moc chladno, bateriu odpojim (resp celu FVE).Tu musim poriesit este aj nejake extene nudzove nabijane. Balancer bude aktivny urcite - nejaka posledna verzia JK BMDiablo1st píše: stř led 07, 2026 9:45 amBatéria by nemala byť nabíjaná pod cca. 5°C a rovnako by nemala byť prevádzkovaná niekde kde je moc teplo dajme tomu nad 35°C. Musí mať samostatnú BMS a dostatočné aktívne balancovanie. Najväčšia chyba je, keď sú veľké články (rozumej 100Ah+) prevádzkované bez balancera alebo len so slabým pasívnym balancérom.
TomHC
OK aj toto mi je jasne, akurat zatial presne neviem ako a cim sa da urobit ten uvodny Top balancing. To este zistimeRiziká LFP batérie sú iba prebitie / podbitie a tomu zabrániš pomocou BMS ktorá je myslím úplná samozrejmosť. Dbať na očistené a správne utiahnuté spoje a úvodný top balancing pri cca 3.55V. To je asi všetko. Ak bude prevádzkovaná v rozumných hraniciach (3.2V - 3.34V na článok, SoC 20% - 90%), tak balancing ani nebudeš riešiť a ani neuvidíš "rozbiehanie" jednotlivých článkov.
Naposledy upravil(a) Ghost86 dne stř led 07, 2026 10:21 am, celkem upraveno 1 x.
- TomHC
- Reputace: 730
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 8820
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Top balancing má dve možnosti:
- spojiť niekde na stole všetky články paralelne a nabiť na cieľové napätie - trvá to väčšinou dlho, ak nemáš zdroj 3.5V / 50A
- skompletovať batériu a zapojiť finálne do série aj s BMS, nabíjať ako celok kľudne aj priamo z meniča, a nechať BMS aby to na vrchu zrovnala. Tam ale treba BMS aspoň s 2A balančným prúdom.
Odporúčam (2)
- spojiť niekde na stole všetky články paralelne a nabiť na cieľové napätie - trvá to väčšinou dlho, ak nemáš zdroj 3.5V / 50A
- skompletovať batériu a zapojiť finálne do série aj s BMS, nabíjať ako celok kľudne aj priamo z meniča, a nechať BMS aby to na vrchu zrovnala. Tam ale treba BMS aspoň s 2A balančným prúdom.
Odporúčam (2)
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome , BMS UART-TS485 adaptér
-
Atman
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
Bod 1 navyše zásadne odporuje datasheetom, nakoľko prakticky všetci výrobcovia dovoľujú dosiahnutie 3,65 V iba pri prúde minimálne 0,05C a potom koniec! Pri mnohohodinovom šolichaní 16P akupacku slabým prúdom sa hneď v úvode úplne nová baterka vlastne prebíja a aj nafukuje.
Pri takom balancingu by mal byť pri 16x280Ah koncový prúd 16x280x0,05=224A!
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
rva
U baterie je nejrizikovější začínající uživatel. Z radosti, že má elektřinu zdarma, se snaží nacpat do baterie poslední elektron a nastavuje BMS na zbytečně vysoké napětí.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
leoshavla
- Reputace: 54
0.05C z 280Ah je 14AAtman píše: stř led 07, 2026 10:31 amBod 1 navyše zásadne odporuje datasheetom, nakoľko prakticky všetci výrobcovia dovoľujú dosiahnutie 3,65 V iba pri prúde minimálne 0,05C a potom koniec! Pri mnohohodinovom šolichaní 16P akupacku slabým prúdom sa hneď v úvode úplne nová baterka vlastne prebíja a aj nafukuje.
1. Jih 300Wp, J-Z otočný 300Wp, 12V Carspa 1500W, 2x MPPT Victron 100/20, Lifepo4 105+135Ah
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
2. JZ 8 kWp sklon 15st.solárni přístřešek stř. krytina 18x JA Solar Bifacial , 2x Multiplus 5000, 2x MPPT Victron 150/85, vyhřívaný bat.box 16x Lifepo4 LF304Ah JKBMS 200A V15, Cerbo GX, SmartShunt 300A
-
Atman
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
áno, pri sériovom radení, pri paralelnom zoradení pre inicializačné zrovnanie článkov je to jeden článok 3,2V 4480Ah.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
-
Ghost86
No páni, aký teda invertor na tento účel (najmä pre začiatok) mi doporučujete?
Predbežne mám teda vybraný spomínaný Easun 11KW SMW, avšak pozeral som aj ďalšie "klony" ako Easun 11KW SMG II či Anenji 11KW.
Aký je váš názor, či je to v tomto prípade jedno a mám zobrať ten, ktorý je aktuálne najlacnejší?
Požiadavky:
- pomer cena/výkon
- znalosť na fóre pre prípadný troubleshooting (čo bude potrebné
)
- fungovanie so Solarasistant
- nepredpokladám potrebu paralelného zapojenia
Predbežne mám teda vybraný spomínaný Easun 11KW SMW, avšak pozeral som aj ďalšie "klony" ako Easun 11KW SMG II či Anenji 11KW.
Aký je váš názor, či je to v tomto prípade jedno a mám zobrať ten, ktorý je aktuálne najlacnejší?
Požiadavky:
- pomer cena/výkon
- znalosť na fóre pre prípadný troubleshooting (čo bude potrebné
-
rva
Anenji je trošku krok do neznáma. Easun bez problémů. Zvážil bych ten solarasistant. S fv elektrárnou totiž obvykle nastoupí řada "problémů", které SolarAssistant už neřeší. Jakmile elektrárna začne fungovat, bude se řešit jak vyrobenou elektřinu nejlépe využít. Řízení spotřebičů pak bude náročnější, než samotný běh elektrárny. Vede to k nějaké formě chytrého domu, těch možností je více. Já jsem spokojen s Home Assistant, který je zdarma a dá se v něm řešit vše, co jsem potřeboval.
-
Diablo1st
Najprv si skús rozmyslieť, čo všetko od FVE chceš. Už sa mi pár krát stalo, že sa menil systém na Victron, kvôli možnostiam, ktoré Victron ponúka, aj keď je to drahšie riešenie.Ghost86 píše: stř led 07, 2026 2:07 pmNo páni, aký teda invertor na tento účel (najmä pre začiatok) mi doporučujete?
Požiadavky:
- pomer cena/výkon
- znalosť na fóre pre prípadný troubleshooting (čo bude potrebné)
Sú to hlavne:
- vzdialená správa
- všetky live dáta v mobile
- možnosti vyťažovania
- nodered
- modularita
Ale dá sa ísť aj cestou "obyčajného" meniča a vyťažovanie resp. ovládania dorobiť cez iný systém ako je napr. HomeAsistant či Loxone.
Victron ESS AC Coupling:
-
Ghost86
Dakujem obom. Ten Solarasistant by som si predstavoval zatial cisto len na monitoring, logy, historiu a vzialene prihlasenie. Prepodkladam ze nastavenie je idealne robit priamo na striedaci v spolupraci s BMS.
Ak bude el. vela (co dufam), urcite sa dokopem ku automatizacii cez HomeAssistant a na fore je kopec inspiracii, ako sa to da riesit.
Cize co som pozeral (ale opravte ma ak sa mylim) tak Solarasistant, je celkom jednoduchy sposob ako sledovat aktualny stav celeho FVE aj na dialku.
Ci odporucate toto preskocit a odrazu monitoring rozbehat na HomeAsistant? Mam doma Unraid server a nie je problem tam HA pustit ako docker...
Ak bude el. vela (co dufam), urcite sa dokopem ku automatizacii cez HomeAssistant a na fore je kopec inspiracii, ako sa to da riesit.
Cize co som pozeral (ale opravte ma ak sa mylim) tak Solarasistant, je celkom jednoduchy sposob ako sledovat aktualny stav celeho FVE aj na dialku.
Ci odporucate toto preskocit a odrazu monitoring rozbehat na HomeAsistant? Mam doma Unraid server a nie je problem tam HA pustit ako docker...
- GHLL
- Reputace: 69
- Lokalita: Kroměříž
- Výkon panelů [Wp]: 13 300
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Easun 11KW SMW mám a můžu dporučit, ALE.... jak už se tu psalo, pokud chceš revizi tak hlavní slovo má tvůj revizák.. Ten rozhodne co můžeš použítGhost86 píše: stř led 07, 2026 2:07 pmNo páni, aký teda invertor na tento účel (najmä pre začiatok) mi doporučujete?
Požiadavky:
- pomer cena/výkon
- znalosť na fóre pre prípadný troubleshooting (čo bude potrebné)
Já když jsem revizáka jen oslovil tak sem měl zkaženej celej den
Jak už se psalo baterie je na 10kWp malá, ale to se dá vyřešit nastavením maximálních nabíjecích a vybíjecích proudů na BMS.
Každopádně držím palce a budu sledovat toto vlákno, hlavně mě zajímá ta spolupráce s revizákem...